Ce salarii vom cstiga n acest an?

Dac 2010 a fost anul celebrelor tieri de salarii de la stat cu 25% si al nghetrii lefurilor n sectorul privat, pentru acest an se ntrevede o usoar revenire pe piata muncii, inclusiv n ceea ce priveste salariile.

Desi autorittile atentioneaz c n institutiile publice vor continua concedierile, chiar dac nu la nivelul celor de anul trecut, Guvernul a promis salarii mai mari cu 15% pentru bugetari. Si la privat salariile vor creste usor anul acesta, dup ce sindicatele si patronatele au negociat un salariu minim pentru 2011 mai mare cu 100 de lei fat de cel de anul trecut. Aproape de jumtatea anului trecut, presedintele Traian Bsescu fcea un anunt bomb: salariile bugetarilor urmau s fie tiate, de la 1 iulie, cu 25%. n acelasi timp, pensiile si o serie de ajutoare sociale pierdeau 15%, de la aceeasi dat. Dup contestarea actului normativ la Curtea Constitutional a Romniei (CCR), de ctre Opozitie, singurii care au iesit cstigtori au fost pensionarii, care au rmas cu veniturile ntregi. Reversul medaliei a fost cresterea TVA-ului la 24%. Tierea salariilor bugetarilor a fost declarat constitutional, dar doar pn la finele anului 2010.

Salariile bugetarilor vor creste. Ramne de vazut cu ct!

Si dac angajatii statului abia au asteptat sfrsitul anului, pentru a-si primi banii luati napoi, surpriza a venit n luna noiembrie, cnd Guvernul a anuntat cu surle si trmbite c lefurile bugetarilor vor creste n 2011 cu 15%, odat cu aplicarea noii legi a salarizarii. Fericirea functionarilor statului n-a durat mult, pentru c n curnd acestia si-au dat seama c cei 15% vor fi doar o recuperare din tierea cu un sfert a salariilor, nicidecum o majorare. Si dac CCR acceptase tierea salariilor doar pn la sfrsitul anului 2010, judectorii au declarat, n mod surprinztor, legea salarizrii constitutional, n ciuda faptului c actul normativ prelunges te perioada n care salariile angajatilor de la stat rmn reduse. ns nici cresterea cu 15% nu este btut n cuie. Aceasta se va aplica doar pe hrtie, pentru c, n termeni reali, recunosc chiar si autorittile, majorarea nu va depsi 2%. Si asta pentru c, desi se aplic majorarea de 15%, se elimin al 13-lea salariu si primele de vacant. Dac se ia n calcul si inflatia prognozat pentru acest an, puterea de cumprare a bugetarilor va fi cam aceeasi ca n anul 2010. Dup calculele sindicatelor, salariile nu numai c nu vor creste n acest an, ci chiar vor scdea, dat fiind c prima de vacant si cel de-al 13-lea salariu – venituri care vor fi eliminate n 2011, reprezint peste 15% din venitul angajatilor statului.

Salariul minim n privat creste cu 100 de lei. Doar pentru unii!

Dup majorarea salariului minim pe economie la 700 de lei, crestere negociat ntre sindicate si patronate, s-ar putea spune c angajatii din sectorul privat au mai multe motive de bucurie dect cei de la stat. Dar nici aici lucrurile nu stau chiar asa de bine, n conditiile n care, desi s-a majorat baza, partenerii sociali au modificat coeficientii de ierarhizare. Cu alte cuvinte, salariile la patron, n functie de studii, nu vor creste direct proportional cu majorarea bazei. n consecint, unele salarii vor creste mai putin sau cu valori nesemnificative. Este cazul angajatilor cu studii superioare, pentru care salariul minim creste cu doar… 4 lei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.