Fruntasi la afaceri… pe hrtie

Vasluienii ncep s se orienteze din nou spre initiativa privat. De la ntreprinderi individuale pn la SRL-uri, n acest an, numrul afacerilor este n crestere. ns fenomenul este departe de a evidentia o relansare real a productiei. Pentru a performa, noile societti trebuie s fac angajri si s… functioneze! Altfel, majoritatea vor rmne active doar n statistici, fiind rupte de economia real.

Dup ce, n ultimii doi ani, nmatriculrile de firme au sczut spectaculos, n acest an, trendul s-a modificat. Chiar dac nu se poate vorbi despre elenul ntreprinz torilor din cursul anului 2008, semnalele din piat sunt ncurajatoare pentru mediul de afaceri. Din punct de vedere statistic, socul psihologic provocat de recesiunea economic pare s fi fost depsit, iar ncrederea n succesul afacerilor revine. Trecnd peste politicile fiscale defavorabile si lipsa msurilor de sprijinire a IMM-urilor, tot mai multi vasluieni si asum din nou riscul de a intra n aren. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, spune c socul provocat de criza economic nu a trecut si este posibil s mai dureze mult timp. Ct priveste numrul mai mare de nmatriculri din anul curent, acest fenomen nu relev natura volumului de activitate, de comert, de productie. „nregistrarea mai multor societti poate s fie o chestinune de conjunctur. S vedem dac aceste afaceri rmn, dac duc la productie, la crearea de locuri de munc, la cifr de afaceri. Dac rmn pe hrtie si nu au un corespondent n realitate, simpla lor evidentiere nu ne ajut cu nimic”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

Mai multe firme

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, n perioada ianuarie – aprilie 2011, sau nmatriculat n total 458 de societti. Spre comparatie, n perioada similar a anului precedent, n judetul Vaslui au fost nscrise cu acte 370 de firme. Demn de remarcat este faptul c, pe segmental Societtilor cu Rspundere Limitat (SRL) are loc un reviriment semnificativ. Dac anul trecut au fost nregistrate 113 SRL-uri, n acest an au fost nscrise la Registrul Comertului 181. Potrivit reprezentantilor patronatului vasluian, acest tip de afaceri reliefeaz ct mai fidel volumul investitiilor realizate, precum si amploarea dezvoltrii n economia real. Totusi, ntreprinztorii locali continu s fie extrem de departe fat de perioada de crestere economic. Dup anul 2008, cnd au fost nregistrate nu mai putin de 923 de SRL-uri, situatia s-a nruttit constant: 423 SRL-uri n 2009 si 299 n 2010. „n ultima perioad, oamenii au renuntat la societtile comerciale si au trecut la ntreprinderi individuale”, a subliniat Copacinschi. Astfel se explic numrul mare de nmatriculri de pe aceste segmente de afaceri. n primele patru luni din acest an, au fost nmatriculate 182 de ntreprinderi individuale, 87 de persoane fizice autorizate si 7 ntreprinderi familiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.