Brladul a votat!

Cu bune, cu rele, cu acuzatii de fraud, injurii, amenintri, cu bucurie si prere de ru, procesul electoral a venit si peste alegtorii din Brlad. Dincolo de gafele si nclcrile legii reclamate la toate institutiile abilitate ale statului, doar putin peste 50% din brldenii cu drept de vot au iesit din case pentru a-si alege primarul, consilierii locali, pe cei judeteni, dar si pentru a contribui la alegerea viitorului presedinte al Consiliului Judetean Vaslui. Dac unele nclcri ale legii au fost vizibile din Lun, altele s-au lsat cu chemri la Politie pentru verificri. Cu toate acestea, sanctiunile au lipsit. Primria a fost adjudecat pentru a treia oar de primarul n functie, Constantin Constantinescu, iar surpriza a produs-o Andrei Daniel, care i-a suflat locul al doilea, la o diferent de aproape 5%, liberalului Dumitru Boros.

Sectiile de votare s-au deschis nc de la ora 07.00. nc de atunci, la Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC) din Primria Brlad, nu s-au raportat incidente de nici un fel si astfel procesul de vot a putut ncepe fr probleme. Totusi, nclcri ale legii au fost semnalate n ziua de dinaintea alegerilor. Astfel, n seara zilei de smbt, 9 iunie, n jurul orei 18.00, cnd, potrivit legii, membrii sectiilor de votare s-au ntlnit pentru a prelua buletinele de vot si a sigila urnele si sectiile n care a doua zi avea s nceap procesul electoral, presedintii a 13 sectii din Brlad au gafat nepermis. Concret, presedintii sectiilor cu numerele 2, 6, 7, 10, 13, 21, 38, 39, 40, 41, 42 si 43 fie nu au citit legea, fie au actionat din instinct si, dup sigilarea sectiilor, au plecat acas cu stampilele de control, lucru total interzis. Cei care s-au sesizat primii au fost reprezentantii PNL Brlad, urmati la foarte scurt timp de cei ai PP-DD Brlad. De la conducerea Biroului Electoral Judetean, problema a fost transat scurt: toat lumea se ntoarce la sectie si se supune legii, iar stampilele de control se sigileaz n urna de vot si rmn acolo pn dimineat. Urmeaz, evident, msurile. Potrivit nformatiilor furnizate de cei de la BEC, comisiile s-au ntrunit n legalitate, numrul buletinelor de vot a fost cel corespunztor, iar stampile au existat la toate sectiile.

Si a nceput…

… votarea! Oamenii nu prea s-au nghesuit la primele ore ale zilei s-si aleag reprezentantii locali si judeteni. Asa cum sa ntmplat de fiecare dat, n Brlad, prezenta la urne la cele opt sectii de votare pilot din totalul celor 46 amenajate n scoli, grdinite sau alte institutii a crescut de la o raportare la alta. Au anuntat prezenta la urne sectiile nr. 1, 3, 10, 14, 19, 25, 38 si 46. Orele desemnate pentru raportri au fost 10.00, 14.00, 17.00 si 21.00. Cu toate c n Brlad sunt 62.109 persoane cu drept de vot, nu au fost multi cei care si l-au exercitat, ns, la vot au venit mai multi oameni dect la scrutinurile precedente. Spre exemplu, la raportarea de la ora 10.00 se prezentaser la urne doar un procent de 7,7% dintre localnici. Nici la ora 14.00, prezenta la vot nu a crescut prea mult, la urne fiind prezente circa 22% dintre persoanele cu drept de vot. Totusi, pe msur ce orele au trecut si ziua votului sa apropiat de final, respectiv la raportarea de la ora 17.00, prezenta la urne a brldenilor nu a crescut dect cu 7,6%, ajungnd la putin peste 30%. Nici vremea frumoas de afar nu i-a convins s ias din cas si s mearg s-si exprime optiunile electorale. Dovad st si faptul c, la nchiderea sectiilor de votare, la ora 21.00, la sectiile pilot si exprimaser optiunile doar 46,47% dintre alegtorii cu drept de vot.

Cine si cum a votat

Interesul celor opt candidati la fotoliul de primar al Brladului a fost mare, ei prezentndu-se la urne ct mai devreme. Cel mai matinal a fost Andrei Daniel, sustinut de PP-DD Brlad. El a votat la ora 08.15, la Scoala nr. 3 Brlad. Imediat dup iesirea de la urne, Andrei a declarat: „Importat este la vot s se prezinte ct mai multi oameni. Indiferent cine cstig aceast competitie electoral, este extrem de important ca viitorul primar s fie sustinut de o majoritate puternic a brldenilor. Am votat pentru schimbare, pentru sperant si mai ales pentru dreptate n orasul nostru. Sper la o prezent la urne de peste 70%”. La ora 09.00, si-a exercitat dreptul la vot primarul n functie, Constantin Constantinescu, candidatul PSD Brlad. El a votat la o sectie din cadrul Scolii de Muzic si Arte Plastice „N.N. Tonitza”. La iesirea de la urne, Constantinescu a spus: „Am convingerea c urmtorii patru ani vor conta si c diferentele din guvernrile anterioare vor fi eliminate. Sper ca proiectele pe care le avem n desfsurare de aproape 60 milioane de euro s fie un nceput bun pentru oras. Estimez o prezent ntre 50 – 60%, dar mi doresc s fie mai mare”. La ora 09.30, a venit rndul candidatului la Primria Brlad din partea PDL, Octavian Marcu. Acesta si-a exercitat dreptul la vot la o sectie de la Scoala nr 8 Brlad si a declarat: „A fost o campanie extrem de dificil, pe care cred c am ncheiat-o cu fruntea sus. Am votat pentru un oras mai curat, mai bun, dar si pentru o reprezentativitate mai bun n Consiliul Local Brlad. Cred c de mine o s-mi reiau activitatea profesional”. n jurul orei 11.00, la urne s-a prezentat candidatul liberal Dumitru Boros, care a votat la o sectie din incinta Scolii nr. 10. „Dac n toat aceast campanie electoral nu am avut emotii ctusi de putin, astzi a fost invers. Am votat pentru schimbare, prosperitate, modernitate, pentru un oras european, dar mai ales pentru o administratie local la vedere si strict n interesul cetteanului”, a declarat Dumitru Boros. Cu sperant si ncredere a venit la urne si singurul candidat independent pentru un fotoliu de consilier local, Tiberius-Daniel Nechita, care a votat la Scoala nr. 6 Brlad. „Am votat pentru o alternativ mult mai bun la actuala conducere a Primriei, dar mai ales pentru un viitor mai bun pentru oras si, de ce nu, pentru tar”, a declarat Tiberius Daniel Nechita.

Incidente pe banda rulanta

Asa cum era de asteptat, procesul de vot trebuia s fie organizat ca la romni. Adic, blbele de organizare si incidentele din desfsurarea scrutinului au fost pe band rulant. Initial, unii membri ai sectiilor s-au contrat ca ntr-o campanie electoral. Apoi, la foarte multe sectii de votare, la nici doi pasi de intrare, s-au evidentiat afisele unor candidati. Pe urm, social-democratii reclamat c mai multi membri ai PP-DD ar cra cu autoturismele votanti spre sectii. Toate aceste informatii s-au contabilizat la sediul Politiei Brlad. n rest, apele au fost destul de linistite, iar la nchiderea sectiilor… Politia a anuntat c nu a fost dat nicio sanctiune n urma aspectelor sesizate, deci nu s-a confirmat nimic. Paza procesului electoral a fost asigurat n 25 de sectii de angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgent si n 21 de ctre politisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.