Pentru o zi, municipiul Vaslui s-a transformat n capitala financiar a Moldovei. Ieri, la sediul Primriei, a avut loc ntlnirea „greilor” din judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. Printre oaspetii de seam s-au numrat oficiali ai ADR N-E, prefecti, presedinti de consilii judetene, cum ar fi Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, si Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava. Evident, nu au lipsit gazdele ntlnirii, Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, si primarul municipiului resedint de judet, Vasile Pavl. Dup ce au trecut n revist miliardul de euro din proiectele depuse pe 2009, participantii au schitat noile strategii ale acestui for. Consiliul pentru Dezvoltare Regional Nord-Est militeaz pentru atragerea masiv de fonduri, n special, pentru orasele mici. O idee care trebuie pus n practic imediat a fost exprimat de Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui: Moldova trebuie s se dezvolte unitar. Poate asa vom scpa si noi de „pcatele” amintite de Flutur. Si cele mai grave pcate ale Vasluiului sunt bine stiute: srcia si drumurile proaste.
Ieri, Primria municipiului Vaslui a fost gazda sedintei Consiliului pentru Dezvoltare Regional Nord-Est. La eveniment au luat parte presedintii consiilor judetene din zona Moldovei, prefecti si oficiali ai ADR N-E. Motivul pentru care sefii judetelor au ales gazd municipiul Vasluiul a fost unul extrem de clar, dup cum a precizat Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava: „Suntem interesati s se finalizeze proiectele pe banii europeni si n judetul Vaslui”. n opinia participantior, concluziile sedintei sunt extrem de optimiste. Activitatea desfsurat pe anul 2009 este pozitiv, Agentia Nord-Est situndu-se cel mai bine la nivel national n ceea ce priveste absorbt ia fondurilor europene. Discutiile s-au centrat pe Programul Operational Regional (POR), cel mai important program finantat din fonduri europene. n conditiile n care alte programe nu merg att de bine, se doreste ca respectivele sume s se transefere pentru proiectele din cadrul POR. n special pentru orasele mici, unde nu exist surse de finantare, cu toate c sunt ntocmite proiecte de dezvoltare (drumuri, sisteme de ap si canal etc.). Urmtorul pas pe care l va face Agentia va fi ntlnirea Comitetului de Monitorizare care se va desfsura la Piatra Neamt, unde vor participa reprezentanti ai Ministerului Dezvoltrii si de la Bruxelles. „Cnd vorbim de o regiune de dezvoltarea, legislatia ar trebui s ne premit s avem ntlniri si cu alte institutii care atrag fonduri europene. Agentiile trebuie s discute pe o singur voce strategiile de dezvoltare”, a mai spus Gheorghe Flutur.
Vasluiul militeaz pentru egalitate
Tot n cadrul sedintei de ieri, a fost prelungit mandatul actualei conduceri a Consiliului: Gheorghe Flutur a fost reales n functia de presedinte, iar Vasile Mihalache, presedintele CJ Vaslui, n functia de vicepresedinte. Prezent la conferint a de pres, Vasile Mihalachi a declarat c regiunea Moldovei trebuie s se dezvolte ntr-un tot unitar iar banii s fie mprtiti echitabil la toate judetele. „Pn acum, am avut o ambiant permanent de colaborare n cadrul Agen- tiei si ntre conducerile consiiilor judetene”, a explicat Mihalachi. La rndul lui, Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, unul dintre initiatorii ntlnirii, a spus c absobtia fondurilor europene trebuie s fie foarte bun. „Vasluiul are proiecte, dou semnate n prezenta ministrului Elena Udrea, si un al treilea, pentru Scoala din Viisoara, pe care l-am semnat semnat vinerea trecut. Noi suntem deschisi pentru colaborare si dorim o viat mai bun si pentru cettenii din aceast zon”, a subliniat Pavl.
Cu miliardul de euro pe mas
La nivelul anului 2009, n zona Moldovei au fost depuse 623 de proiecte, pe diverse axe de investit ii. Din totalul documentatiilor finalizate, 407 proiecte au trecut de evaluare si selectie. Valoarea total a proiectelor nregistrate se ridic la suma de un miliard de euro, din care 268 milioane de euro sunt contractate deja, iar dosarele pentru 400 milioane de euro sunt trecute de toate etapele. Unul din beneficiarii de marc ai POR este municipiul Iasi, carea fost declarat prin Hotrre de Guvern pol de crestere economic si beneficiaz de fonduri de 120 milioane de euro pentru diverse lucrri.
Contestarea licitatiilor, piedica n calea dezvoltarii
Moldovenii de o parte si de alta a Prutului s-au ntlnit, ieri, n cadrul Forumului Presedintilor Euroregiunii Siret – Prut – Nistru si Adunrii Generale a Asociatiei Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, n Sala de sedinte a Consiliului Judetean (CJ) Vaslui. Alturi de judetele Iasi si Vaslui, n Euroregiunea Siret – Prut – Nistru sunt prezente 18 raioane din Republica Moldova. Proiectele din cadrul Programului Operational Comun Romnia – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2001 sunt greu de implementat datorit contestatiilor pe care le depun firmele dup licitatiile desfsurate pentru acordarea lucrrilor. Asupra acestui punct au czut de acord toti participantii, n frunte cu Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi. „Nu va avea eficienta necesar acest acord ntre noi si tara dumneavoastr pentru c legislat iile de pe o parte si alta a Prutului sunt extrem de stufoase. Dup contestatii ncepe hora contestatiilor. Termenele se prelungesc nesfrs it de mult. Sincer v spun c mi se face lehamite. Nu putem asimila acesti bani din cauza acestor contestatii, din cauza noastr, a romnilor, care stim s ne dm cu stngul n dreptul”, a spus Simirad.