Sudul judetului, n alb USL-ist si… rosu PSD-ist!

Rezultatele definitive ale scrutinului de duminic au scos la iveal cteva surprize de proportii. Chiar si unii dintre cstigtori au fost uimiti de sustinerea pe care le-a artat-o electoratul. O analiz la rece a rezultatelor din jumtatea de sud a judetului si-a fcut-o sau si-o va face fiecare candidat, ns o concluzie poate fi, deja, extras: PD-L ncepe, ncet si sigur, s dispar din preferintele cettenilor cu drept de vot.

La nceputul campaniei electorale, cel putin la Brlad, directorul de campanie al fostului si actualului primar al urbei, deputatul Adrian Solomon, spunea c afisajul electoral conteaz doar 2% n strategia de atragere a alegtorilor. Cu toate acestea, Solomon a umplut orasul cu afisele de campanie ale lui Constantin Constantinescu. Liberalii au venit puternic din urm, ns au fost ntrecuti, la un moment-dat, de oamenii lui Diaconescu, care au nceput s abordeze campania din ce n ce mai agresiv. Pe 11 iunie ns, candidatul PSD obtinuse aproape 64% din preferinte, cel al PP-DD, Andrei Daniel, peste 15%, iar liberalul Dumitru Boros, doar 11%. Acelasi barometru s-a aplicat si n cazul afisajului electoral al candidatilor al presedintia Consiliului Judetean (CJ) Vaslui. Oriunde era vizibil primarul Constantinescu aprea si Dumitru Buzatu, ceea ce l-a scos pe acesta din urm cstigtor cu peste 53% din sufragiile valabil exprimate. Interesant s-a dovedit scorul obtinut de un candidat prea putin cunoscut, Nelu Maftei, sustinut mai mult sau mai putin de PP-DD. Acesta s-a clasat, pe Brlad, pe locul al doilea n cursa pentru sefia CJ Vaslui, cu un numr de… 4.639 voturi favorabile. Practic, Maftei, care este brldean, a obtinut din orasul natal mai multe sufragii dect Andrei Daniel si chiar mai multe dect ocupantii locurilor III, IV si V la un loc. Pe de alt parte, Maftei l-a „btut” n Brlad chiar si pe democrat-liberalul Dan Marian, n fata crui s-a clasat la o diferent de aproape 500 de voturi. Slab spre extrem de slab a fost reprezentatia celor de la PDL Brlad si n ce priveste voturile obtinute pentru functia de primar (Octavian Marcu – 1.921 voturi – 7,09%), dar si n privinta celor pentru Consiliul Local (CL) Brlad (2.661 voturi – dou mandate de consilier local). Prin urmare, PD-L a pierdut un post de consilier local, n timp ce PSD a pierdut dou fat de mandatul precedent si va avea 13 oameni n CL Brlad.

Cine da viceprimarul?

Evident, tot PSD! Pentru alegerea viceprimarului, partidului care detine majoritatea n CL i-ar trebui 11 posturi de consilier. O simpl formalitate pentru PSD Brlad, care, cu 13 mandate, nu are nevoie de colegii liberali din USL. Prin urmare, ieri, deputatul Solomon, presedintele PSD Brlad, a anuntat rspicat c functia de viceprimar nu va fi cedat sub nicio form celegilor de la PNL. n crtile social-democratilor apar dou nume, respectiv Dorin Apostu (intrat n CL de pe pozitia a sasea) si fostul viceprimar Traian Petcu (pozitia a doua). Solomon declara, tot ieri, c cele mai multe sanse le are Petcu. „Asa cum spune si sloganul nostru, vom continua mpreun, motiv pentru care sunt toate sansele ca Traian Petcu s rm n continuare viceprimar. Dac suntem n USL alturi de liberali, nu nseamn c le si cedm functia de viceprimnar, att timp eri au decis s mearg separat n campanie, desi noi le propusesem tot trei locuri de consilier. Nu au dorit, asa c acum este exclus o variant cu viceprimar de la PNL. Votul popular este barometrul cel mai bun al acestui scrutin, motiv pentru care PSD va propune si alege viceprimarul orasului”, ne-a declarat Solomon.

