A fi sau a nu fi… prefect!

Evenimente care ar putea purta marca „numai n Romnia” au avut efectul de a-l face pe Levente Csaba Szekely, prefectul de Vaslui, s-si pun cteva ntrebri fundamentale, n cursul sptmnii trecute. Nu este vorba despre comemorarea intrrii trupelor hortiste n Transilvania de Nord. Prefectul „scaunului” Vasluiului s-a ntrebat chiar despre… scaunul lui: „Sunt sau nu prefect de Vaslui?”. Unii zic c da, altii zic c nu… Dup a doua declaratie a lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, care sesiza faptul c 33 de prefecti sunt n ilegalitate pentru c mandatul lor de interimari a expirat, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), s-a sinchisit s dea un rspuns. Alambicat, invocnd de-a valma prevederi de lege care se bat cap n cap, precizrile MAI nu reusesc s lmureasc ctusi de putin situatia, ci dimpotriv. PSD si juristii pe care i-am consultat noi spun c s-a nclcat legea, MAI si Prefectura Vaslui spun c nu exist nicio problem.

n dou iesiri publice succesive, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a declarat c 33 de prefecti ocup n mod ilegal scaunele. „Au fost numiti prefecti n aceast tar n dou valuri importante, n februarie 2009, si jumtate la 1 octombrie 2009, dup ce am fost dati afar de la guvernare. 33 dintre prefectii Romniei au fost numiti temporar, n baza legislatiei n vigoare. n acea lege spune c ai dreptul, ca guvern, s prelungesti aceast perioad de interimat cu 6 luni peste celelalte 6 luni”, a explicat secretatul general al PSD, preciznd c „tot n acea lege se spune c aceast msur se dispune printr-un act administrativ; n cazul nostru, nseamn hotrre de guvern, ceea ce nu exist”. Desi nu se gseste n niciuna dintre cele dou situatii precizate de Dragnea, fiind numit pe 2 februarie 2010, Levente Csaba Szekely se poate include cu succes pe lista celor 33, deoarece mandatul su interimar a expirat pe 2 august 2010. Dac initial nu stia nimic despre expirarea mandatului su, ulterior, n urma unor „cercetri laborioase”, prefectul a fcut public existenta unui aviz din partea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), care i-ar fi prelungit mandatul interimar cu nc sase luni. Cu toate acestea, un alt lucru pe care se pare c nu l cunoaste prefectul Szekely este c avizele ANFP nu pot fi ncadrate n categoria actelor administrative, ci sunt doar… avize! O spun juristii pe care i-am consultat, nu noi. Prin urmare, ntrebarea rmne n picioare: n prezent, Levente Csaba Szekely ocup legal sau ilegal functia de prefect al judetului Vaslui?!

Pesedistii spun c… nu!

Gravitatea situatiei nu este dat doar de situatia n sine (desi lucrurile sunt destul de grave), ci de intentiile pesedistilor, care doresc intrarea n normalitate. Activitatea Prefecturii Vaslui ar putea fi dat serios peste cap dac PSD si va pune planurile n aplicare si va ataca n instant toate actele semnate dup expirarea mandatului de ctre reprezentantul Guvernului n teritoriu. Liviu Dragnea a precizat c i va ndemna pe liderii PSD din teritoriu s fac plngeri penale mpotriva celor 33 de prefecti, pentru abuz n serviciu. Secretarul general al PSD a subliniat c, n conformitate cu statutul functionarilor publici, interimatul prefec- tilor poate dura maxim sase luni. n absenta unui concurs pentru ocuparea functiei, mandatul interimar poate fi prelungit doar printr-un act administrativ, mai precis printr-o hotrre de Guvern. Evident, aceasta lipseste. Responsabili pentru situatia n care s-a ajuns sunt premierul Emil Boc si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Si acestia vor fi chemati n instant de PSD, acuzatia fiind acceasi: abuz n serviciu.

Prefectul avizat se simte… neavizat

Ce spune prefectul de Vaslui despre acuzatiile formulate de Dragnea? Nimic. Levente Csaba Szekely a luat la cunostint cu mare surprindere despre starea de „imponderabilitate” legal n care sustine PSD-ul c se afl. Pentru a reveni cu picioarele pe pmnt, el a fcut apel la unicul document pe care l are la mn, avizul ANFP. n rest, prefectul ne-a declarat c si cunoaste statutul de interimar. Stie, de asemenea, c nu a participat la niciun concurs pentru ocuparea functiei (este un lucru bun, trebuie s recunoastem). Dumitru Buzatu, presedintele Organizatiei Judetene Vaslui a PSD, a declarat c pentru aceast situatie se face vinovat Guvernul si n special Emil Boc, nicidecum prefectul de Vaslui. Sptmna aceasta, pesedistii vasluieni vor primi ns de la centru, potrivit declaratilor lui Dragnea, „modelul de actiune n instant prin care instantele de contencios s constate faptul c acesti cetteni ocup ilegal func- tiile”. n consecint, dac deciziile instantelor vor fi favorabile demersului pesedistilor, intrarea n normalitate va presupune anularea de drept si de fapt a tuturor documentelor care poart semntura prefectului de Vaslui, documente emise de Prefectura Vaslui dup data de 2 august.

