Strategia de dezvoltare a patronatului vasluian a ajuns n mapa de lucru a premierului Mihai- Rzvan Ungureanu. Prezenti la Iasi, reprezentantii oamenilor de afaceri din judetul nostru i-au spus premierului secretul relansrii economiei.
Sapte oameni de afaceri din judetul Vaslui, ntre care si Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, au avut o ntlnire cu Mihai Rzvan Ungureanu, primul ministru al Romniei. n timpul ntrevederii, reprezentantii patronatului local i-au prezentat premierului o serie de msuri menite de relanseze productia si piata muncii. Printre acestea se numr capitalizarea bncilor cu capital autohton, capitalizarea Fondului National de Garantare a IMM-urilor, cresterea operativittii bncilor n ceea ce priveste dosarele de creditare pentru eliminarea oricror tergiversri, atragerea fondurilor europene, bani pentru care nu se plteste dobnd, posibilitatea ca licitatiile s nu mai fie organizate la nivel national pentru c, astfel, obiectivele propuse nu se realizeaz. „I-am solicitat premierului s sprijine firmele romnesti care particip la expozitii, trguri etc. n spatiul ex-european (Orientul Apropiat si ndeprtat, fostele state sovetice, Republica Moldova). n prezent, 80% din comertul national se adreseaz Uniunii Europene, din care 70% numai cu Germania, situatie care prezint anumite vulnerabilitti si riscuri. Am mai propus crearea, n aceste spatii, a unor centre de expansiune economic si turism, pentru recstigarea pietelor”, a spus Ionel Constantin. Oamenii de afaceri locali au mai solicitat acordarea cu mai mare usurint a unor credite pentru companii precum URB Brlad (fabrica productoare de rulmenti – n.r.), avnd n vederea concurenta pe segmentul exporturilor. O alt solicitare fcut premierului Ungureanu a fost aceea de creare, n zona frontierei Romniei cu Republica Moldova, a unor intreprinderi complementare n vederea valorificrii productiei agricole: floarea-soarelui, rapit, in si cnep, piscicole. „Foarte important este si sprijinirea ntreprinderilor s investeasc n Republica Moldova, acordarea de garantii de stat pentru investitiile romnesti”, a completat Constantin.
Cheia dezvoltarii: reducerea fiscalitatii
Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, a precizat c att la Bucuresti, Iasi, ct si cu alte ocazii, mediul de afaceri a militat pentru dezvoltarea economic. O astfel de relansare este posibil doar n urma implementrii unor initiative legislative care s stimuleze investitiile private si crearea de locuri de munc. Cum statul nu dispune de bani, patronatul propune ncurajarea investitiilor private prin anularea impozitului pe profitul reinvestit. O alt „cale de atac” este reducerea CASului, msur care s permit firmelor s opereze noi angajri. „Dac impozitul pe forta de munc va fi diminuat, agentii economici vor mai putea angaja cte doi, trei muncitori. Si anularea impozitului pe profitul reinvestit va ajuta la crearea de locuri de munc. Msurile legislative trebuie adopate n cel mai scurt timp, pentru ca s putem relansa productia”, a spus Ovidiu Copacinschi.