n locul unui mult mai sincer descurcati-v cum puteti!, pe ultimii fluturasi de pensie, alturi de pensii mult mai mici, fostele cadre militare au primit un ironic si greu de digerat La multi ani cu sntate!.
Operatiune de recalculare a pensiilor militarilor n rezerv a fost plin de suprize. Dincolo de „scurtarea” pensiilor si de disparitia gradului din deciziile de pensionare, pe fluturasii de pensie a fost tiprit si o urare: „La multi ani cu sntate!”. Mesajul i-a revoltat pe destinatari. Cnd s-a trezit cu decizia n mn, un fost colonel din Vaslui a crezut c este o glum proast. „Cnd am vzut si mesajul cu „La multi ani cu sntate!” lng decizia de pensionare, am constientizat c statul romn nu mai are nevoie de Armat. Demnitatea, personalitatea, cinstea, la fel ca ale oricrui cett- ean, au disprut, odat cu gradul”, ne-a spus fostul cadru militar. Acesta este convins c se doreste o nvrjbire a pturilor sociale, chiar si ntre militari, fr s se tin cont de faptul c cei care au plecat din sistem au fost fortati: unele unitti militare au fost desfiintate, organigramele de personal au fost reduse etc. „Pe noi nu ne supr pozitia celor care ne arat cu degetul c avem pensii „nesimtite”, pe noi ne supr atitudinea si respectul care l poart trecutului glorios al Armatei Romne. Cnd a fost nevoie, indiferent de timp si anotimp, rspunsul nostru a fost: am nteles! Apoi, am trecut la ndeplinirea sarcinilor”, spune fostul militar de carier. Conform deciziei de pensionare pe care a primit-o, fostul militar a fost transformat peste noapte ntrun simplu… „domn”. Dincolo de acest „amnunt”, si pensia i-a fost tiat cu 70%. n urma recalculrii, a pierdut si sapte ani din cei 35 de ani lucrati, din cauz c arhivele unor unitti unde a activat, alturi de attea alte arhive din tar, s-a pierdut. Bine mcar c totul se ntmpl n cadru festiv.
Bai Nila,probabil ca esti din sistem,vrei sa spui ca in caz de razboi ne vor apara acesti imbuibati de 70-80 de ani,care nu stiu decat sa comande si sa traiasca bine? Hai sa fim seriosi. Este adevarat ca nu ar trebui sa fie platiti ca un strungar,dar nici cu salariile si pensiile nesimtite de acum. Sunt la ordin 24 de ore din 24? Dar un medic cum lucreaza? SI ARE VIATA OMULUI IN MANA ! Si e platit cu un salariu de mizerie. Cred ca e de bun simt sa primeasca dupa cat au cotizat. Nu e normal ca un functionar ca mine ( cu studii superioare ) sa primeasca salariu 1500 lei lunar,ca sa tina in spate acesti pensionari ,ce dupa taierile de 70% primesc mai mult decat mine.Nu mai punem la socoteala ca ei muncesc 25 ani,iar eu pana la 65 ani,adica mai bine de 40 ani.
Ma bag si eu in sama (!!) la disputa dintre Moromete si Nila pentru a face niste precizari. Poate ca Moromete „filozofeaza”, ca in poiana lui Iocan, avand la baza repulsia acelor caprarii din timpul stagiului militar. In mod cert, pe alocuri, se afla intr-o eroare de abordare si asta se explica prin felul in care clica Basescu a asmutit categorii socio profesionale una impotriva celeilalte. Pe de alta parte, exista argumente cu ajutorul carora se pot demonsta ca decalajele valorice dintre diferite pensii au avut drept ratiuni tupeul unui ministru prin culisele guvernarilor. Militarul a fost mereu o categorie speciala, la noi mult prea speciala (???), care fost salariazat din bugetul statului, buget care ar fi trebuit sa-i vireze in acelasi timp, proportional cu salariul, si contributiile la fondurile sociale, asa cum se intampla pe aiurea-n lumea asta. Contributiile erau proportionale cu nivelul veniturilor din toata cariera si poate ca acuma ar fi spulberat mai usor imaginea negativa de intretinuti, imagine fluturata cum spuneam de prostia guvernantilor. Anterior legii 19/2001 in sistemul public se foloseau ca referinta cei mai buni cinci din ultimii zece iar noua lege a pensiilor nu a produs o recalculare ci a stabilit o linie de start. Asta trebuia sa faca si noua lege unica. Cam asa trebuiesc privite lucrurile, mon cher Moromete. Daca reflexiile rurale ale lui Moromete au sigur accente de frustrare, totusi nu pot accepta abordarea lui Nila, pseudonim pe care singur l-a ales. Nu trebuie sa te mai duci la romanul de inspiratie pentru a realiza ca inteligenta este limitata la personajul Nila. DParca pentru a demonstra acest lucru, Nila de Vaslui ne arata inca odata ca haina militatra a fost imbracata si de domni cu onoare dar si de multi caprari ajunsi mos Teaca. Se spune ca prostul are drept argument forte vulgaritatea si injuria.
nila,tot,, nila” ai sa ramai,adica prostul pwlii.sper sa-ti revii………la autopsie.sa ai grija de tine!
