Maratonisti cu burtile goale

Situatia elevilor din mediul rural nevoiti s strbat distante de kilometri pn la unittile scolare n care nvat este foarte bine cunoscut. De regul, copiii sunt dusi si adusi cu microbuze scolare. n unele situatii ns, elevii – transformati n maratonosti cu ghiozdane n spate, merg pe jos, prin frig si prin zpad. Si cum, n ultimele dou sptmni, de aceste dou ingrediente nu am dus lips, mersul la scoal s-a transformat ntr-o prob eliminatorie. Numai cei mai rezistenti copii pot nfrunta zpezile si gerul iernii, miza fiind, uneori, alta dect setea de carte.

De foame, dom’le!

Dac pentru elevi mersul pe jos este floare la ureche cnd vremea este de partea lor, iarna, cu att mai mult se nversuneaz s nu piard nici o zi de scoal. La prima vedere, ar putea prea c motivul pentru aceast constinciozitate este dorinta de a nvta. Nu este adevrat dect n unele cazuri. Mai degrab, srcia lucie de acas si lipsa hranei i mping pe copii s ia n piept nmetii si gerul, cteva ore, n fiecare dimineat. Printii, la rndul lor, desi sunt constienti de pericolele la care si expun copiii, nu numai c aprob „aventura” zilnic, ci o si ncurajeaz. Au astfel garantia c odraslele lor au o gustare asigurat n fiecare zi. Pentru cei aflati n astfel de situatii, laptele si cornul compenseaz gerul ndurat. O si recunosc n fata nv- ttorilor sau a profesorilor, care se mir c nici pe astfel de vreme micut ii nu lipsesc de la ore. „Chiar m-am mirat c si pe gerul sta mare copiii tot au venit la scoal. Din start mi-au spus c mama i-a trimis, numai pentru c nu au ce mnca acas dimineata si c abia la prnz vor avea brnz si smntn, asta dup ce au dat la schimb porumb. Mi-e foarte mil de ei, dar nu avem ce face. ntrzie la or din cauz c parcurg greu drumul si cnd ajung n clas, toat ora stau lipiti de sob, ca s-si revin”, ne-a spus o profesoar din mediul rural. mbrcati cu pantaloni trasi peste pijamale, cu pulovere si geci mostenite de la fratii mai mari, elevii tremur din toate ncheieturile. Odat intrati n slile de clas dezmortite de sobe, ntreab de gustare. Dup ctiva kilometri prin nmeti si ger, pe stomacul gol, cornul si paharul cu lapte par o mas ndestultoare. Din nefericire, situatia nu pare s se mbun tteasc nici pe viitor. Cum din judet vor trebui s dispar unele instituitii de nvtmnt care nu-si justific cheltuielile, distantele care trebuie parcurse de acesti elevi vor fi si mai mari.

Cele mai grele trasee

Cteva comune n care „migratia” zilnic a elevilor are loc n conditii extreme sunt Puiesti, Voinesti, Ibnesti, Zorleni, Alexandru Vlahut sau Grivita. Dac n unele localitti drumul pn la scoal este ct de ct lipsit de pericole, n altele, micutii sunt nevoiti s strbat dealuri, s treac prin vi si chiar pe lng pduri care adpostesc vietti mai degrab dragi vntorilor dect copiilor. Este cazul comunelor Puiesti, Ibnesti si Alexandru Vlahut, n care, de-a lungul timpului, au fost semnalate, n special iarna, animale slbatice. mpinse de foame, acestea au intrat n sate. Copiii au povestit c s-au ntlnit, n drumul lor spre scoal, cu turme de mistreti sau au alergat dup iepurii care abia notau prin nmeti.

3 COMENTARII

  1. Pentru iaurt si pentru corn,nu se duc sigur la scoala.Dar ca sa faca pangheala si sa arunce cu acestea in nori,se pricep’bietii copii”.As ruga pe cei raspunzatori sa nu mai trimita aceste alimente in scoli.Copiii sunt ca si puiii de sarpe:mici,dar veninosi.

  2. Romania de ieri Romania de azi.Nu cred si nici nu vreau sa cred ca acesti copii parcurg distantele pana la scoala pentru un amarat de lapte si corn, chiar si cat de saraci am fi noi romanii.Voi chiar credeti asta ?.Eu cred ca acesti copii sunt trimisi la scoala pentru ca parintii lor vor asta.De ce nu a-ti intrebat si un elev in cauza care este tinta lui? : iaurtul? , cornul? , nevoile? ,etc. …
    Daca aveti dreptate i-mi vine sa plang.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.