Facem bombe?!

ntreprinztorii vasluieni par s fi descoperit reteta prosperittii. Printre miile de societti din domenii extrem de variate, n Vaslui sunt nregistrate si firme cu activitti mai… ciudate, oricum, deloc acas la ele n Vaslui. Astfel, o societate din Vaslui se ocup cu transportul maritim si costier de pasageri! Un alt operator economic, mult mai pragmatic, a ales s fabrice… armament si munitie! n ciuda acestor „biznisuri” exotice si oarecum boeme, judetul nostru rmne descoperit la foarte multe capitole ale economiei. Dincolo de transportul maritim sau fabricarea de armament, comertul cu amnuntul rmne principalul motor al produsului intern brut al judetului, industria fiind pe ultimul loc. Si, pentru ca „paradisul” fiscalittii s fie complet, de mentionat c, n 2009, cifra de afaceri a czut la nivelul anului 2005. Mai exact, vistieria judetului a pierdut 2 miliarde de lei.

Judetul Vaslui s-a transformat n „patria” tuturor posibilitt ilor. Printre multitudinea ideilor de afaceri ale ntreprinz torilor locali, au aprut clasificri ale activittilor economice nationale (CAEN-uri) cu totul exotice. Una din firmele nregistrate la Oficiul Registrului Comertului de pe lng Tribunalul Vaslui are ca obiect de activitate, nici mai mult nici mai putin, transportul maritim si costier de pasageri. Afacerea a fost pus pe picioare de doi administratori, n 2008, si este nregistrat cu cifr de afaceri. O alt ndeletnicire greu de imaginat n urm cu ctiva ani n judetul Vaslui este si product ia de energie electric (vestitele turbine eoliene). Mai mult, capitalistii vasluieni nu sau dat napoi nici de la dezvoltarea unor productii mult mai sensibile, cum ar fi fabricarea de… armament si muni- tie! Da, ati citit bine. Plaja afacerilor unicat este completat cu firme de leasing financiar, parcuri de distractii, transport marf pe calea ferat etc. n paralel, foarte multe CAEN-uri nu au nici un reprezentant n judetul Vaslui, adic pe respectivele segmente de piat nu activeaz nici o firm. n schimb, au fost identificate 103 piete cu unul sau doi agenti economici, acesta fiind considerat un grad de reprezentare mare. Patronatul vasluian sus- tine c repartizarea CAEN-urilor descrie o economie local n care activitatea dinamic si dezvoltarea sunt foarte reduse. Spre exemplu, imediat dup Revolutie, de pe platformele industriale vasluiene au disprut o serie de societti care aveau productii extrem de serioase: piese auto, materiale de constructii, mobil, fire sintetice etc.

Perioad de glorie apus

Inspectoratul de Concurent Vaslui a realizat o „monografie” a judetului Vaslui din punct de vedere concurential. Potrivit analizei, n perioada 2005 – 2008, au fost identificate 389 de piete relevante ale produselor. Din punct de vedere concurential, piat geografic si n functie de clasificarea activittilor, a fost stabilit cota de piat a agen- tilor economici si cifra de afaceri. Este vorba despre operatori economici care au depus bilanturile contabile si au contribuit direct la formarea produsului intern brut al judetului Vaslui. Potrivit cifrelor din monografia judetului, perioada 2005 – 2008 poate fi caracterizat ca un adevrat „boom” economic. ncepnd cu anul 2005, valoarea cifrei de afaceri a crescut vertiginos, de la 2,43 miliarde de lei cifr de afaceri n 2005, la 4,42 miliarde de lei n 2008. Mai exact, evolutia produsului intern brut a fost urm- torul: 2005 – 2,43 miliarde de lei, 2006 – 2,77 miliarde de lei, 2007 – 3,44 miliarde de lei si 2008 – 4,42 miliarde de lei. Din pcate, anul 2009, care a coincis cu debutul unei recesiuni economice severe, a arucat volumul cifrei de afaceri napoi cu cel putin doi ani. Astfel, n numai 12 luni, vistieria judetului a pierdut aproximativ 2 miliarde de lei, adic diferenta valorii cifrei de afaceri dintre anul 2008 si 2005.

Tot comertul este la putere!

O alt caracteristic negativ a economiei judetului Vaslui este si aportul diferitelor activitti la crearea valorii totale a cifrei de afaceri. La nivelul anului 2008, comertul cu amnuntul reprezenta cea mai mare din contributie la PIB, cu un procent de 8,9%. Abia pe locul doi se afl cultura cerealelor, care a adugat o plus valoare de 7,28% din cifra de afaceri. Nu n ultimul rnd, cea mai slab contributie a fost cea a industriei prelucrtoare (diferite angrenaje, lagre si alte elemente de transmisie), cu numai 5,5% din totalul cifrei de afaceri. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui, crede c repartizarea activittilor economice trebuia s aib o cu totul alt structur, tinnd cont de specificul judetului Vaslui. „Pe primul loc trebuia s se afle agricultura, cu 50% din PIB. n partea a doua a clasamentului, industria si serviciile trebuiau s aib o pondere cuprins ntre 10 – 15%. Abia dup aceste activitti economice solide, comertului cu amnuntul i revenea o anumit cot din piat”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Falimente si somaj

Prbusirea cifrei de afaceri din judetului Vaslui a avut la baz consecintele grave ale recesiunii din economie. n 2009, la nivelul judetului Vaslui, „asanarea” mediului de afaceri a echivalat cu disparitia de pe piat a 2.105 firme. Practic, n numai opt luni, impozitul forfetar a decimat cel mai dinamic sector al economiei vasluiene. Bugetele locale au fost aruncate ntr-un deficit fr precedent, initiativa privat a fost anihilat, iar oferta de pe piata muncii a nghetat. Cderea afacerilor si a tranzactiilor comerciale au determinat o cres- terea accelerat a numrului de someri. La sfrsitul lunii februarie, n evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc Vaslui erau nscrisi 22.842 someri, din care 8.103 femei, rata somajului nregistrnd valoarea de 14,2%. Fat de sfrsitul lunii ianuarie, numrul somerilor a crescut cu 1.145 persoane, iar rata somajului a nregistrat o crestere cu 0,7 puncte procentuale. Astea sunt, de fapt, adevratele „bombe”!

2 COMENTARII

  1. Mai istetu-le care stii sa critici, cu remarci de doi lei, activitatea inregistrata intr-un judet unde se depune si bilantul contabil se realzeaza in judetul respectiv. activitatea ta intelectuala nu se desfasoara la noi.

  2. Numa cacaturi scrieti prostiti lumea! Sa va fie rusine! Copy paste si niste informatii vechi de 1000 de ani. NU conteaza unde sunt inregistrate firmele, conteaza ca activitatea NU SE DESFASOARA LA NOI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.