Scapa cine poate!

Frig, foame si datorii, acestea vor fi ingredientele vietii vasluienilor iarna care va veni. Msurile de austeritate economic ale Guvenrului au lsat populatia fr aprare n fata tvlugului scumpirilor. Ajutoarele pentru cldur, de care depindea 74% din populatia judetului, au fost sistate. Cresterile de preturi la serviciile de salubritate, ap si canal vor deveni realitate cel mai probabil ncepnd cu 1 august. Furnizorii de gaze solicit cu insistent cresterea cu 10% a tarifului gazelor, iar pretul gigacaloriei a srit n aer. Mai mult, majorarea TVA cu 5% a determinat o adevrat cavalcad a scumpirilor. Ploile abundente au desvrsit tabloul dezastrului, iar concedierile masive din administratie anunt o iarn de cosmar.

Vasluienii au n fat o iarn de calvar. n numai cteva luni, programul de austeritate a reusit s ruineze bugetele contribuabilului de rnd. De la cstigurile salariale si pn la utilitti, cettenii au ncasat lovitur dup lovitur. Salarii tiate cu 25%, o sumedenie de ajutoare sociale anulate sau reduse, TVA majorat, alimente scumpe. n aceste conditii socio-economice, populatia a nceput s se gndeasc cu groaz la anotimpul rece. Pentru a nu avea surprize, tot mai multi vasluieni au nceput deja s-si ajusteze cheltuielile: debransri de la sistemul centralizat de nclzire, mutrile n mediul rural, renuntarea la concedii, haine, etc. Din nefericire, toate aceste sacrificii timpurii nu vor ajuta prea mult n noiembrie, cnd pretul la facturile de la ntretinere va exploda. Si, pentru ca dezn- dejdea s fie total, Guvernul anunt noi concedieri din aparatul public, n timp ce mediul privat s-a redus la o mn de firme decapitalizate. Dac lum n calcul si calitatea vietii foarte sczut din judetul Vaslui, ntr-adevr, ne asteapt o iarn crncen.

Ajutoare pentru cldur sistate

Eliminarea subventiilor pentru nclzirea locuintei va condamna la frig populatia judetului Vaslui. Fie c era vorba de gaze naturale, lemne sau energie termic, fiecare trept a subventiei salva bugetele familiilor de la faliment. Din cauza veniturilor sczute ale populatiei, s-a ajuns ca anul trecut 111.370 de familii vasluiene s acceseze aceste fonduri de urgent. Cu alte cuvinte, 74% din totalul familiilor din judet au solicitat si beneficiat de ajutor pentru nclzirea locuintei. n 2009, n judetul Vaslui au primit ajutor pentru nclzirea cu lemne, crbuni si combustibili petrolieri 82.245 de beneficiari. n cazul ajutorului pentru gazele naturale, la nivelul judetului au fost nregistrate ca beneficiare 12.460 de familii. La energia termic, n municipiile Vaslui, Brlad si Husi au fost n plat 2.273 de beneficiari, suma achitat fiind de 1.004.784 de lei.

Apa si salubritatea mai scumpe

Pretul serviciilor publice de ap si salubritate va fi majorat. Motivul pentru care SC Goscom SA Vaslui si SC Aquavas SA Vaslui solicit ajustarea tarifelor la populatiei este unul ct se poate de simplu. De la 1 iulie, TVA-ul a fost majorat de la 19% la 24%. Societatea de salubritate are fixat un pret standard n care intr colectarea, transportul, mentenanta etc. Acest tarif fixat initial nu se va modifica deloc n perioada urmtoare. ns, la aceste costuri se adaug TVA-ul, tax care este vrsat direct la Finantele Publice. Cum Guvernul a majorat TVA-ul de la 19% la 24%, o modificare a preturilor la populatie este inevitabil. Dac, la un TVA de 19%, o persoan achita lunar la Goscom 5,95 lei, dup majorarea TVAului la 24%, pretul va creste la 6,25 lei. n paralel, exist discutii cu privire la majorarea preturilor si la serviciile de ap si canal. La un simplu calcul, la un plus de 5% la calculul final al serviciilor, tarifele arat astfel: de la 2,4 lei metrul cub de ap, la 2,52 lei; de la 0,39 lei la canalizare, la 0,41 lei si de la 0,65 la epurare, la 0,68 lei.

Cresteri de pret la gaze si gigacalorie

Scumpirea pretului la gazele naturale este iminent. ntrirea dolarului n raport cu moneda european si cresterea constant a costului gazelor din import au dezechilibrat major piata. Pentru acoperirea costurilor, furnizorii estimeaz c este necesar operarea unei majorri cu circa 10% a pretului la gaze. Mai mult, pentru c n ultima perioad pierderile acumulate sunt imense, este posibil ca majorarea de pret s fie pus n practic n cursul verii. Reducerea masiv a subventiilor pentru cldur va arunca n aer si costul gigacaloriei. Astfel, abonatii sistemului centralizat de nclzire vor trebui s plteasc facturi duble sau chiar mai mult. Potrivit unor analize realizate de specialisti n domeniu, romnii vor plti cea mai scump energie termic din Europa. Printre orasele cu cresterile cele mai semnificative de preturi se afl si Vasluiul, unde, conform unor calcule preliminare, scumpirile vor fi de 198%.

Alimentele, un lux

Alimentele se vor scumpi cu nc 7 – 8%, ca urmare a ploilor din ultima perioad, care au afectat sute de hectare de culturi. Scumpirile vor avea loc pe lng majorarea cauzat de cresterea TVA de la 19% la 24%. La catastrofele naturale din aceast var se adaug lipsa subventiilor pentru acest an, dar si faptul c agricultorii, ale cror culturi au fost afectate de ploi, nu vor primi nici o despgubire. n judetul Vaslui, ploile abundente si de lung durat, ploile torentiale si/sau grindina au afectat 6.108 hectare de terenuri arabile, pierderile nregistrate fiind de 6.203.691 lei. Un numr de 2.743 hectare de culturi au suferit pierderi de peste 50%, n timp ce 3.365 hectare sub 50%. Fenomenul de ncoltire a afectat 3.614 hectare cultivate cu gru, din care 930 hectare au pagube de peste 50%. De asemenea, inundatiile au calamitat 87 de hectare de culturi agricole.

2 COMENTARII

  1. „Capul neplecat sabia nu-l taie”
    Se pare ca romanii au uitat demult sa tine capul in sus. Il apleaca intotdeauna in fata politcienilor incapabili, mincinosi, hoti, puturosi …etc.
    Atat timp cat nu stiti sa va aparati intersele si drepturile voastre, nu aveti de ce sa va plangeti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.