Miere de milioane

Pentru vasluieni, apicultura rmne una din cele mai profitabile afaceri, judetul nostru mentinndu-se, si n acest an, n primele trei judete din tar n ceea ce priveste productia de miere de albine. Pe lng cele 300 de tone de miere cumprate de Asociatia Cresctorilor de Albine Vaslui, alte 200 de tone au fost achizitionate de procesatori.

n total, 500 de tone de miere de albine au plecat din judetul nostru ctre export. Vasile Puf, directorul SC Apicola SA Vaslui, spune c anul apicol a nceput prost, din cauza secetei si a lipsei de nectar si polen. Astfel, familiile de albine nu au avut o dezvoltare normal si au intrat n iarn sub nivelul multianual (ca numr de indivizi). „Cumulate cu iarna grea si o primvar umed si rece, aceste probleme au determinat disparitia a 10.000 – 12.000 de familii de albine, dintr-un total de 40.000 familii. Practic, peste 45% din familii au murit, acest lucru avnd consecint e directe asupra productiei de miere”, a precizat Vasile Puf. Trecnd spre sfrsitul anului, apicultorii au avut parte de un cules relativ bun la rapit, mediu la floarea de salcm si bun la tei si floarea-soarelui. Astfel, cresctorii de albine au avut parte de un an multumitor n ceea ce priveste productia, n conditiile n care pretul unui kilogram de miere a crescut cu 15%. „Pe lng pretul de 10 lei/ kilogramul de miere, apicultorii au putut s-si refac si efectivele de albine pierdute”, a explicat Puf. Tot n acest an, apicultorii au depus si primit aprobarea pentru 160 de proiecte pe Msura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistent” si 20 de proiecte pe Msura 121 „Instalarea tinerilor fermieri”. De asemenea, SC Apicola SA Vaslui a ntocmit un proiect comun pe apicultur privind subventionarea medicamentelor, mtcilor si familiilor de albine. n proiect au fost cuprinsi 160 de apicultori, care vor beneficia de o subven- tionarea cu sut la sut a medicamentelor pentru albine, mai putin TVA-ul. „Numrul de apicultori cuprinsi n proiect este mic. Sperm ca, anul viitor, circa 500 de apicultori s se nscrie n acest program”, a explicat Puf.

Mai multa miere la export

n primele sase luni din acest an, Romnia a exportat peste 3.600 de tone de miere natural, n crestere cu 18% fat de perioada similar a anului trecut. n paralel, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, importurile au fost de aproape opt ori mai mici n aceeasi perioad din 2010, respectiv de numai 455,2 tone. ncasrile din exporturile de miere natural au totalizat, n prima jumtate a anului 2010, 9,46 milioane euro, fat de 8,5 milioane euro n aceeasi perioad a anului trecut. Potrivit datelor Asociatiei Cresctorilor de Albine, Romnia va nregistra n acest an o productie de 13.000 – 15.000 tone de miere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.