Si pensionarii vasluieni dau n judecata Casa de Pensii

Pensionarii vasluieni au nceput s dea n judecat Casa Judetean de Pensii Vaslui. Prin actiunea n instant, btrnii solicit restituirea impozitului de 5,5% pe sntate, retinut din 1 ianuarie 2011. n urmtoarele zile, peste 100 de pensionari sunt asteptati s depun plngeri mpotriva statului. Dac nu si vor recupera banii, pensionarii intentioneaz s ias n strad.

Ieri, pensionarii vasluieni au depus la Tribunalul Vaslui primele petitii pentru recuperarea impozitului pe sntate de 5,5%. La fel ca si n alte judete din tar, btrnii actioneaz n instant Casa Jude- tean de Pensii (CJP) Vaslui, solicitnd autorittilor s le restituie sumele retinute ilegal. Pentru nceput, la nivelul judetului Vaslui, aproximativ 100 de pensionarii sunt asteptati s deschid actiuni n instant. Actiunea are loc dup ce Curtea Constitutional (CC) a Romniei a decis c „dispozitiile art. 259 alin (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma n domeniul snttii sunt constitutionale n msura n care se interpreteaz n sensul c procentul de 5,5 se aplic numai asupra veniturilor din pensii care depsesc 740 de lei”. Fiecare pensionar care vrea s depun o plngere la Tribunal trebuie s depun un dosar individual, o persoan putnd s nregistreze mai multe documentatii. Dosarul cuprinde o cerere cu datele personale, copii de pe actul de identitate, cupon de pensii, toate n dublu exemplar. „Astzi (ieri n.r.), presedintele Federatiei Nationale a Sindicatului Pensionarilor are o ntlnire pentru a se consulta cu Avocatul Poporului. Pentru mine (astzi n.r.), s-a solicitat o audient la Guvern. Planul nostru este s crem o presiune pe Guvern, cu ajutorul mass-media, parlamentarilor, ONG-urilor, s ne fie restituiti banii fr s ne judecm. n functie de rezultatul acestor actiuni, lum n considerare si iesirea n strad”, a precizat Ion Stamate, presedintele Comitetului Judetean al Sindicatelor Pensionarilor (CJSP) Vaslui.

Tribunalele se blocheaza

Uniunea National a Judec- torilor din Romnia (UNJR) cere Executivului s ia msuri prin care s rezolve situatia pensionarilor afectati de reglementarea privind contributiile de sntate declarat neconstitutional de CCR. Uniunea avertizeaz c un nou val de litigii ar duce la blocarea activittii sectiilor de solutionare a conflictelor de munc. „UNJR constat cu ngrijorare c, n urma publicrii n Monitorul Oficial a Deciziilor cu nr. 223 si 224 din data de 13.03.2012 ale Curtii Constitutionale, instantele judectoresti au fost asaltate cu cereri din partea pensionarilor prin care se solicit s le fie restituite sumele ncasate cu titlu de CAS. n conditiile n care la acest moment instantele de judecat au de solutionat un numr foarte mare de dosare, ceea ce afecteaz celeritatea desfsurrii proceselor, un nou val de litigii ar duce la blocarea activittii la nivelul sectiilor specializate n solutionarea litigiilor de munc”, se arat ntr-un comunicat al UNJR.

24.000 de pensionari achita impozitul de 5,5%

Potrivit datelor CJP Vaslui, din cei 109.440 pensionari aflati n evidentele institutiei la data de 1 ianuarie 2011, 14.707 aveau pensii cuprinse ntre 740 si 1.000 lei. Odat cu modificrile legislative intrate n vigoare de la data de 1 ianuarie 2011, numrul pensionarilor care cotizeaz la fondul unic de asigurri de sntate a crescut spectaculos. Mai exact, de la 9.058 persoane care cotizau n 2010, la nceputul anului trecut, achitau taxa de 5,5% un numr de 23.999 persoane. n consecint, si sumele colectate de stat au crescut exponential. Astfel, dac la nivelul lunii decembrie 2010 contributiile nsumau 136.625 lei, n ianuarie 2011, suma pltit la fondul de sntate se ridica la 1.254.581 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.