Rzboiul juridic

De abia dup cea de-a doua declaratie de acest fel dat de Dragnea la mijlocul sptmnii trecute, MAI s-a sinchisit s dea un rspuns. Asta nerecunoscndu-si, binenteles, greseala de a nu le fi prelungit mandatul prefectilor printr-o hotrre de Guvern. n respectiva precizare, mandatul interimar este „exercitare cu caracter temporar a unei functii publice corespunztoare categoriei naltilor functionari publici vacante sau temporar vacante”, pentru care, n mod convenabil pentru MAI, „prevederile legii nu stabilesc n mod expres o limit de timp”. „Exercitarea cu caracter temporar a unei functi publice corespunz toare categoriei naltilor functionari publici vacante sau temporar vacante se realizeaz n conformitate cu dispozitiile art. 92 alin. (11) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicat, cu modificrile ?i completrile ulterioare… Astfel, prevederile legii nu stabilesc n mod expres o limit de timp pentru exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice corespunztoare categoriei naltilor functionari publici vacante sau temporar vacante, prevederile art. 92 alin. (2) ?i (3) din Legea 188/1999 republicat, cu modificrile si completrile ulterioare, fiind aplicabile n cazul exercitrii cu caracter temporar a unei functii publice de conducere vacante sau temporar vacante”, se spune n precizarea MAI. Carevaszic, n cazul exercit rii cu caracter temporar a unei functii publice de conducere vacante sau temporar vacante se aplic prevederile aliniatelor 2 si 3, articolul 92, din Legea 188/1999. Asta spune chiar precizarea ministerului. Dar ce spun aceste dou aliniate? Aliniatul 3 prevede: „n mod exceptional, perioada prevzut la alin. (2) poate fi prelungit cu maximum 3 luni, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, dac autoritatea sau institutia public a organizat concurs de recrutare sau promovare si functia public nu a fost ocupat, n conditiile legii”. n cazul Prefecturii Vaslui nu s-a organizat niciun concurs. A spus-o chiar prefectul, care a mai adugat c are aviz de prelungire a functiei de la ANFP de… 6 luni. Dar avizul ANFP nu este act administrativ… Potrivit juristilor, cnd un nalt functionar public se afl n afara mandatului, se ntmpl urmtoarele lucruri: ncaseaz n mod abuziv salariul, care va trebui returnat; semneaz n mod ilegal acte, care vor fi declarate nule; angajatii din cabinetele lor si pierd calitatea odat cu acesta, iar salariile ncasate de atunci vor trebui returnate.

2 COMENTARII

  1. PSD-UL A DISTRUS ACEASTA TARA, PE CARE A VINDUT-O SI INSTRAINAT-O CU BUNA STIINTA PENTRU CA EI,PSD-ISTII SA SE INBOGATEASCA SI SA FORMEZE ACEASTA CI DAU SEAMAARACATITA MAFIOATA CARE FOARTE GREU NUMAI UN PDL PUTERNIC O VA PUTEA CIT DE CIT DISTRUGE.UNDE SINT AVERILE ACESTEI TARI? DE CE NU AVEM BANI ACUM PENTRU SALARIILE BUGETARILOR? DE CE TARA SE INDREAPTA CU PASI MARI SPRE SARACIE? DE CE PSD-UL SE LUPTA CU ORICE PRET PENTRU PUTERE? VINOVATII SINT EI SI NUMAI EI, EI CARE AU DISTRUS TOTUL IAR ACUM DAU VINA PE CEI DE LA GUVERNARE. SA LE FIE RUSINE COMUNISTILOR DE PSD-ISTI. OAMENII CU CAP CARE MAI GINDESC ISI DAU SEAMA CA E GREU SI CA GREUL A FOST PRODUS DE EI DEA LUNGUL ACESTOR ANI DE LA REVOLUTIE SI PINA AZI SI CA NUMAI CU MARI SACRIFICII VOM PUTEA OFERI CELOR CARE VOR VENI CEVA BUN SI SANATOS.

  2. PSD-ul…numai la putere se gandeste. La dat o mana de ajutor, de a scoate orasul, judetul asta din kkt, nici vorba! Si apoi, nu ei PSD-istii l-au bagat in kkt-ul care suntem acum ? Singurul PSD-ist, cu adevarat care a facut si inca mai face treaba, de dupa 1989, este si va ramane, Vasile Paval! Omul asta, este intrun partid care nu-l merita. PSD-ul este un partid plin de hoti, puturosi si infractori, in frunte cu Victor Cristea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.