Exodul din educatie continua

n mai putin de dou luni, aproape 70 de cadre didactice din judet au solicitat concediu fr plat, pentru a-si putea gsi un loc de munc mai bine pltit n tar sau chiar n strintate. Desi este o cifr destul de mare, care afecteaz procesul educational din multe scoli, liderii de sindicat sunt sigure c fenomenul este abia la nceput.

n 2009, pe parcursul ntregului an, Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui a trebuit s aprobe solicitrile de concediu fr plat a 58 de cadre didactice din judet. Pentru c legea permite, acestea au dorit s ia o pauz de un an de la catedr. ns, din cele 58 de cereri, 17 au fost pentru specializare (studii postuniversitare) si 41 pentru nevoi personale. Cu alte cuvinte, pentru a putea pleca nestingheriti n strintate, pe posturi de menajere, constructori sau de muncitori necalificati, n timp ce locul de munc din judet le este asigurat. Dac la acel moment prea un numr foarte mare de profesori dispusi s renunte la catedr, cel putin temporar, n 2010, problema pare si mai grav. Si asta pentru c, de la nceputul lui septembrie si pn acum, deja au fost nregistrate si aprobate 68 de cereri de concediu fr plat. Iar anul este departe de a se ncheia. Cum reducerea salarial cu 25%, tierea sporurilor, nedecontarea navetei, neachitarea celor 100 euro pentru materiale didactice si multe alte neajunsuri continu s-i nemultumeasc pe dascli, n lunile noiembrie si decembrie va urma un nou val de astfel de solicitri. Liderii de sindicat sunt aproape siguri c ce e mai ru abia ncepe. „Am purtat discutii cu diferiti colegi mai tineri si aproape toti au spus c, n momentul n care si gsesc de munc n alte prti, n Romnia sau n strintate, nu vor sta pe gnduri. Vor pleca acolo ct mai repede cu putint. Chiar dac doar temporar, solicitnd concediu fr plat, sau definitiv. Mi-au spus c deja au trimis CV-uri peste tot si, n clipa n care vor primi un rspuns favorabil, vor pleca fr s se uite napoi”, ne-a spus profesorul Mircea Marinescu, vicepresedintele Conventiei Judetene a Sindicatelor din nvtmnt Vaslui.

2 COMENTARII

  1. sa ramana ,,desteptii portocalii,,sa va educe plozii.atunci sa mai vad cum comentati .o sa va trebuiasca jandarmi, nu profesori in scoli. ati ticalosit sistemul de invatamant si tot ce mai era bun prin tara asta.asa doriti sa ramaneti in istorie,vanzatori si tradatori de tara?sa va fie rusine! cat rau faceti voi in astia 10 ani si ce prostii au mai facut si predecesorii vostri, trebuie sa asteptam sa mai treaca inca trei de-al de ceausescu.sa ajungi ultimul loc in europa?romania?greu de crezut ce idioti au votat romanii! popor inteligent?!!!,,sa le fie de bine,, celor ce traiesc bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.