Pensii mici, dar al dracu’ de scumpe!

Plata pensiilor din judetul Vaslui cost statul o avere. n primele trei luni ale anului, Casa Judetean de Pensii a pltit servicii de peste 1,5 milioane de lei ctre Compania Posta Romn si diverse institutii bancare. Dac 23.273 de persoane prefer s ncaseze pensile prin cont bancar sau cont de card, 95.853 de pensionari rmn fideli ridicrii banilor prin mandat postal.

Distribuirea pensiilor la nivelul judetului Vaslui este extrem de costisitoare. Pentru ca banii s ajung la beneficiari, n primul trimestru al anului curent, statul a cheltuit 1.574.832 milioane de lei. O sum imens, cu care s-au achitat serviciile prestate de Post si institutiile financiare. n prezent, cheltuielile de transmitere ctre pensionari a cupoanelor de pensie, n functie de optiunea de a ncasa pensia, sunt prin mandat postal, n contul curent sau n contul de card. Operatiunile financiare se efectueaz n conditiile stabilite prin conventii ncheiate ntre Casa National de Pensii si Compania „Posta Romn”, respectiv bncile partenere. Potrivit datelor Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, cheltuielile efectuate pentru plata pensiilor, n situatia n care achitarea drepturilor se face la domiciliu beneficiarilor, au fost de 1.353.278 lei: ianuarie – 459.948 lei; februarie – 457.387 lei; martie – 435.942 lei. Sume importante au cheltuite si pentru distribuirea taloanelor de pensie, n situatia beneficiarilor care si ncaseaz pensia prin cont bancar sau cont de card, si crora li se transmite la domiciliu numai talonul de plata de pensie. Pentru aceste servicii, statul a cheltuit n total suma de 151.727 lei: ianauarie – 50.217 lei; februarie – 50.569 lei; martie – 50.941 lei. Nu n ultimul rnd, pentru plata pensiilor prin bnci, statul a achitat institutiilor financiare suma de 69.827 lei: ianuarie – 23.191 lei; februarie – 23.266 lei; martie – 23.370 lei. Toate pltile sunt efectuate lunar de ctre CJP Vaslui prin ordine de plat, banii provenind din bugetul de asigurri sociale, bugetul de stat si fondul de accidente de munc si boli profesionale. n cursul lunii martie, 23.273 de vasluieni si-au ncasat pensia prin cont bancar sau cont de card. Prin mandat postal, CJP Vaslui a trimis pensii si indemnizatii pentru 95.853 pensionari. n ultima perioad, a crescut numrul pensionarilor care solicit plata pensiei prin cont bancar sau cont de card.

ABC-ul platii pensiilor

n sistemul public de pensii, plata pensiei se face lunar. Plata pensiei se face, n functie de optiunea pensionarului, prin mandat postal, n cont curent sau n cont de card, n conditiile stabilite prin conventiile ncheiate ntre CNPP si Compania Nationala Posta Romn – SA sau ntre CNPP si bnci. n vederea ncasrii pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adreseaz direct institutiilor financiarbancare, solicitnd deschiderea contului. Plata pensiei prin cont curent personal se va face ncepnd cu luna urmtoare celei n care s-a nregistrat cererea la casa teritoriala de pensii. CNPP poate s efectueze plata pensiei prin conturi curente sau conturi de card, deschise de beneficiari la diverse banci, n conditiile negociate prin conventii ncheiate de CNPP cu bncile interesate. Pensionarii si pot deschide un cont la una din urmtoarele bnci: Bancpost, CEC, BCR, BRD-GSG, Banca Comercial Carpatica, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Unicredit Tiriac Bank. n sistemul public de pensii, pensile se cuvin de la data ndeplinirii conditiilor prevzute de Legea nr. 263/2010, n functie de categoria de pensie solicitat. Pensile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii si se acord de la data nregistrrii cererii.

1 COMENTARIU

  1. „statul a cheltuit 1.574.832 milioane de lei” , afirmatia din articol , este o graba impardonabila a autorului articolului.Sunt in plus cuvintele „milioane de” , pentru ca altcumva suma cheltuita ar fi de cca 358 miliarde de euro, adica basescu si ciracii ar fi mai putut sa ne indatoreze , pe noi si generatiile urmatoare inca multe mandate.Treaba grea cu numerele astea! Cum naiba sa nu se incurce in ele viitorul tinichigiu / coafeza?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.