Vasluienii, tot mai putini

Vasluienii se mputineaz de la an la an. Sporul natural al populatiei scade progresiv. Astfel, dup primele sase luni ale acestui an, fcnd balanta ntre decese si nasteri, rezulta un spor natural de -4,23 la mia de locuitori, mult mai mic dect la sfrsitul anului trecut, care s-a ncheiat cu un spor natural de -1,04 la mia de locuitori. Scderea persist cu toate c numrul de decese n rndul nou-nscutilor a sczut, de trei ani judetul nostru continund s nregistreze o rat a mortalittii infantile sub media pe tar. Principala cauz a celor 21 de decese a copiilor de pn la un an, care sau produs de la nceputul anului, o constituie, ca si n anii precedenti, prematuritatea.

Printre attea vesti proaste pe care vasluienii le pot afla despre starea snttii populatiei judetului nostru, iat si o veste bun: Vasluiul a prsit de mai bine de un trei ani primul loc n statisticile referitoare la mortalitatea infantil, iar situatia tinde s devin, de la o lun la alta, tot mai bun. De la o dezonorant proportie de peste 27 la mie decese ale copiilor de pn la un an, anii trecuti, s-a ajuns ca, n primele sase luni ale lui 2010, indicele de mortalitate infantil s scad la 10,52 decese la mia de nscuti vii, sub media national (12,4 decese la mia de nscuti vii). n judetul Vaslui, n primele sase luni ale acestui an, au fost nregistrate 21 decese ale copiilor 0-1 an (10,52 la mia de copii nscuti). Dintre acestia, un procent de 38,1% au decedat n primele sase zile de viat si 9,5% n primele 28 de zile de viat. De remarcat c un numr destul de mare, sase copii, reprezentnd un procent de 28,6% au murit la domiciliu. „Programele de sntate pentru mam si copil functioneaz bine, cu conditia ca cei n cauz s se foloseasc de facilittile pe care le au. Se stie c toate serviciile oferite femeilor nsrcinate sunt gratuite, dar exist si foarte multe cazuri n care femeile se prezint la spital doar n momentul nasterii. Situatiile de acest gen sunt ntlnite mai ales n mediul rural, dar exist si n urban cazuri n care femeile gravide nu se prezint n cele nou luni de sarcin absolut deloc la medic. Asta face ca recordul s fie detinut de mortalitatea nregistrat n primele zile de viat, generat de diverse cauze biologice: prematuritate, malformatii, organisme sensibile la factorii externi, hemoragii meningo-cerebrale si chiar tulburri metabolice ce pot fi mostenite ntr-o form sau alta” a declarat Mihaela Vlada, purttor de cuvnt al Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui. Dintre cei 21 de copii care au decedat de la nceputul anului, 10 cazuri au avut drept cauz afectiuni ale aparatului respirator, sapte au fost consecinte ale unor boli prenatale si trei decese au fost determinate de malformatii congenitale. De remarcat si faptul c ponderea cea mai mare a cazurilor de mortalitate infantil se nregistreaz n mediul rural, unde, n primele opt luni ale acestui an, au fost nregistrate 12 de decese, fat de nou n mediul urban.

Comuna Alexandru Vlahut fruntas la nasteri

n primele sase luni ale anului sau nscut 1.996 de copii. Numrul acestora este ns inegal de la o localitate la alta. Cu o proportie de 19,62 de nscuti vii la mia de locuitori, comuna Alexandru Vlahut se nregistreaz n statistici cu numrul cel mai mare de nasteri, raportate la numrul de locuitori. Conform acelorasi criterii, pe locul doi se situeaz comuna Bcesti, cu 18,94 de nscuti vii la mia de locuitori, urmat de comuna Ciocani, cu 18,78 copii, de comuna Osesti, cu 18,39 nou-nscuti si de comuna Voinesti, cu 18,04 bebelusi. Conform aceleiasi surse, Serviciul de statistic din cadrul DSP Vaslui, dintre localittile urbane, procentul cel mai mare de nou-nscuti s-a nregistrat n Murgeni – 16,26, urmat de Negresti – 12,59, de Brlad – 8,96, Vaslui – 7,84 si de Husi – 6,99.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.