Momente dramatice din viata unei nebuloase

Telescopul spatial Hubble a reusit s surprind imagini cu ceea ce se ntmpl cu o stea asemntoare Soarelui la sfrsitul vietii sale. Atunci cnd combustibilul nuclear se termin, o stea trece ntr-o etap de nebuloas numit preplanetar sau protoplanetar.

Imaginea luat de Hubble prezint una dintre cele mai bune vederi a acestei scurte dar dramatice etape din viata unei stele, potrivit site-ului NASA. Etapa de nebuloas preplanetar este o perioad foarte scurt de timp n evolutia unei stele. Peste cteva mii de ani, rmsitele fierbinti ale stelei mbtrnite din centrul nebuloasei ncep s-si ridice temperatura iar gazul din jur se ionizeaz, cptnd acea strlucire de nebuloas planetar. Nebuloasele preplanetare sunt obiecte cosmice descoperite relativ recent, datorit duratei foarte scurte de viat si a faptului c necesit telescoape foarte puternice pentu a fi vzute. Nebuloasa Ou (The Egg Nebula), prima de acest fel, descoperit cu mai putin de 40 de ani n urm, rmne din multe puncte de vedere un obiect nvluit n mister. n centrul imaginii, se ascunde ntr-un nor gros de praf si gaze steaua central. Fr a se vedea steaua direct, totusi se pot vedea patru raze de lumin care vin de la ea. Se poate vedea un halou de gaze n form de inele, strbtut de jeturi de lumin venind de la stea, prin norul opac de materie din centru. Mecanismul exact prin care se produc aceste jeturi de lumin nu este cunoscut cu certitudine, dar o posibil explicatie ar fi faptul c n centrul nebuloasei sar afla un sistem binar de stele si nu o singur stea. Structura de gaze n straturi inelare este cauzat de explozii periodice care mprstie materia din jurul stelei muribunde. Exploziile se produc de obicei o dat la cteva sute de ani. Distanta pn la Nebuloasa Ou este greu de determinat, apreciinduse c se afl la aproximativ 3.000 de ani lumin fat de Pmnt. Acest lucru nseamn c astronomii nu au cifre exacte pentru dimensiunea nebuloasei (poate fi mai mare si mai departe sau mai mic si mai aproape).

1 COMENTARIU

  1. Stiati ca sunt OZN-uri pe cerul Vasluiului in fiecare noapte in ultimele doua saptamani ?!

    Puneti o camera profesionala cu trepied si filmati luminitele – e imposibil sa nu le observati , pentru ca sunt mai luminoase decat stelele si se misca continuu pulsand chiar multicolor unele.

    Eu n-am camera video buna …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.