Terenurile agricole din judetul Vaslui sunt tot mai atractive pentru investitorii strini. Dup ce, n prima jumtate a anului trecut, au fost cumprate peste 1.300 hectare, investitorii nc ne cutreier comunele. Din nefericire pentru ei, tot mai putine terenuri arabile de calitate sunt scoase la vnzare.
Investitorii strini dau de ceva timp trcoale terenurilor agricole din judetul Vaslui. Pn la mijlocul anului trecut, 14 agenti din strintate au achizitionat 1.306,60 hectare de teren arabil. Din acest punct de vedere, printre cele mai „interesante” comune s-au numrat Vetrisoaia, Grivita, Duda Epureni, Codesti, Albesti, Flciu, Stnilesti, Stefan cel Mare, Munteni de Jos, Blgesti si Oltenesti. n 2011, preturile cu care sau tranzactionat terenurile arabile din judetul Vaslui ajunseser ntre 25 si 45 milioane lei vechi pentru un hectar, valoare dat de pozitie si de bonitatea privind clasa de calitate. Chiar dac interesul strinilor pentru terenul agricol din judet este foarte mare, exist tot mai putine parcele de calitate disponibile pentru vnzare. Investitorii vor s comazeze suprafete agricole mai mari si s fac investitii n vederea exploatrii pmntului. n prezent, la Ministerul Agriculturii este n lucru un proiect de act normativ, prin care se vor adopta msuri de interzicere a cumprrii terenurilor agricole de ctre cettenii apatrizi si persoanele juridice strine, pn n anul 2016.
n ultimii ani, preturile s-au dublat
Potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, preturile terenurilor agricole din Romnia sunt de trei pn la sapte ori mai reduse dect n majoritatea statelor europene, desi sau dublat n perioada 2007-2011, ajungnd la o medie de 1.972 euro pe hectar. n Romnia, preturile terenurilor agricole difer foarte puternic ntre regiuni. n zonele de Nord-Est si Sud-Est pretul mediu de vnzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, n timp ce, n zonele de lng Bucuresti, ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arat n cel mai recent studiu al companiei. Confrom studiului, se estimeaz un avans al preturilor n urmtorii trei ani pn la aproape 3.000 de euro pe hectar. Astfel, pretul mediu la nivel national era n 2011 de 1.972 de euro pe hectar, fat de 927 de euro n 2007 si 1.700 de euro n 2010. Valoarea de piat a unei suprafete mari de teren este n general cu 50% mai mare dect cea a loturilor de dimensiuni mai mici. n aceste conditii, analistii DTZ apreciaz c investitorii sunt din ce n ce mai interesati de terenurile agricole din Romnia, avnd n vedere c n celelalte tri europene are loc o reasezare a preturilor pe acest segment.
Porumboiu a cumparat terenurile cele mai productive. Restul ce a ramas necesita investitii. Sa vedem cine investeteste?!