Cine si ct a gresit

Social-democratii au pierdut dou locuri n CL, democratliberalii unul singur iar PNL si-a mentinut numrul de consilieri locali, chiar dac si-a sacrificat candidatul n detrimentul PP-DD. Prin urmare, s-a admis c PSD a gresit, atunci cnd candidatul Constantinescu s-a grbit si a fcut public un anumit sondaj de opinie. Solomon a fost cel care a explicat c graba primarului ales a dus la o mai bun mobilizare a electoratului PP-DD. Pe urm, cei de la PDL au pierdut voturi, att la primrie, ct si la CL, att din cauza handicapului cu care au plecat n campanie (aversiounea brldenilor pentru partidului de guvernmnt), ct mai ales din prisma strategiei pe care au abordat-o n campanie. Adic o campanie stears, fr evenimente notabile si lipsit de mesaj. Capetele cerute pe tav de oponenti sunt acum cele ale directorului de campanie al cadidatului Marcu, Daniel Buzamt, ct mai ales cel al presedintelui PDL Brlad, senatorul Vasile Pintilie. Cam la fel stau lucrurile si la PNL, care, n ciuda faptului c partidul si-a mentinut numrul de consilieri locali, a reusit „performanta” de a se clasa, per total, cu cinci procente sub un partid si un candidat recent apruti n peisajul politic din Brlad, respectiv PP-DD. Campania liberalilor a fost, de asemenea, lipsit de substant si de mesaj, lucru speculat intens de PP-DD, mai ales n conditiile n care candidatul acestei formatiuni a fost lansat n lupt chiar de ctre social-democratul Constantinescu. „Dac sttea linistit si nu se agita cnd nu trebuia (aluzie la momentul n care Constantinescu l-a acuzat pe Andrei Daniel c a tiat niste copaci din grdina public iar ca reactie cel din urm a decis s se nscrie n cursa electoral, n.r.), nu se ridicau Andrei si PP-DD att de mult”, a admis public Solomon. n replic, Andrei Daniel a declarat, cu dou zile n urm, n cadrul unei conferinte de pres, c este mai mult dect multumit cu locul secund, att pentru sine, ct si pentru partid.

Comunele surprizelor

Cele mai mari bucurii pentru PSD au venit ns dinspre unele comune despre care se credea c si-au ales primari pe viat. Socialdemocrat ii au jubilat la aflarea vestii c dou dintre cele mai dificil de aborbat comune, Perieni si Iana, nu mai sunt ale PDL-ului. La Perieni, Alexandru Iacob a pierdut n fata lui Vasile Rosca, iar la Iana, Melu Iacob a pierdut n favoarea unui tnr de 26 de ani, Ionut Totolici. n rest, scorurile obtinute de PSD n unele comune au artat diferenta clar dintre candidati. Cele mai bune exemple sunt Coriesti (Cristian Lungu – peste 92%) si Zorleni (Paula Hultoan – peste 80%). Liberalii au jubilat la Bcani, unde Constantin Matei i-a „suflat” primria pesedistului Pavel Ciacru, si la Ciocani, unde Ionel Munteanu nu a avut candidat. PDL nu a avut emotii la Banca, unde s-a detasat evident Vasile Vntoru. n total, din sudul judetului, PSD a cstigat patru comune grele, PNL trei si PDL doar una.

3 COMENTARII

  1. Speram ca , CJ Vaslui sa asfalteze drumul judetean din comnuna Vinderei , Lungesti – Talasmani si sa modernizeze drumul asfaldic Barlad – Trestiana – Grivita.

  2. Alegeri corecte??!!! Peste 4 ani tyty e mancat, trebuie sa candideze SOLOMON la primarie!
    Marcu a fost mai bun ca Pavalascu! HA ha ha

  3. dl ziarist de ce nu spuneti si ca ppdd si psd au cheltuit sume enorme sa scoata oamenii din casa la vot, ceea ce liberalii nu aveau cum sa faca, ei sperand in inteligenta si corectitudinea barladenilor. asa au fost invatati oamenii, sa primeasca ceva ca sa voteze, asa ca primii doi castigatori sunt reprezentantii spagarilor, smecherilor si oportunistilor din oras. macar cele 11% ale pnl sunt corect obtinute de la oameni care chiar cred in schimabarea in bine a orasului. si ca sa fiu corecta, chiar si voturile pdl sunt mai cinstite decat ale primilor 2. tineti minte acest comentariu, care poate va supara pe multi, dar este corect si obiectiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.