Judetul toxic

Peste 3.700 de tone de material de risc toxic. Att au produs, anul trecut, vasluienii si a putut fi colectat si distrus de ctre autorittile abilitate. Desi pare mare la prima vedere, cantitatea este o nimica toat n comparatie cu miile de tone de lesuri de animale si alte materiale toxice aruncate aiurea sau ngropate la mic adncime. Contractele de asanare a teritoriului de material toxic functioneaz, spun autorittile, la fel de bine ca… nepsarea oamenilor.

Recent, specialistii Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui au prezentat informatii despre activitatea de asanare a teritoriului de materiale de risc, n decursul anului 2009. La nivelul judetului Vaslui, exist dou modalitti de a scpa de tot ce nseamn lesuri de animale, materiale sanitar-veterinare folosite, probe biologice veterinare sau alte asemenea materiale de risc biologic: incineratorul ecologic al DSVSA Vaslui si o firm specializat. n paralel, incineratorul directiei mai distruge prin ardere si produsele expirate care au fost confiscate la intrarea n tar prin Vama Albita. Cuptorul, format din dou containere speciale, are o capacitate de ardere de 50 kg deseuri pe or si poate fi folosit 24 de ore din 24. Emisiile de fum si gaze n atmosfer sunt msurate si controlate electronic, ceea ce face ca incineratorul s corespund normelor ecologice n vigoare.

Dar grosul…

ns, cantitatea de material de risc preluat pentru distrugere este cu mult mai mare n cazul firmei Protan. Asta pentru c societatea n cauz (care a cstigat contractul de asanare a teritoriului n urma unei licitatii nationale) manipuleaz, zilnic, tone ntregi. Astfel, s-a concluzionat c, la nivelul ntregului judet, n 2009 s-au ars trei categorii distincte de material de risc (n functie de toxicitate), respectiv peste 46 de tone din categoria I, aproape 127 de tone din categoria a II-a si circa 3.540 de tone din categoria a III-a. „Prima categorie este si cea mai periculoas, n privint a riscului biologic. Avnd n vedere c s-a reusit colectarea unor asemenea cantitti, peste 3.700 de tone n total, apreciem c, la nivelul judetului, contractul national se desfsoar bine si c anul acesta autorittile locale vor ntelege n continuare necesitatea ncheierii unor contracte similare”, a declarat medicul veterinar Decebal Sraru, directorul general al DSVSA Vaslui. n 2009, la nivelul judetului au fost ncheiate, ntre Protan si unele primrii locale si agenti economici, un numr de 51 de contracte. Acestea statueaz doar obligativitatea primriilor si agentilor economici de a colecta si depozita lesurile, pentru ca, ulterior, Protan s se prezinte pentru a le transporta la incineratoarele sale de la Roman. Ca si n alte zone din tar, cu toate ntrzierile n ridicarea deseurilor, la finele anului sa putut concluziona c e vorba despre o cantitate destul de mare, toat rezultat de la numrul mare de ferme zootehnice din judet, precum si din mortalitatea n rndul populatiilor de animale din cresctoriile cettenilor. „Din cte am nteles, desi nu avem nc o situatie concret, contractele vechi sunt n curs de rennoire. Este si normal s se ntmple asa, att timp ct nu se poate glumi cu asemenea materiale de risc. Cettenii, n primul rnd, trebuie s nteleag faptul c animalele moarte nu mai pot fi ngropate aiurea sau lsate pur si simplu n cmp”, a mai afirmat Sraru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.