Profesori jecmaniti

Dou legi, dou probleme: Codul Muncii versus msurile anti-criz ale lui Boc, zpceal legislativ total versus gaur de 25% n bugetul profesorilor. De dou zile, cadrelor didactice din judet li se dau salariile pe var, banii pe concediu, care sunt… diminuate deja cu 25%. Reactiile sunt dintre cele mai diverse. Sindicatele din nvtmnt amenint cu instanta, cei de la Inspectoratul Scolar nu stiu ce s mai cread, dar diminurile salariale care nu trebuiau s existe s-au operat deja.

Dup un suspans de mai bine de dou sptmni, cadrele didactice din cteva comune au intrat deja n posesia banilor aferenti celor dou luni de concediu. Numai c dasclii s-au trezit c sumele le-au fost diminuate cu cte 25% pentru fiecare din cele dou luni de vacant. Asta n timp ce Codul Muncii prevede c indemnizatia de concediu de odihn reprezint media zilnic a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei n care este efectuat concediul, multiplicat cu numrul de zile de concediu. O spune chiar Constantin Manea, juristul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui. Dar tot acesta spune si c guvernantii au putut opera aceste diminuri de 25% din salariul pe concediu datorit Ordonantei 118/2010, care este ambigu si las loc de interpretri. „Am discutat si cu colegii din Iasi pe aceast tem si mi s-a spus c si acolo s-a procedat la fel. Dup prerea mea, la calcularea salariului pe concediu trebuia luat n calcul venitul pe ultimele trei luni, dar Ministerul Educatiei interpreteaz dup Legea 330/2009. Deocamdat asteptm lmuriri de la minister, dar pot spune c salariul pe concediu e un drept prevzut n Codul Muncii si nu n Legea 330. n plus, cum si Ordonanta 118/2010 este ambigu, a dat posibilitatea ministerului de resort s interpreteze”, ne-a spus Constantin Manea. n timp ce nc se asteapt lmuririle de la Bucuresti, profesorii din Ibnesti, Vinderei, Ivesti, Tutova si alte comune au intrat n posesia lichidrii pe iunie, sum pltit integral, dar si a banilor pe concediu, redusi cu 25%. n plus, potrivit unor dascli care si-au primit deja banii, se pare c, n comunele n care secretarele au calculat lefurile dup Codul Muncii, statele de plat nu au fost acceptate la trezorerie. Motivul invocat ar fi c nu au fost operate reducerile prevzute n lista msurilor de austeritate.

Profesorii se pregtesc de proces

Nici sindicalistii nu sunt deloc calmi. Ei avertizeaz c vor intenta proces dac drepturile le vor fi nclcate din nou, iar salariile pe concediu vor fi reduse cu 25%. „Deja n unele comune au fost pltiti banii pe concediu. n Vinderei si Tutova profesorii si-au gsit banii pe card nc de ieri (luni, n.r.). Problema este c s-au primit instructiuni de undeva pentru a se plti cu 25% mai putin, dar nimic scris, ci doar verbal. Asta n timp ce Codul Muncii prevede c salariul pe concediu se calculeaz n functie de ultimele trei luni. Iar pe aprilie, mai si iunie, salariile au fost pltite integral. Oricum, noi asteptm s vedem ce se ntmpl si, cel mai probabil, vom intenta actiune n instant”,a declarat profesorul Mircea Marinescu, presedintele Sindicatului nvtmnt „Tutova” Brlad. n eventualitatea n care Ministerul Educatiei si va da seama c se ncalc legislatia n vigoare prin aceste tieri si va dispune achitarea integral a salariilor pe var, cei care le-au primit deja reduse nu trebuie s se team c vor rmne pierduti. Vor fi efectuate recalculri, iar cei 25% tiati n urm cu cteva zile vor fi pltiti tuturor profesorilor nedrepttiti.

9 COMENTARII

 1. fratilor dupa 8 ani mi-am bagat p….in romania si in scoala si am plecat
  e bine aici!!!!
  mai greu cu frustrarile anilor pierduti prin scoli; ma simt legat de maini si de picioare dar nu-i nimik , imi trece, ma analfabetizez, ma imoralizez si voi fi un fericit hot, proxenet…..roman in europa
  V-am pupat pe portofelul gol dragi colegi, sper ca acum ati invatat regula protestului!

 2. CEL DE LA PRIMUL COMENTARIU AI COPIII? SA-TI FIE RUSINE ASA TE-A INVATAT CEAUSESCU CA NU TREBUIE SA RESPECTI PE CEL CE TI-A PUS TOCUL IN MINA! SE VEDE CITA CARTE AI PUTUT INVATA! TE BAGI PROSTOVANULE INTR- UN DOMENIU DESPRE CARE HABAR NU AI. PENTRU STIINTA TA CADRELE DIDACTICE AU ANUAL 62 ZILE LUCRATOARE DE CONCEDIU. ASA CA CIOCU MIC SI MAI CITESTE CITE CEVA ! FIINDCA ATI IGNORAT CARTEA AM AJUNS AICI! ORCE STAT DIN LUME SPRIJINA INVATAMINTUL CARE REPREZINTA TEMELIA UNEI SOCIETATI DACA AVEM NUMAI PROSTI AJUNGEM ASA CUM SUNTEM ACUM! PROFESORII AU MUNCIT DAR CU COPII CA TINE FACUTI LA BETIE NU SE POATE FACE CARTE

 3. Mai ziaristu lui peste , inainte de a scrie un articol trebuie sa-l verifici . Este total fals ca s-au alocat banii pe vacanta in comuna Vinderei . Am contolat cardul si e ZERO . Nu mai scriet stiri neverificate . Sa va fie rusine !

 4. ….Ce sa ne mai miram ca nu se respecta Codul Muncii? …
  Nu vedeti ca facem pasi repezi spre conditia de SCLAV?
  Munca fara plata, Hai sperati ca in 2050 vom trai bine!
  …Cati o sa mai fim atunci?…

  Mai spune cineva ceva de Drepturile Omului?

 5. Sa-mi explice si mie cineva cum este posibil ca dupa reducerea de „25%” operata de guvernanti, un profesor grad I, 13 ani vechime, salar de incadrare 1612 lei, sa ia pe luna iulie 1100 lei.
  Oare nu cumva pocentul e mai mare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.