Primariile din judet, n pragul mortii

17,642 de milioane, acesta este deficitul pe care Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a fost nevoit s l reduc din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale si din sumele pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale, repartizate pe unitti administrativteritoriale ale judetului Vaslui, pe anul 2010. Procentul de reducere a fost de 24,91% din sumele destinate echilibrrii bugetelor locale si 9,14% din cele pentru finantarea cheltuielilor pentru drumurile judetene si comunale.

Practic, desi, n conditii normale, hotrrea adoptat de consilierii judeteni n sedinta de vineri ar fi trebuit s aduc alocri de fonduri pentru trimestrul IV al acestui an, deficitul nregistrat la bugetul consolidat al statului a fcut ca sumele prev zute pentru trimestrul IV s fie serios diminuate. Dar s-a ajuns chiar ntr-o situatie paradoxal. „Trei comune au, n trimestrul IV, prevedere bugetar negativ. Eu recunosc c nu pot ntelege cum vine asta. Adic, ar trebui s vin primarii cu bani de undeva. Alte primrii au bani pentru o lun, altele mai au bani care le pot asigura functionarea pe dou luni”, a spus Marin Nistor, directorul Directiei Economice din CJ Vaslui. Deficitul l-a fcut pe Gheorghe Croitoru, consilier PSD, s declare c, n realitate, este vorba despre o hot rre privind dezechilibrarea bugetelor locale si nefinantarea cheltuielilor pentru drumurile judetene si comunale. „Votul este unul pur formal. Noi putem s respingem, dar Finatele Publice vor opera aceast reducere”, a explicat Dumitru Buzatu, vicepresedintele CJ Vaslui. „V spun cu certitudine c vor fi primrii care si vor nchide usile”, a declarat Vasile Mihalachi. Precum ceilalti colegi de partid din CJ, Mihalachi nu a putut s nu observe c de la sedint lipsesc 5 din cei 6 consilieri PDL: „Cred c le este rusine s vin s voteze”… Fr alocri suplimentare din partea Guvernului n trimestrul IV, 60 dintre cele 86 de unitti teritorialadministrative ale judetului sunt condamnate la faliment, si nu este vorba despre posibilitatea de a-si continua investitiile, ci de nssi functionarea administratiei locale. „Cnd s-a nvtat mgarul s triasc fr fn… a murit! S nu se nvete si administratia fr bani. Sunt comune care au sute de milioane datorii si sunt n situatia de a nu avea bani s plteasc lucrrile. O s vedeti cte procese o s curg”, a mai spus Vasile Mihalachi.

1 COMENTARIU

  1. Vindetiva masinile si vilele care nu leati cumparat si facut cinstit si acordati bani pentru refacerea drumului Barlad-Trestiana-Grivita dar si asfaltarea drumului judetean Lungesti-Talasmani din comuna Vinderei din sudul judetului ca si noi platim taxe si impozite in fiecare an si mergem la vot cand o cereti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.