Fie pinea ct de rea, tot mai bine… stam degeaba!

Contrar tuturor asteptrilor, Vasluiul, judetul care se bate cu atta talent pentru locul nti n topurile nationale ale somajului, este printre ultimele n ceea ce priveste exportul de fort de munc n strintate.

Conform unei statistici nationale realizate de Tjobs, judetele fruntase la exportul de fort de munc n strintate sunt Constanta, Prahova, Timis si Brasov. Dintre cei care se afl n prezent n cutarea unui loc de munc n strintate la nivel national 9,5% sunt din judetul Constanta, 4,9% din Prahova, 4,6% din Timis si 4,4% din Brasov. Alte judete din care se emigreaz masiv sunt Galati (4%), Iasi (3,8%), Mures (3,8%), Cluj (3,6%), Hunedoara (3,3%), Sibiu (2,6%), Brila (2,5%), Dolj (2,3%) si Arges (2,3%). De-a dreptul paradoxal, judetele din Romnia care au cele mai ridicate rate ale somajului au si cele mai putine persoane interesate de o slujb n strintate. Vasluiul are o rat a somajului de 13,9% din populatia activ, si vorbim aici doar despre cei nscrisi n evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc. Cu toate acestea, dintre cei care sunt interesati de un loc de munc n strintate, doar 1,5% sunt vasluieni. Alte judete din Romnia cu cele mai ridicate rate ale somajului – Mehedinti, cu 12,3%, si Teleorman, cu 12,1% – nu figureaz printre cele mai interesate de joburile n strintate – Mehedinti, doar 1% din total si Teleorman – 0,5%. Domeniile spre care s-au ndreptat romnii care au plecat s munceasc n strintate anul acesta au fost: constructii, agricultur, industrie si turism. Proportia foarte mic a vasluienilor care apeleaz la aceast form de angajare n strintate nu se explic att prin absenta apetitului pentru munc, ct mai ales prin lipsa de informare sau accesul limitat la internet. Vasluienii prefer s-si gseasc locuri de munc n strintate prin eforturi proprii sau prin intermediul rudelor sau prietenilor care muncesc deja „afar”. n afara campaniilor promovate la nivel national, deci „serioase”, cei care vor s lucreze n strintate privesc firmele de recrutare cu suspiciune si nencredere att datorit unor scandaluri anterioare n care au fost implicate acestea, ct si comisioanelor pe care le percep.

Sanse mici de angajare n tar

Conform Hotnews.ro, noul val de emigrare se explic prin lipsa oportunitt ilor de angajare pe piata intern, din cauza degradrii situatiei economice. n zeci de orase medii sau mici din Romnia ofertele de angajare pot fi numrate pe degete. Situatia nu pare s se mbuntteasc, n conditiile n care premierul Emil Boc a anuntat, recent, o crestere a somajului, dup cteva luni de diminuare a fenomenului. Multe orase de peste 30.000 de locuitori nu au mai mult de 20-30 de locuri de munc disponibile. n Pascani (42.000 locuitori), nu sunt disponibile dect 21 de joburi, n Fetesti (33.000 locuitori) acelasi numr de oferte de angajare, n Rmnicu-Srat (38.000 locuitori) sunt doar 22 de anunturi de angajare, iar n Oltenita (31.000 locuitori) cu un singur job n plus. Nici localitti mai mari sau orase cu o activitate economic mai vizibil n ultimii ani nu au mai mult de 50-70 de oferte de angajare. n Medias (55.000 locuitori) sunt 57 de joburi vacante, n Lugoj (44.000 locuitori) -77 de joburi, n Cmpina (38.000 locuitori) – 71 de joburi, iar n Brlad (69.000 locuitori) – 31, potrivit analizei realizate de motorul de cutare balaur.ro, care investigheaz cele mai importante 22 de site-uri de joburi din Romnia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.