Planul anti-iarna a fost batut n cuie

Ultimele detalii legate de interventiile n caz de urgent au fost puse la punct vineri, n sedinta Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgent Vaslui. n cadrul acesteia, s-a pus accent pe comunicarea dintre institutii, dar si pe implicarea primarilor din mediul rural. n cazul n care edilii nu vor respecta planurile de pregtiri pentru iarn si nu vor asigura permanent n perioadele n care sunt atentionri de fenomene meteo periculoase, vor fi amendati, a spus prefectul judetului, Levente Csaba Szekely.

Vinerea trecut, prefectul Levente Csaba Szekely a convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgent (CJSU). La ntlnire au fost prezenti reprezentantii Drumurilor Nationale si ai celor judetene, ai Romtelecom si E.ON, ai jandarmilor, politiei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgent (ISU), precum si reprezentantii Directiei de Sntate Public(DSP) si Serviciului de Ambulant al Judetului (SAJ). „Am organizat aceast ntlnire pentru a pune la punct cteva lucruri. S nu vin careva s spun pe urm c nu si-a dat seama c suntem n decembrie si c nu s-a pregtit s vin iarna”, a spus nc de la nceput prefectul Levente Csaba Szekely. Primul care a venit cu un set de cerinte si de propuneri a fost comandatul ISU Vaslui, col. Neculai Olaru. Acesta a cerut ca, zilnic, la orele 4.30 si 18.30, s fie trimis ctre ISU raportul privind situatia drumurilor si informarea privind evenimentele deosebite, indiferent dac institutia care raporteaz este Inspectoratul Scolar, E.ON-ul sau Romtelecomul. „Pentru c anul trecut am ntmpinat probleme de comunicare, vrem s avem o informare exact a transporturilor pe care le efectueaz Serviciul de Ambulant: cnd pleac, unde pleac, gravitatea cazului. Am trimis adrese si tuturor comunelor, pentru c de aici pornesc problemele, s ne comunice atunci cnd sunt probleme, dar s si actioneze cu forte proprii. Nu e normal, cred eu, ca la Pochidia s chemi ISU s deblocheze drumul, cnd pot s o fac ntr-o or si 10 oameni cu lopeti. Propun ca, ori de cte ori se dau atentionri de fenomene meteo periculoase, CJSU s se adune la sediul Politiei si fiecare s stie exact ce probleme sunt si s- si dirijeze fortele din teritoriu astfel nct s nu fie probleme”, a spus col. Neculai Olaru, seful ISU Vaslui.

Vrajitorii vor fi amendati

Ultima propunere a venit ca o rezolvare a problemelor de anul trecut cnd, anuntati de existenta unei situatii grave, dup orele obisnuite de program, reprezentantii ISU nu au avut cu cine s mai discute. Decisiv n aceast privint a fost prefectul, care nu numai c a cerut colaborare deplin, dar a anuntat c, n cazul primarilor care nu se implic, se vor aplica sanctiuni. „Este necesar ca primarii s se implice si chiar am dat dispozitii n acest sens. Am cerut si planurile de pregtire pentru perioada de iarn. n cele mai multe localitti nu sunt probleme, dar sunt si situatii n care stocurile de materiale antiderapante nu exist. Mi s-a motivat c sunt cariere. Asta este vrjeal, pentru c, n cazul unor probleme, la nu stiu cte grade cu minus, nu are nimeni nici cum, nici timpul necesar s scoat din cariere acest material. Altii au spus c nu au bani, dar m-am uitat pe cheltuielile lor din timpul anului si am vzut c au fcut niste zile ale satului n care au avut bani si si-au permis s invite tot felul de formatii. Cteva lopeti de zgur, sare sau nisip cost mult mai putin. Problema asta o rezolv eu… Eu propun s implicm autorittile locale, s verificm modul n care asigur permnanent si, acolo unde se constat c acestia nu-si fac datoria si nu sunt pregtiti pentru iarn, s-i penalizm. Institutia Prefectului are legal acest drept”, a spus Szekely.

Cu ochii pe gravide si dializati

n ceea ce priveste institutiile care fac parte din comitetul de urgente, acestea s-au declarat pregtite s ntmpine iarna: reprezentantii drumurilor nationale si judetene au prezentat o situatie bun a stocurilor de materiale antiderapante si a masinilor de interventie, Ambulana va primi zilnic o situatie cu starea drumurilor, ISU va primi o alt situatie, a gravidelor si a persoanelor care necesit dializ, politia va constat la fata locului problemele din trafic, iar la Vama Albita vor intra n tar doar masinile de tonaj mare pregtite pentru iarn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.