Start la plata impozitelor!

Din prima zi n care s-a dat startul pltii impozitelor aferente anului 2010, sute de brldeni au luat cu asalt ghiseele Serviciului Taxe si Impozite Persoane Fizice din cadrul Primriei, pentru a scpa de „povar”. Chiar dac Guvernul a decis majorarea impozitelor cu 20%, reducerea de 10% din valoarea total a taxelor datorate pe acest an este valabil pn la data de 31 martie, n cazul achitrii integrale a sumei.

Traditiile se pstreaz. Cel putin la Brlad si cel putin n cazul grabei cu care cettenii vor s scape de grija impozitelor pe locuinte, terenuri si autoturisme. Nici nu mai conteaz c nivelul pensiilor si lefurilor a rmas acelasi si c taxele au fost majorate cu 20% de la 1 ianuarie. Brldenii se mbulzesc la ghisee s achite sumele datorate pentru impozitele anului curent. Drept dovad stau zecile de localnici care s-au asezat, luni, nc de la primele ore ale zilei, la coad la ghiseele Serviciului Taxe si Impozite Persoane Fizice din cadrul Primriei Brlad. Ca n fiecare an, cei mai grbiti s scape de datorii au fost pensionarii, ns, pe msur ce programul se apropia de final, si alte categorii de pltitori de taxe au trecut pe acolo. n total, n jur de 640 de brldeni si-ai pltit drile la stat, beneficiind de bonificatia de 10% acordat pentru plata integral n primul trimestru. Raportat la totalul pltitorilor de taxe din Brlad, respectiv aproape 40.000 de persoane, numrul celor care s-au prezentat la ghisee pe data de 18 ianuarie este foarte mare. „Chiar ne-am mirat de faptul c lumea a venit n numr asa de mare nc din prima zi, mai ales c anuntm pe orice cale c de reducere beneficiaz indiferent dac pltesc impozitele n ultima zi din luna martie. Si nu au venit doar cei care au de pltit taxele pe apartamente, ci n proportii aproape egale au dorit s achite taxele si cei cu terenuri sau autoturisme”, ne-a spus economistul Cerassela Apostol, seful Serviciului Taxe si Impozite Persoane Fizice. n schimb, ieri, n cea de-a doua zi de ncasare, din cauza ninsorii care i-a tinut pe oameni n case, coada a fost ceva mai „subtire”. Abia dac se zrea cte una-dou persoane la rnd. n orice caz, din statisticile anilor trecuti, contribuabilii brldeni ajung s scape de grija impozitelor n primul trimestru n proportie de peste 30% si este posibil ca la fel s se ntmple si n 2010.

O „surpriz” de an nou

n ciuda intentiei primarului Brladului de a mentine neschimbate taxele si impozitele din acest an, prin „bunvointa” Guvernului, populatia va plti n 2010 cu 20% mai mult pentru locuintele, terenurile si masinile detinute. Pn n 2009, actul normativ dup care se calculaser taxele si impozitele pe plan national, iar consiliile locale le „ajustaser” dup propriile nevoi era HG 1541/2006. ns, de la data de 1 ianuarie 2010 se va tine cont de HG 956/2009, emis n vara lui 2009, si care stabileste valori impozabile cu aproximativ 20% mai mari dect anterior. Spre exemplu, pentru un apartament de 43 metri ptrati, impozitul a crescut de la 91 de lei n 2009, la 114 lei n 2010. Cu bonificatia de 10%, persoanele care detin asa ceva ar ajunge s plteasc 103 lei. Pentru un apartament de 75 de metri ptrati, de la aproape 150 de lei pentru 2009, acum se vor plti 178 de lei, iar cu reducerea din primele trei luni se va ajunge la 160 de lei. Si n ceea ce priveste impozitul pe autoturisme, valoarea impozitelor a crescut pentru acest an. Pe acelasi principiu, pentru o masin cu capacitate sub 2.000 centimetri cubi, impozitul a crescut de la 49 de lei la 56 de lei, iar pentru una care depseste 2.000 centimetri cubi, impozitul a ajuns de la 150 lei la 180 lei.

3 COMENTARII

  1. Asta e marlania primarului ca bugetul de taxare a fost pana in 20%, iar nea titi a pus direct 20%, in alte localitati a crescut cu 10, 15 chiar in unele cazuri cu 5 % asa ca si boc-dobitoc dar si primaru e bou. oricum daca aveti un dictionar romano-turc veti vedea ce inseamna boc=kkt. pe bune, cautati.

  2. Si totusi micutul om , Boc , ne prosteste pe fata ca taxele nu au crescut in 2010. Sa ii fie tarina usoara ca tare capabil de minciuni mai este acest omulet pitic de tot. Asa ne prosteste si cu salariile nesimtite ca le-a taiat la unii dar la seful de la Fondul Proprietatea nou numit , Ionut Popescu tot 20.000 de euro pe luna ii da salar de parca ar avea firma si afaceri de la masa de acasa si nicidecum de la bugetul statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.