Kovesi le-a dat nota mare procurorilor vasluieni

Prezent, ieri, la Vaslui, cu ocazia prezentrii bilantului activittii Parchetului de pe lng Tribunalul Vaslui, Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romniei, a identificat n munca depus de procurorii vasluieni att aspecte negative, ct si pozitive. n final ns, Kovesi a apreciat activitatea magistratilor ca fiind foarte bun, n conditile n care numrul rechizitoriilor si dosarelor solutionate a crescut, anul trecut, cu aproximativ 18 procente fat de 2008.

Procurorul general al Romniei, Laura Codruta Kovesi, a participat, ieri, la prezentarea bilantului activittii pe 2009 a Parchetului de pe lng Tribunalul Vaslui. Am identificat si aspecte negative, dar si pozitive n activitatea de anul trecut a procurorilor vasluieni. As remarca, la aspecte pozitive, crestere mare a volumului de munc, cu peste 18%, constnd att n numrul de dosare solutionate, ct si n cel al rechizitoriilor. De asemenea, si calitatea muncii depuse de procurori s-a mbunttit, astfel c numrul persoanelor achitate n instant a sczut considerabil, de la 31 n 2008, la 5 n 2009, a spus Kovesi. n ce priveste aspectele negative, procurorul general al Romniei a identificat ca principale probleme lipsa sau fluctuat ia de personal de la nivelul parchetelor din judet, scderea operativitt ii solutionrii dosarelor, precum si faptul c, de ani de zile, functiile de conducere sunt vacante. n ce prives te acest ultim aspect, procurorii vasluieni refuz s-si asume conducerea parchetelor din cauza salariilor mici si, mai ales, a modului n care este derulat concursul de ocupare a functiilor organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Procurorii vor Politia Judiciar

n subordine La ntlnirea pe care Laura Codruta Kovesi a avut-o cu sefii parchetelor din judet, s-a discutat si despre posibilitatea prelurii de ctre parchete a Politiei Judiciare, la nivelul Ministerului Public existnd un proiect n acest sens. Dac n alte judete prerile au fost mprtite, la Vaslui, toti procurorii au fost de acord cu trecerea Politiei Judiciare n subordinea Ministerului Public, mai ales c, n dese rnduri, procurorii au semnalat faptul c activitatea politistilor din cadrul Politiei Judiciare nu are calitatea dorit de magistrati, a spus Kovesi. Ea a precizat, totodat, c prefer s fie adoptat un sistem asem ntor Directiei Nationale Anticorupt ie, n care politistii sunt angajati ai DNA.

Mai multe infractiuni

Potrivit statisticilor ntocmite la nivelul Parchetului de pe lng Tribunalul Vaslui, anul trecut, a fost nregistrat o crestere important a numrului de infractiuni. Astfel, infractiunile de omor (38) au fost cu zece mai multe dect n 2008, aceeasi crestere fiind nregistrat si n dreptul infractiunilor de ultraj, 15 anul trecut, fat de 5 n 2008. Cea mai important crestere a fost nregistrat n dreptul infract iunilor de viol (34), care anul trecut s-au dublat. O alt infrac- tiune cu violent n dreptul creia s-au nregistrat cresteri este tlh ria (71 n 2009, 44 n 2008). Surprinztor ns, numrul dosarelor de evaziune fiscal s-a njum ttit (3), n timp ce numrul infractiunilor de nselciune s-a dublat (12), iar n dreptul delapidrilor s-a nregistrat o crestere de 8 dosare, de la 3 n 2008, la 11 n 2009.

2 COMENTARII

  1. Dar Popescu de la D.P.M.O.S. pe cine a avut ca procuror?Kovesi……nu ?tii ni?te lucruri cum unii au furat banii depun?torilor ?i li-au cump?rat averi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.