Alerta de canicula

Din cauza temperaturilor de peste 32 de grade din timpul ultimelor zile, se produce o crestere a transpiratiei, care are rol de regulator termic, mpiedicnd astfel supranclzirea corpului. Iat cteva date despre consecintele acestui fapt, dar si cteva dintre procedeele ce trebuie urmate pentru ca temperaturile ridicate s fie suportate mai usor.

Odat cu apa, organismul mai pierde si sruri minerale si vitamine, antrennd astfel multe consecinte negative n desfsurarea sproceselor fizilologice. Astfel, poate aprea astenia fizic, precum si tulburri ale proceselor metabolice sau o crestere a simptomatologiei n cazul unor boli cronice, cum ar fi, de exemplu, hipertensiunea arterial. Pentru evitarea unor asemenea neplceri, se impun msuri de nlocuire a pierderilor provocate de transpiratie, a pierderilor de ap, sruri minerale si vitamine, pentru refacerea condi- tiilor normale de functionare a organismului. Acest lucru poate fi realizat prin consumarea n medie a doi litri de ap pe zi, care nu vor fi bute prea reci. n afar de lichidele propriu-zise, se vor consuma ct mai multe legume si fructe, datorit, pe de o parte, rezervelor de ap, sruri minerale si vitamine care le contin, ct si datorit faptului c n organism ele cedeaz apa sub efect retard, asigurnd lichidul n mod constant si pe termen lung. Consumnd ct mai multe fructe si legume crude, dispare senzatia de sete continu. n plus, acestea elibereaz, prin consum, un numr mic de calorii. Principalele simptome care apar datorit caniculei sunt febr, dureri de cap, ameteli, palpitatii, lesin, greturi, vrsturi, crampe musculare, insomnii. n cazul aparitiei acestor simptome, ca urmare a expunerii la soare, primul lucru care trebuie fcut este ncetarea oricrui fel de activitate fizic pentru mai multe ore, odihna ntr-un loc rece si consumarea unei cantitti mari de ap sau sucuri de fructe pentru rehidratarea organismului. Dac simptomele se agraveaz sau se prelungesc, este recomandat consultarea unui medic. Persoanele cele mai afectate de canicul sunt copiii, persoanele cu ten deschis, cardiacii, obezii si diabeticii.

Recomandari

Pentru prevenirea incidentelor n aceast perioad cu temperaturi extreme, Ministerul Snttii recomand populatiei s asculte sfaturile medicilor si s evite, pe ct posibil, expunerea prelungit la soare ntre orele 11.00 si 18.00. n perioadele de canicul, este recomandat consumul zilnic de lichide (ntre 1,5 – 2 litri de lichide), fr a astepta s apar senzatia de sete. Este necesar un pahar de ap (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sftuiesc s consumm n fiecare zi ct mai multe fructe si legume proaspete(pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de ap. O doz de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de ap. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaz deshidratarea si diminueaz capacitatea de lupt a organismului mpotriva cldurii. Este obligatorie evitarea buturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahr (sucuri rcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei, este bine s facem dusuri caldute, fr a ne sterge de ap, iar dac avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel nct temperatura s fie cu 5 grade mai mic dect temperatura ambiental. Dac este absolut necesar s ne expunem la soare ntre orele amiezii trebuie s folosim o tinut adecvat: plrii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitati activittile n exterior care necesit un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.) si aveti grij de persoanele dependente de voi (copii, vrstnici, persoane cu dizabilitti) oferindu-le, n mod regulat lichide, chiar dac nu vi le solicit. Pstrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt n vrst sau cu dizabilitti, interesndu-v de starea lor de sntate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.