Cel mai sarac cstiga!

Peste noapte, biletele de tratament balnear s-au transformat n valut forte. Pentru a mai simti „briza” unui bazin cu sulf, din acest an, pensionarii trebuie s fac fat unui punctaj draconic. Pentru obtinerea unui bilet, va cntri mult categoria si cuantumul pensiei. Nota 10 (adic punctajul maxim) va fi acordat persoanelor care, n ultimii doi ani, nu au fost n nici o statiune. Dup completarea cererilor tip, sistemul informatic va face departajarea petentilor si va stabili cstigtorii. n timp ce conducerea Casei Judetene de Pensii este ncntat de noul sistem, vrstnicii cred c se pleca mult mai greu la tratament. De altfel, structura pensionarilor din judetul nostru (tipul si cuantumul pensiei) risc s „nasc” foarte multe punctaje identice. n final, selectia o va face tot srcia!

Pentru a pleca ntr-o statiune la tratament, un pensionar vasluian trebuie s ndeplineasc o serie de criterii specifice. Cele mai mari sanse pentru a obtine un sejur le are beneficiarul care nu a plecat nicieri n ultimii doi ani. Dac se ncadreaz, pensionarul respectiv primeste 10 puncte. La fel de important pentru ntocmirea punctajului final este si categoria de pensie a solicitantului, persoana care detine pensie de invaliditate primind nc 8 puncte. Un al treilea criteriu determinat este si cuantumul pensiei. Conform criteriilor specifice de acordare a biletelor, btrnii care au pensii n sum mai mic de 400 lei primesc nivelul maxim de punctaj, adic 6 puncte. Nici asiguratii la bugetul asigur rilor sociale care vor s plece n statiune nu scap de acest punctaj. Dac nu a beneficiat de un bilet n ultimii doi ani, salariatul este recompensat cu 10 puncte, iar dac nivelul venitului brut lunar este sub 600 lei, mai primeste nc 6 puncte. Noile criterii specifice de acordare se aplic si beneficiarilor cu drepturi n baza unor legi speciale si beneficiarilor de drepturi acordate persoanelor cu handicap, n baza Legii nr. 448/2006.

Punctajul vorbeste!

Ordinea de ierahizare a cererilor de bilete de tratament balnear este dat de ordinea descresctoare a punctajelor aferente fiec rei cereri. Punctajul pentru fiecare solicitant se obtine prin nsumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu n parte, raportat la numrul de criterii pentru categoria respectiv. n cazul cererilor cu punctaj egal, are prioritate beneficiarul care realizeaz un numr mai mare de puncte la primul criteriu. Altfel spus, dac nu a plecat nicieri n ultimii doi ani, pensionarul este aproape calificat pentru a prinde n acest an bilet ntr-o statiune. Dac egalitatea dintre solicitanti se mentine, departajarea final se face n favoarea beneficiarului cu pensie/salariu/venitul brut mai mici. n cazul cererilor depuse de sotul si sotia care doresc s mearg mpreun la tratament, punctajul luat n calcul n vederea ierahizrii se stabileste ca medie a punctajelor individuale. Pentru printii si copiii care doresc s merag mpreun la tratament, punctajul se stabileste ca medie a punctajelor individuale ale prin- tilor, care se atribuie si copiilor. La fel se procedeaz si n cazul n care un printe si copiii vor s mearg mpreun la tratament, sau n cazul a dou persoane adulte. Repartitia biletelor pe baza ierarhizrii cererilor se ntocmeste de fiecare cas teritorial de pensii, cu cel putin 30 de zile anterior primei zile de ncepere a fiecrei serii.

CJP: un sistem „de nota zece”!

Marius Arcleanu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, a declarat c noul sistem este mai avantajos pentru alocarea biletelor de tratament. Cum sistemul se adreseaz nu doar pensionarilor, ci si celorlati asigurati la bugetul de asigurri sociale, valentele acestuia par incontestabile. „n acest moment, nu se merge n statiuni. Noi facem ultimele pregtiri la programul informatic, si, ncepnd de sptmna viitoare, sperm s introducem cererile n sistem pentru a se face ierarhizarea lor. Dorim ca, la mijlocul lunii februarie, s ncepem s acordm bilete”, a spus Marius Arcleanu (foto mic). Pensionarii si restul beneficiarilor trebuie s completeze o cerere tip, care poate fi trimis CJP prin post, fax sau e-mail. Acordarea biletelor nu se mai face n ordinea depunerii cererilor, iar cei care intentioneaz s mearg ntr-o statiune trebuie s fac solicitarea cu 40 de zile nainte de primirea biletului. „Dac anul trecut am primit pentru judetul Vaslui 3.600 de bilete, sperm ca n acest an s fim cel putin la acelasi nivel. Cu mici modificri fat de 2009, nivelul subventiei pentru tratament este acelasi”, a mai precizat Marius Arcleanu.

Pensionarii sunt de alt prere

Dac reprezentantii CJP Vaslui sunt optimisti n ceea ce priveste noul sistem, pensionarii sunt mult mai retinuti. Prezenti la conferinta de pres, liderii pensionarilor cred c obtinerea unui bilet va fi mult mai dificil dect n trecut. Pe de alt parte, prin introducerea noului punctaj, sunt defavorizate persoanele care au boli cronice si merg anual ntr-o statiune balneoclimateric. Pe de alt parte, la o privire de ansamblu asupra corpului de pensionari vasluieni, care se ridic la 113.200 de persoane, departajarea acestora va fi extrem de complicat. Spre exemplu, n judetul Vaslui sunt n plat 29.000 de pensionari, care primesc o pensie sub 400 de lei. Potrivit criteriilor specifice, acestia beneficiaz din start de un punctaj maxim. Situatii asemntoare avem si n ceea ce priveste persoanele care merg n fiecare an la tratament sau n cazul categoriilor de pensii aflate n plat. n acest fel, este posibil ca sistemul informatic s scoat n fat foarte multe cereri cu punctaj egal, n final, diferentierea urmnd s fie fcut n functie de pensiile, salariile sau veniturile brute mai mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.