Acesta este sfatul pe care inspectorii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui l dau populatiei din judet. Recomandarea este cu att mai important cu ct sezonul cald a debutat n fort iar riscul contractrii unor boli infectioase intestinale creste considerabil. Mai ales c, n foarte multe cazuri, oamenii sar peste spalatul minilor atunci cnd mannca ceva si se pot alege cu Salmoneloza (boala minilor murdare).
Pentru a se preveni aparitia focarelor de infectii, inspectorii din cadrul DSVSA Vaslui vor verifica toate categoriile de unitti de alimentatie public n care se comercializeaz produse alimentare. Adic vor lua la „puricat” magazinele alimentare, restaurantele, fast-food-urile, cantinele, pensiunile turistice, taberele de copii, etc. „Pentru a evita aparitia unor episoade nedorite de toxiinfectii alimentare, n perioada sezonului estival 2011, la nivelul DSVSA Vaslui au fost alctuite echipe de lucru repartizate pe zone de risc, care vor verifica modul n care sunt respectate cerintele sanitar-veterinare”, ne-a declarat medicul veterinar Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Acesta a precizat c microorganismele responsabile de aparitia Salmonelozei se nmultesc mult mai repede la cldur, iar episoadele de mbolnvire sunt legate de nunti, cumetrii, zile de nastere sau alte evenimente de acest gen organizate vara, cnd se ncalc normele de preparare a bucatelor. „Vrsturile, episoadele diareice si febra sunt simptome ale unei astfel de intoxicatii. Pentru a evita mbolnvirea, reprezentantii DSVSA Vaslui recomand splarea frecvent a minilor si a suprafetelor, separarea alimentelor pentru a preveni contaminarea ncrucisat, pstrarea alimentelor n conditii optime de temperatur si igien”, a completat medicul veterinar Sraru. Tot pentru a evita aparitia toxiinfectiilor, inspectorii DSVSA Vaslui recomand populatiei s nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate, neetichetate sau care au un aspect ndoielnic.