Din avarie n avarie

Sistemul de alimentare cu ap din municipiul Vaslui a cedat din nou. Ieri, ghinionistii au fost locuitorii din Cartierul 13 Decembrie. Smbt si duminic, conductele de ap au mai cedat nc de trei ori. Strzile pe care avariile se tin lant sunt prinse n marele program de reabilitare a sistemului de ap si canal. Cum Ministerul Mediului nu are bani pentru finalizarea lucrrilor, proiectul va fi trecut pe finantare european.

Sistemul de alimentare cu ap din municipiul Vaslui si continu seria interminabil de avarii. De aceast dat, locuitorii din Zona Cartierului 13 Decembrie au avut surpriza s constate, ieri dimineat, c nu au ap la robinete. Defectiunea s-a produs n cursul noptii, pe strada Bucuresti, n apropierea perimetrului unde, anul trecut, teava de alimentare a mai cedat o dat. De altfel, mentinerera pe linia de plutire a sistemului de alimentare cu ap din oras se dovedeste a fi o sarcin tot mai greu de realizat. Dorin Blnescu, directorul SC Aquavas SA Vaslui, a spus c, pe lng avaria de pe strada Bucuresti, n cursul zilelor de smbt si duminic s-a mai confruntat cu nc trei avarii. Conductele sunt depsite moral si fizic si au o vechime de peste 30 de ani. n consecint, defectiunile sunt aproape cotidiene, iar pentru remedierea lor se cheltuie fonduri tot mai importante din bugetul furnizorului de ap. „Sunt nou blocuri care au rmas fr ap potabil. Interventia este foarte dificil, pentru c am dat peste un zid de beton, situat peste coloan. Trebuie s schimbm un tronson de teav din azbociment de o lungime de circa sapte metri, cu o teav din politilen. Sperm ca, n jurul prnzului, s relum alimentarea cu ap la blocurile afectate. Aceste interventii ne cost, dac lum n calcul utilajele care particip la remediere, decopertarea asfaltului si betonului pn la conduct, refacerea acelei zone”, a spus Dorin Blnescu. Dup aproape cinci ore de lucru, echipa de interventie a SC Aquavas a reusit nlocuirea conductei sparte si, n jurul orelor 11.30, alimentarea cu ap a fost reluat.

Proiect exista, bani, nu!

Strada pe care a avut loc avaria la conducta de ap, precum si ntreg sistemul de alimentare din oras fac parte din celebrul program de reabilitare ap si canal. Prezent la Vaslui n cursul lunii aprilie, Laszlo Borbely, ministrul Mediului, spunea c, n anul 2007, desi a pornit cu surle si trmbite, n prezent, programului nu i se poate asigura finantarea. Ministerul Mediului a constatat c sunt ncheiate conventii de finantare n valoare de 2,9 miliarde lei cu autorittile locale. Pn n prezent, pentru lucrrile de investitii au fost alocate doar 500 milioane de lei iar, n acest ritm, programul se va termina cel mai repede n perioada 2014 – 2015. Proiectul pentru judetul Vaslui este n valoare total de 60 milioane de euro. Borbely a spus c, n 2011, nu poate asigura o finantare de 280 milioane lei pentru judetul Vaslui, n conditiile n care bugetul pentru toate localittile din tar este de 230 milioane lei. Solutia financiar pentru program a fost trecerea acestuia pe Post Mediu pentru ca, pn n toamn, Comisia European s aloce fondurile necesare finalizrii lucrrilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.