Ploile din ultima perioad sunt pe cale s ngroape singura fericire a agricultorilor vasluieni. Recoltatul la floarea soarelui a fost oprit, ntrzierile fiind foarte mari. Din nefericire, fiecare zi echivaleaz cu noi pierderi, la singura cultur care a dat satisfactie productorilor si tranilor. Dac n anul trecut, productia medie n judet a fost de numai 960 kilograme/hectar, n acest an, recolta se ridic la 1.912 kilograme/hectar.
Precipitatiile abundente au tinut pe marginea tarlalelor combinele, iar recoltatul la floarea soarelui a fost oprit. Cum cele mai mari suprafete semnate apartin micilor productori, acestia sunt primii care au de suferit de pe urma timpului nefavorabil. Gigel Crudu, director adjunct la Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, a spus c ploile au ntrziat foarte mult lucrrile de recoltare la floarea soarelui si la semnatul culturii de rapit. „Potrivit literaturii de specialitate, campania agricol de semnat la cultura rapitei, n zona noastr, este cuprins ntre 1 si 10 septembrie. Din informatiile pe care le avem de la unittile adminsitrativ-teritoriale, la 8 septembrie, la nivelul judetului Vaslui, era semnat o suprafat de 8.348 hectare”, a precizat Gigel Crudu. Comparativ cu suprafata propus pentru nsmntat, cultura de rapit semnat reprezint doar 39%, n conditiile n care campania trebuia deja ncheiat. La cultura de floarea soarelui, pn la aceast dat au fost recoltate 14.415 hectare, dintr-o suprafat total de 35.360 hectare, ceea ce nseamn 49% din suprafata semnat.
Recolt bun
Fat de estimarea initial, care era de 1.705 kilograme/ hectar, productia obtinut n aceast toamn este cu mult mai bun. Potrivit datelor DADR Vaslui, productia medie realizat la nivelul judetului se ridic la 1.912 kilograme/ hectar. Productii mai bune, ntre 2.200 si 2.500 kilograme/ hectar s-au obtinut n cadrul exploatatiile agricole comerciale si la unittile de cercetare. Comparativ cu anii precedenti, productiile sunt mai mult dect satisfctoare. Spre exemplu, n anul 2009, pe fondul secetei prelungite, s-a obtinut o product ie medie de numai 960 kilograme/hectar. „Productii mai mari se realizeaz n cadrul exploatat iilor agricole comerciale unde sunt respectate toate verigile tehnologice, ncepnd cu epoca de semnat, utilizarea semin- telor din soiuri si hibrizi cu productivitate mare, ntretinerea culturilor etc. Majoritatea parcelelor semnate cu floarea soarelui sunt lucrate de ctre trani (19.108 hectare), iar restul de 14.995 hectare au fost nfiintate de ctre societtile agricole. Ct priveste pretul de vnzare, un kilogram de floarea soarelui cost ntre 1,5 – 1,7 lei, cu TVA. La un simplu calcul, la o cheltuial de 1.800 – 2.000 de lei pentru cultivarea uni hectar de floarea soarelui, profitul net este de 1.000 lei.
Agricultura are nevoie de subventii
Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, a spus c anul agricol a nceput promittor si ar fi fost mai bine s fi avut parte de mai putin ploaie, care s fi venit la timp. „Dac statul romn nu subventioneaz agricultura n mod serios, o s mncm si pine din Elvetia, nu numai iaurt. Agricultura a rmas principala ramur economic a judetului, care atrage o mare parte a populatiei active”, a explicat Mihalachi. Situatia este cu att mai dificil, cu ct sectorul agricol a fost subven- tionat doar din fondurile europene, iar de la bugetul statului fondurile au fost infime. Astfel, se explic de ce productorii au pierderi pe linie, agricultura fiind o afacere care nu mai este atractiv.
De-alde voi ati distrus agricultura ca sa faceti importuri si mai vreti si subventii…