Pentru ultimele trei luni ale anului 2010, niciunul dintre angajatii Scolii de Muzica si Arte Plastice N. N. Tonitza Brlad nu si va primi leafa cuvenita. Motivul este insuficienta alocare de fonduri per elev, ceea ce a dus la epuizarea banilor fara ca profesorii sa poata fi salarizati pentru toate cele 12 luni ale anului curent. Cel mai probabil, conducerea unitatii va recurge la aceeasi metoda folosita nca din aprilie, respectiv bunavointa scolilor cu excedent de fonduri.
nc din anul scolar 2009-2010, problemele de natur financiar au coplesit sistemul de nvtmnt din judet. Dac unele consilii locale nu mai pot deconta naveta zilnic a dasclilor ce locuiesc n alte localitt i, la Scoala de Muzic si Arte Plastice „N. N. Tonitza” Brlad situatia este si mai dificil. Unitatea a rmas cu visteria goal si nu mai poate asigura lefurile angajatilor pn la sfrsitul anului 2010. Iar „gaura” din buget este perpetuat nc din luna aprilie. De vin este finantarea per elev aprobat de Ministerul Educatiei, mult mai redus dect necesarul real, ntruct nu s-a luat n calcul faptul c cele sase ore de art n plus cost mai multi bani dect cele teoretice. Pentru ca dasclii s nu presteze munc voluntar, n primele luni ale anului curent, lefurile au putut fi achitate prin aducerea de fonduri din alte trimestre. Numai c si trimestrele disponibile, dar si fondurile existente s-au terminat deja. „Problema este foarte grav. Avnd plata per elev aprobat pentru 2010 substantial redus de Minister, nu vom putea rezista ca institutie. Un copil de la o scoal de muzic are alocate aproape sase ore n plus de muzic (3 de instrumente, 2 de solfegii, una de pian complementar, n.r.) fat de o scoal general, iar toate aceste ore trebuie pltite. Pentru c nu putem lsa profesorii fr salarii, pn n luna mai am adus bani din trimestrul al IV-lea. Dar acum am rmas fr fondurile necesare pentru a ne putea asigura banii de salarii pn la sfrsitul anului”, ne-a spus profesorul Mihail Manciu, directorul scolii. Diferenta dintre fondurile alocate de Minister si cele necesare este de peste 11,2 miliarde de lei vechi. Pentru ca s nu fie date afar cadre didactice, dar nici elevii s fie cei care sufer consecintele, Manciu s-a adresat att conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, ct si a Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui. n final, solutia gsit a fost alimentarea conturilor Scolii de Muzic prin distribuirea de mici sume de la alte unitti de nvtmnt care se descurc mai bine. „De prin lunile iunie, iulie, lunar, cerem bani de salarii de la Directia de Finante. Ca s putem supravietui, primim cte putin din ce rmne celorlalte scoli din Brlad si din alte comune, care au doar ore teoretice si ale cror fonduri per elev le ajunge. Astfel, lefurile aferente lunii septembrie sunt asigurate, dar pentru octombrie, noiembrie si decembrie nu avem bani si nu stim ce vom face”, a ncheiat profesorul Manciu.
Un individ libidinos,obedient si incompetent lipsit de orice calitati pentru a conduce o astfel de scoala.Da tovarase Canciu,nu sunteti dvs. de vina ,natura nu va inzestrat cu prea multe calitati ,asta este.Cat despre sprijinul acordat de catre scoala elevilor ,fiti mai prudent cu exprimarea minciunilor in presa tov Canciu.Scoala de muzica si arte plastice nu-i ajuta cu nimic pe elevii talentati .Pacat ca gandirea si comportamentul dumneavoastra a ramas la stadiul de scoala a minivedetelor .Sunteti un pacalici de care se folosesc cei carora le sunteti OBEDIENT,dar dumneavoastra nu constientizati acest fapt.