SMURD Vaslui a mplinit un an

Pe 9 noiembrie, s-a mplinit un an de cnd Serviciului Mobil de Urgent, Reanimare si Descarcerare (SMURD) Vaslui – echipajele de prim ajutor Vaslui si Brlad au devenit operationale. A trecut doar un an si, deja, cartea de vizit a SMURD Vaslui este impresionant: de la inaugurare pn n prezent, cele dou echipaje ale serviciului au intervenit la un numr de 3.279 solicitri (1.573 n Vaslui si 1.706 n Brlad), asistnd 2.642 de persoane (2.280 adulti si 362 copii).

Pe 5 noiembrie 2009, n Piata Civic a municipiului Vaslui, n cadru festiv, a avut loc inaugurarea oficial a SMURD Vasluian, eveniment la care au participat, alturi de sefii Inspectoratului pentru Situatii de Urgent (ISU) Podul nalt al judetului Vaslui, oficialittile locale si dr. Raed Arafat, subsecretar de stat n Ministerul Snttii. n acest prim an de activitate, echipajele SMURD Vaslui au actionat pentru degajarea victimelor n cele mai bune conditii si ct mai rapid posibil, fr a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistentei medicale de urgent, n timp util, n cazul incendiilor, accidentelor si altor situatii de urgent n care functiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi n pericol iminent. n prezent, n dotarea ISU Podul nalt al judetului Vaslui exist dou ambulante noi de tip B 2, ncadrate cu echipaje formate din trei salvatori cu instruire paramedical. Autospecialele de interventie sunt dotate cu sisteme de radiocomunicatii, sisteme de comunicatii Tetra, sisteme de telefonie celular GSM si sistem de comunicare intern, constnd dintr-un interfon pentru a facilita comunicarea dintre membrii echipajului. Din punct de vedere statistic, de la inaugurare pn n prezent, cele dou echipaje de prim ajutor din cadrul SMURD au intervenit la un numr de 3.279 solicitri (1.573 – Vaslui si 1.706 – Brlad), dintre care 30% n mediul urban si 70% n mediul rural. n total, au fost asistate 2.642 persoane, din care 2.280 adulti si 362 copii. Din punct de vedere medical, ponderea cea mai nsemnat au avut-o interventiile la afectiuni medicale, urmate n ordine de traumatisme, neurologie si psihiatrie, afectiuni cardiace, chirurgie, neurochirurgie si intoxicatii. Cresterea numrului si frecvent a solicitrilor din partea populatiei au impus ntreprinderea de demersuri pentru nfiintarea, pn la sfrsitul anului 2010, a unui echipaj de prim ajutor si n municipiul Husi. Un alt element prin care echipajele de prim ajutor s-au fcut remarcate si apreciate de ctre cetteni este timpul de rspuns (timpul de ajungere la victim): 3,3 minute n mediul urban si 25 minute n mediul rural. Numrul mare de interventii au determinat ca cele dou ambulante s parcurg, de la inaugurare pn n prezent, 121.877 kilometri ( 64.627 km – Vaslui si 57.250 km – Brlad).

Unde si cnd intervine SMURD?

Primul ajutor se acord pe timpul interventiilor de ctre echipajele SMURD, precum si de personalul unittilor sanitare din zona de competent sau raionul de interventie, chemat n sprijin la locul actiunii. Serviciului Mobil de Urgent, Reanimare si Descarcerare intervine:
la cazurile n care una sau mai multe persoane se afl ntr-o situatie de risc vital din cauza unei mbolnviri sau accidente;
la cazurile care necesit acordarea primului ajutor ntr-un interval scurt de timp;
pentru asigurarea protectiei medicale n cazul interventiei echipajelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgent la misiunile specifice cu risc de accidentare pentru personalul echipelor de interventie;
la accidente colective sau calamitti.
Interventiile echipajelor de prim ajutor calificat au, n multe cazuri, o doz mare de imprevizibil generat n primul rnd de neconcordanta dintre datele oferite de apelant si situatia real n care a fost gsit victima, iar n al doilea rnd de evolutia surprinztoare a strii de sntate a pacientilor. Au fost situatii cnd echipajele au fost solicitate pentru a acorda primul ajutor si transportul la spital a unei persoane care acuza un sindrom febril si aceasta a fost gsit n stop cardiorespirator! Au fost si cazuri n care viitoare mmici au intrat n travaliu n ambulant, iar paramedicii SMURD au fost pe punctul de a deveni.. moase! Gravitatea acestor cazuri, coroborat cu starea infrastructurii rutiere din judetul Vaslui si gradul de civilizatie al participant ilor la trafic, fac deosebit de dificile interventiile, dar toate greuttile sunt compensate de multumirea pacientilor si de respectul concettenilor. Reamintim cu aceast ocazie cettenilor c un apel fals sau o solicitare nejustificat poate mpiedica sau ntrzia o autospecial de pompieri, o ambulant sau o masin de politie s ajung n timp util la o persoan aflat n pericol, pentru care cteva minute de ntrziere pot face diferenta dintre moarte si viat! (nu trebuie s uitm c n aceast situatie se poate afla n momentul respectiv chiar una dintre fiintele dragi nou). Pentru efortul si implicarea deosebit, zi de zi, disciplina, pasiunea si devotamentul lor, pompierii si-au cstigat respectul, pretuirea si stima concettenilor. Curaj si devotament este deviza pompierilor militari iar Cine salveaz o viat, salveaz o lume este din ce n ce mai des asociat cu SMURD.

SMURD Vaslui, o provocare

SMURD este rodul colaborrii exemplare derulate ntre Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgent, si Ministerul Snttii, precum si al implicrii autorittilor publice centrale si locale, colaborare care are ca finalitate cresterea gradului de sigurant al cetteanului. Scopul nfiintrii SMURD a fost tocmai acela de a crea posibilitatea efecturii unor operatiuni medicale, care pn atunci se efectuau doar n spital, la locul interventiilor, scznd considerabil timpul n care pacientii aflati n stare critic puteau beneficia de tratament medical adecvat. Interventia concomitent a echipajului medical si a celui de descarcerare la accidentele rutiere sau la alte interventii cu victime ncarcerate mresc sansele de supravietuire a celor aflati n dificultate. Acest serviciu dezvoltat si n Romnia ultimilor ani, conform standardelor Uniunii Europene este dedicat asigurrii securittii vietii oamenilor prin acordarea primului-ajutor medical precum si o confirmare a preocuprilor autorittilor publice centrale si locale pentru cresterea gradului de sigurant a populatiei. Operationalizarea SMURD reprezint o nou provocare pentru personalul inspectoratului judetean pentru situatii de urgent, institutie care si asum astfel nc o misiune n serviciul comunittii: aceea de a interveni prompt la solicitrile pentru acordarea de prim-ajutor medical de urgent si asigurare calificat a actului medical prespitalicesc, mentiona, n discursul de deschidere, colonelul Neculai Olaru, inspectorul sef al ISU Podul nalt Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.