Impozit pe dezastru

Guvernul Boc continu s se joace cu eliminarea impozitului minim. Dup mai multe anunturi false, data de 1 octombrie este noul termen de eliminare a taxei. n timp ce oamenii de afaceri vasluieni nu mai cred n promisiuni, situatia din economie este tragic. Dup ce, anul trecut, 1.774 firme au disprut de pe piat, n acest an, alte 3.285 de societti au falimentat. n total, 5.059 de agenti economici din judet siau nchis afacerile, consecintele n plan social fiind dramatice.

Prin proportiile falimentului economic, impozitul minim se dovedeste a fi cel mai toxic instrument fiscal promovat n ultimii 20 de ani. La nivelul jude- tului Vaslui, „asanarea” mediului de afaceri a echivalat cu disparitia de pe piat a peste 5.000 de firme. Practic, pe lng consecintele negative ale crizei financiare, impozitul minim a decimat cel mai dinamic sector al economiei vasluiene. Bugetele locale au fost aruncate ntr-un deficit perpetuu, initiativa privat a fost n mare parte anihilat iar rata somajului a crescut exponential. Dup ce si-a fcut „datoria” de eliminare a evaziunii fiscale, Guvernul a anuntat c va elimina impozitul minim, ncepnd cu data de 1 octombrie. Reprezentantii oamenilor de afaceri vasluieni cu cred c acest impozit va fi eliminat, deoarece nu este prima dat cnd Executivul anunt aceast msur. Privatii sustin c impozitul minim are drept scop reducerea drastic a agentilor economici si contractarea economiei. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asocia- tiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, compar impozitul minim cu o boal necru- ttoare, care secer viata operatorilor economici. „Fr un sigur om nu poate s existe o firm. Acesti oameni ar fi pltit impozite la stat si nu ar fi asteptat asistent social. Impozitul minim este o msur contraproductiv, care a contribuit decisiv la eliminarea firmelor de pe piat. Efectul negativ este cumplit, dar nimeni nu ne-a spus pn acum care este efectul pozitiv. Impozitul a lovit n sectorul privat mic si mijlociu, adic n firmele care urmau s se maturizeze”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

Prapd si n 2009

Impozitul minim reprezint culmea gndirii economice a Guvernului Boc n lupta cu stihiile crizei. O noutate absolut n materie fiscal, prin care s-a propus taxarea pierderilor contabilizate de agentii economici. Cum era de asteptat, msura unicat instituit de Ministerul Finantelor a dat rezultatele scontate att la nivel national, dar mai ales n plan local. Cu o economie dinamic, sprijinit n mare parte pe micile afaceri, produsul intern brut al judetului Vaslui a suferit un soc de proport ii. Nu numai c nu s-au scos la lumin profiturile fabuloase ascunse de administratorii societtilor, dar au fost eliminate de pe piat afaceri care promiteau. Cu alte cuvinte, evaziunea fiscal a rmas n general neatins, n schimb, spiritul initiativei private, care reprezint esenta economiei de piat, a fost „demolat”. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, n perioada ianuarie – decembrie 2009, 1.774 de firme vasluiene au disprut de pe piat.

Profit iluzoriu

Pentru economia judetului Vaslui, introducerea ipozitului minim obligatoriu reprezint ultima inovatie n materie fiscal. Circa 70% din societti lucreaz pe minus si au cifra de afaceri n scdere. Din punctul de vedere al valorii PIB-ului, precum si al capitalului social rulat, Vasluiul nu se poate compara cu alte regiuni din tar, mult mai potente economic. Firmele vasluiene nu au ce s ascund, pentru c nici nu poate fi vorba de profit, ci mai mult de o lupt continu pentru a supravietui. Hotelurile sunt pustii, marile magazine s-au transformat n standuri de prezentare a produselor, chioscurile de cartier vnd de cteva sute de lei pe zi iar pe unele rute transportatorii circul cu microbuzele aproape goale.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.