Vai saracul colonel!!!! A ramas fara pic de RUSINE!!!!
@Nila: sunt 10 tari fara armata (http://travel.descopera.ro/7088378-10-tari-care-nu-detin-o-forta-armata). Recomand sa nu va inrolati/angajti in armata niciodata. Recomandati si copiilor vostri…si copii copiilor vostri.
Bai Moromete, da’ prost mai esti, tataie !!!
Priveste si tu, in jurul tau… Priveste in toata lumea, de pe tot globul pamintesc si vezi cu ochii tai de cretin care e locul si rolul armatei in orice stat de pe fata pamintului.
Care stat din lume isi permite sa nu aiba armata, boule ?
Si armata presupune angajament, privatiuni, serviciu permanent, vaco, dar si recompensa statului pe masura.
Pai, cine crezi ca s-ar angaja in armata cu juramint pe viata lui daca n-ar fi recompensele pe care statul se obliga sa le acorde militarilor ?!
Asa ca, boule, ai face mai bine sa lupti pentru cresterea nivelului tau de recompensare a muncii decit sa urli ca proasta-n pwla pentru diminuarile drepturilor militarilor…
Nu stiu de ce se da asemena importanta numai cadrelor(ofiteri) din armata. Pe langa faptul ca nu faceau mai nimic in timpul ,,activitatii” cand mancau si beau la popota unitatii la preturi derizorii de 1leu/zi, aveau (salarii)solde de 3 ori cat salariul unui inginer dintr-o fabrica, statul le dadea bani pentru haine, incaltaminte gratuit, deplasari gratuite in concedii la mare si la munte in hotelurile Ministerului Apararii Nationale, aveau gratuitati la medicamente nelimitat, tratament in spitalele militare, erau avansati in grad in fiecare an de ziua armatei si dupa vechime si mai aveau si gagici (amante)pe deasupra. Razboaie nu au fost, iar in Irak sau Afganistan au mers subofiterii si soldatii gradati pentru a mai castiga niste bani in plus. Basca datorita legilor proaste date de politicieni nepriceputi, acestia nu plateau ca omul de rand CAS, CASS, impozit , iar acuma datorita acestei legi care oricum a favorizat umflatii din armata, le-au crescut pensiile tot celor care au frecat menta o viata intreaga, la valori cuprinse intre 3.000-20.000 lei. In baza legii noi a pensiilor ar fi trebuit sa creasca pensiile celor multi (oamenii de rand) care oricum sunt majoritatea bolnavi ( cu boli profesionale) dobandite in timpul muncii la stat, carora pensiile nu le ajung sa plateasca retetele de medicamente, curentul , gazul, telefonul, apa, energia termica si mancarea daca le mai ramane ceva. Omul de rand care a lucrat 35-40 ani in forja , in mina, in siderurgie, fabricile si uzinele tarii pe vremea cand economia duduia au pensii de mizerie de 500-1.000 lei. Daca se pune in balanta in(activitatea) unui ofiter din armata romana si a unui muncitor sau inginer din orice industrie a tarii se poate vedea cu ochiul liber ca primii traiesc ca boierii, iar ceilalti ca slugile…
Colonelul bate cimpii!Cum poate el si ceilalti ofiteri MAN,Militie ,Securitate,de dupa 1950 sa zicem,sa se compare cu bunicul meu sau orice alt militar care a facut cel putin unul dintre razboaie si care nu a beneficiat de nici un drept de la statul comunist?Cita lipsa de bun simt iti trebuie ca sa aduci in discutie gloria si maretia armatei si militiei comuniste cind ei nu vinau decit ciori si porumbei prin curtile unitatilor.Unde mai pui ca militienii si securistii au fost cel mai odios organ represiv,iar armata a impuscat mii de tineri in dec. 89 fara sa plateasca nimeni.Cine-si uita istoria fratilor este pirdut pt. vecie!