Sirul deceselor produse ca urmare a incendiilor pare s nu se mai termine. Ieri dimineat, o femeie n vrst de 59 de ani, din Vaslui, a ars de vie n propria locuint, din cauza unui incendiu izbucnit de la o veioz.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgent Podul nalt al judetului Vaslui a fost solicitat, prin intermediul numrului pentru apel unic de urgent 112, s intervin pentru stingerea unui incendiu izbucnit ntr-o garsonier aflat la etajul IV al unui bloc de locuit situat pe strada Stefan cel Mare, din Vaslui. De la Detasamentul de Pompieri Vaslui s-au deplasat dou autospeciale de stingere cu ap si spum, o autoscar mecanic, ambulanta SMURD si grupa operativ condus de primul adjunct al ISU Vaslui – colonelul Gheorghe Blagoci. Echipajele sosite la locul interventiei au reusit n doar dou minute localizarea si lichidarea incendiului, ns, n ciuda interventiei rapide si eficiente, pentru Margareta G., de 59 ani, proprietara locuintei, nu s-a mai putut face nimic. n incendiu au ars o noptier si, partial, un fotoliu si un pat. S-a reusit mpiedicarea propagrii flcrilor la apartamentele nvecinate, precum si salvarea bunurilor materiale aflate n locuint. Din primele cercetri efectuate la fata locului a rezultat c incendiul s-a produs datorit efectului termic al unui bec incandescent de la o veioz care a fost pozitionat necorespunztor fat de materialele combustibile din vecintate, a spus Marian Ababei, purttorul de cuvnt al ISU Vaslui. De la nceputul anului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgent Podul nalt al judetului Vaslui a fost solicitat s intervin pentru stingerea a peste 25 de incendii, izbucnite la gospodriile cettenesti. Majoritatea incendiilor s-au produs din cauza mijloacelor de nclzit improvizate sau cu defectiuni si instalatiilor electrice defecte. Pentru c nu s-a acordat atentia cuvenit msurilor elementare de sigurant n exploatare, n acest an, s-au nregistrat opt victime omenes ti.
Msuri de prevenire a incendiilor
Pentru ca astfel de situatii dramatice s nu se mai repete, pompierii recomand cettenilor s respecte cteva msuri simple de prevenire a izbucnirii incendiilor:
verificati si efectuati curtarea mijloacele de nclzire nainte de exploatare;
verificati si curtati cosurile de fum (etanseitate, treceri prin acoperis si plansee la distant de materialele combustibile);
nu depozitati n apropierea sobelor materiale usor inflamabile;
nu folositi pentru aprinderea focului lichide inflamabile;
nu exploatati sobele cu usita pentru alimentare deschis;
nu supraalimentati sobele cu lemne sau alte materiale combustibile;
nu folositi mijloace de nclzire electrice improvizate;
nu amplasati mijloacele de nc lzit electrice n apropierea materialelor combustibile;
nu suprasolicitati instalatiile electrice, prin amplasarea mai multor consumatori pe aceeasi retea;
nu folositi sigurantele electrice improvizate;
orice interventie n instalatiile electrice se va efectua de ctre personal specializat.
Pentru a v feri copiii de urmrile nefaste pe care le pot avea incendiile provocate de acestia din joac, pompierii trag nc o dat un semnal de alarm si recomand:
nu lsati la ndemna copiilor surse de foc;
supravegheati permanent copiii cu vrste pn la 7 ani;
nu ncuiati copii n cas lsndu-le la dispozitie surse de foc sau mijloace de nclzire n functiune;
nu permiteti accesul nesupravegheat al copiilor n perimetrul depozitelor de furaje, magazii, subsoluri, poduri;
explicati copiilor pericolul la care se expun dac se joac cu focul (pierderea vietii, arsuri, distrugeri de bunuri);
nu lsati copiii s introduc lemne sau alte materiale combustibile n sob si nu-i lsati s se joace cu scnteile sau jarul din sob;
aveti grij cum utilizati focul n prezenta copiilor, exemplul dumneavoastr conteaz foarte mult n educarea lor.