n ultimele luni, hotii de lemne din judetul Vaslui au lsat n urm 19.621 de cioate. Grosul furturilor se produce n pdurile private, 8.984 hectare de pdure fiind lsate fr paz. Tabloul dezastrului forestier este extrem de dur. La un singur control n plantatia Rapi-Dumbrveni, silvicultorii au descoperit 1.672 arbori tiati fr marc, cu o valoare a pagubei de 31.254 lei.
Levente Csaba Szekely, prefectul judetului Vaslui, a fcut un rechizitoriu dur asupra situatiei vegetatiei forestiere din judet. n prezenta silvicultorilor locali si a sefilor structurilor de fort, prefectul a spus c este foarte trist c, n prezent, 8.984 hectare (ha) de pdure n proprietate privat nu au paza asigurat. Din aceste pduri se fur nencetat, dac mai exist… sau au rmas numai cioate?! De ce nu se iau n primire aceste pduri!, a ntrebat prefectul. Szekely a avut aceeasi atitudine tran- sant si n ceea ce priveste suprafetele forestiere aflate n administrarea ANIF. Prefectul le-a reprosat directorilor de servicii decontcentrate cu atributii n domeniu c plantatiile sunt abandonate iar hotii de lemne fac legea n respectivele perimetre. Nu se pzeste nimic. n fiecarea an vin reprezentant ii de la Inspectia Silvic Focsani s vad cte cioate s-au mai produs. Se fixeaz pagube de 300 milioane de lei vechi si… gata! Stiu c sunt trupuri mici, dar trebuie s pzim!, a concluzionat prefectul.
Doar amenzile pot trezi proprietarii
Rspunsul lui Dumitru Popoiu, directorul Directiei Silvice Vaslui, a fost extrem de diplomat. Seful sivicultorilor a precizat c asigurarea pazei pdurilor este o problem la nivel national, care nu a fost nc rezolvat. Tocmai pentru a pune la adpost trupurile de pdure, silvicultorii au mers n teren si au prezentat proprietarilor oferta n vederea asigurrii pazei. Constientizarea se face prin constrngere. O mic amend este ca o clip de trezire. Proprietarul este obligat ca la aceast pdure din proprietate s i fie asigurat integritatea. S-i constientizm pe oameni c integritatea pdurii se asigur prin paz. Directia Silvic a luat n paz unele suprafet e de pdure de unde nu ncaseaz bani. Ct priveste zonele mpdurite aflate n gestiunea ANIF, nu exist o solicitare din partea acestei institutii n ceea ce priveste asigurarea pazei, a precizat Popoiu. Seful Directiei Silvice a fcut un apel la organele competente s se implice pentru ca aceste furturi s se stopeze. Mihai Carp, comisar sef al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, a rspuns c institutia pe care o reprezint apr proprietatea, dar posibilittile de a avea o reactie corespunztoare sunt diminuate. Nu stiu dac este o aluzie sau o acuz. Nu putem s spunem c stpnim fenomenul. Omul de la sat si ia din pdure cnd vrea, pentru c este prorietatea lui, a spus Carp.
Mii de cioate
n cursul anului trecut, Inspectia Silvic si de Vntoare (ISV) Vaslui a desfsurat controale de fond n pduri proprietate privat persoane fizice, fr contracte de prestri servicii-paz, cu predarea suprafe- telor de vegetatie forestier n paza ocoalelor silvice: numr proprietari – 2.431 proprietari; suprafata parcurs – 1364,50 ha; numr cioate tiate n delict inventariate – 19.621 bucti, cu un volum total 5019,39 metri cubi (mc) si o valoare a pagubei de 900.000 lei. O parte din controalele desfsurate n teren sunt urmtoarele: controale de fond a suprafetelor ocupate cu vegetat ie forestier n plantatii antierozionale apartinnd ANIF – plantatia Rapi-Dumbr- veni, suprafata parcursa 11,0 ha, numr arbori tiati fr marc – 1.672 bucti, volum total paguba – 319,95 mc, valoare paguba – 31.254,46 lei; plantatia Gheorghian-Dumbr- veni, suprafata parcurs 4,0 ha, numr arbori tiati fr marc – 225 bucti, volum total pagub – 24,929 mc, valoare pagub – 2.479,36 lei; controale exploatare masa lemnoas – agenti economici de stat si privati: numr controale -17 controale, pagube constatate – arbori scosi din pmnt, rupti, t- iati fr marc – 93 arbori, volum paguba – 526,668 mc, valoare de imputat -133.772,2 lei.