Someri portocalii vopsiti in roz

Lipsa de locuri de munc din judetul Vaslui a atins cote alarmate. n prezent, pentru un singur loc de munc se lupt circa 367 persoane. n acest context social critic, AJOFM Vaslui a organizat o conferint de pres, n cadrul creia si-a prezentat realizrile. Dincolo de bifarea unui eveniment comandat de la centru, n semestrul I al anului curent, prin intermediul serviciilor de mediere au fost ncadrate pe perioad nedeterminat doar 2.295 persoane.

Pentru a-si face cunoscute realizrile din semestrul I al anului curent, Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui a organizat o conferint de pres. Cum era de asteptat, rezultatele prezentate sunt foarte bune, comunicarea public solicitat de Agentia National fiind ndeplinit cu brio. n traducere, vasluienii au la dispozitie o ofert generoas de slujbe, locurile de munc vacante acoper toate specializrile iar doritorii si gsesc cu usurint un „job”. n realitate, situatia vasluienilor care nu au un loc de munc este dramatic. n sptmna curent, oferta din judetul Vaslui este de (numai) 183 locuri de munc. Pe aceste locuri libere, se bat cei peste 15.000 de someri nregistrati oficial, precum si cel putin alti 50.000 de vasluieni care se afl n cutarea unui servici. Cu alte cuvinte, de ani de zile, sute de persoane care nu au o slujb nu sunt nregistrate n statisticile oficiale. Acesti cetteni se regsesc printre beneficiarii ajutoarelor sociale, printre lucrtorii cu ziua sau la negru, sau printre cei stabiliti temporar n mediul rural. Ct priveste standardul de viat al acestor persoane, doar srcia si lipsurile de tot felul sunt „binefacerile” de care au parte.

Angajari pe banda rulanta

n judetul Vaslui, care se afl n topul national n ceea ce priveste rata somajului, n primele sase luni ale anului au fost ncadrate 5.333 de persoane. Conform datelor AJOFM Vaslui, un numr de 2.959 persoane provin din mediul urban si 2.374 din mediul rural. Din totalul angajrilor operate la nivelul judetului, 3.438 persoane si-au gsit slujbe ca urmare a acordrii serviciilor de mediere a locurilor de munc vacante. Din acestea, 2.295 persoane au fost angajate pe perioad nedeterminat si 1.143 persoane pe durata determinat. Laura Toporscu, purttor de cuvnt la AJOFM Vaslui, a spus c prin acordarea serviciilor de informare si consiliere profesional s-au ncadrat n munc 599 persoane. „Din aceste persoane, 262 s-au angajat prin organizarea cursurilor de formare profesional si 140 prin acordarea de alocatii pentru someri, care se ncadreaz nainte de expirarea somajului. Totodat, s-au ncadrat 600 someri peste 45 de ani sau printi unici sustintori ai familiilor monoparentale, 23 someri care mai au trei ani pn la pensie prin subventionarea locului de munc si 33 persoane prin stimularea mobilittii fortei de munc”, a precizat Laura Toporscu.

Lideri la somaj

Potrivit ultimelor date statistice, Vasluiul a rmas n topul judetelor cu cei mai multi someri. Mai exact, n mai 2011, judetul Vaslui ocupa locul I n tar la rata somajului, fiind urmat de judetul Teleorman (cu 8,8%) si de judetul Dolj (8,3%), n conditiile n care, rata somajului la nivel national este de 5,0%. n mai 2011, conform ANOFM, s-au nregistrat 15.474 someri din care 35,7% femei. n rndul femeilor somajul a fost de 7,0% fat de 10,6% n mai 2010. La data de 30 iunie, la AJOFM Vaslui au fost nregistrati 15.317 someri, rata somajului nregistrnd valoarea de 9,42%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.