Vasluienii de la sat, mai asigurati dect orasenii

satVasluienii care triesc n mediul rural sunt fruntasi la asigurarea obligatorie a locuintelor. Din cele 13.530 de polite n vigoare n judetul Vaslui, 10.110 sunt ncheiate pentru casele din mediul rural. Dincolo de acest paradox, raportat la fondul locativ din judet (141.557 de gospodrii si 166.279 de locuinte), campania de asigurare este un dezastru. O revitalizare a acesteia va avea loc ncepnd cu luna august, de atunci primriile putnd s aplice amenzi.

Vasluienii care triesc n mediul rural sunt mult mai receptivi la asigurarea obligatorie a locuintei. Potrivit datelor prezentate de Poolul de Asigurare mpotriva Dezastrelor Naturale, la data de 31 martie, n judetul Vaslui erau 13.530 de polite n vigoare. Din numrul total, nu mai putin de 10.110 au fost cumprate de persoane care triesc la tar, iar restul, de populatia din centrele urbane. Pe lng surpriza oferit de locuitorii din mediul rural, portofoliul politelor de asigurare obligatorie active este extrem de mic n raport cu numrul locuintelor. Potrivit datelor obtinute n urma recensmntului din luna octombrie 2011, numrul gospod- riilor recenzate se ridic la 141.557 de gospodrii, locuinte (alte unitti de locuit), 166.279 locuinte, si un numr de 123.175 cladiri. Mrimea medie a unei gospodrii n judetul Vaslui este de 2,64 persoane/ gospodrie (264 persoane la 100 gopodrii ale populatiei). Aceast mrime este mai mic n mediul urban (2,52 persoane pe o gospodrie), comparativ cu mediul rural (2,71 persoane pe o gospodrie). Nici la nivel national, interesul pentru cumprarea unei polite de asigurare a locuintei nu este mai mare. La data de 31 martie, n Romnia erau n vigoare un numr total de 493.494 de polite.

Din august, vin amenzile!

n prima jumtate a anului trecut, tremenul limit pentru cumprarea unei polite de asigurare obligatorie a fost prelungit pn n data de 5 august 2011. Decizia autorittilor de a prelungi perioada de asigurare a venit pe fondul numrului foarte mic de cetteni care s-au conformat prevederilor legale. Initial, termenul limit de ncheiere a unei polite de asigurare a fost fixat pentru data de 15 iulie 2011. Pe lng prelungirea termenului n care putea fi cumprat o polit, proprietarii de case au mai avut parte de o veste bun. Amenzile ce vor fi aplicate persoanelor care nu si-au asigurat casele sau apartamentele vor fi puse n practic la un an de la data expirrii termenului legal. Mai exact, contraventiile vor fi aplicate ncepnd cu luna august 2012. Valoarea amenzilor este cuprins ntre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de ctre primari si de persoanele mputernicite n acest scop. Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea nr. 260/2008), proprietarii de locuinte sunt obligati s ncheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maxim asigurat fiind de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro, n cazul locuintelor tip B, si de 20 euro n cazul locuintelor tip A. Asigurarea obligatorie acoper trei riscuri naturale: cutremure, inundatii si alunecri de teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.