Ieri, la sediul Directiei Generale de Asistent Social si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui, Asociatia Iris a lansat, n cadrul unei conferinte de pres, un apel de solidaritate fat de persoanele afectate de HIV/SIDA. La aceast dat, n judetul Vaslui sunt nregistrate 128 de persoane seropozitive. Sase dintre ele (doi nou-nscuti si printii acestora) au fost depistate n acest an.
Cea mai mare problem cu care se confrunt la aceast dat persoanele infectate cu HIV este discriminarea. La sfrsitul anilor 80, mii de copii romni au fost infectati cu HIV prin transfuzii cu snge infectat sau n spitale care foloseau ace nesterilizate. Acesti copii, acum la vrsta tineretii, reprezint 7.500 din cele 10.500 de cazuri din Romnia. Guvernul ofer acum gratuit, pentru toti cei infectati, tratament antiretroviral (un amestec de medicamente care nu las HIV s se transforme n SIDA, iar n unele cazuri diminueaz num rul anticorpilor din snge, aducndu-l la un nivel foarte sczut). La nivelul judetului Vaslui, din cele 128 de persoane infectate, 32 sunt copii, cu toti aflndu-se la aceast dat n tratament. La ntlnirea de ieri, alturi de organizatori, au mai participat si reprezentanti ai DSGASPC Vaslui, Valeriu Caragat, viceprimar al municipiului Vaslui, dr. Otilia Blnescu, coordonator al Programului HIV/SIDA n judet si reprezentanti ai mass-mediei locale. Adresm chemarea tuturor celor care doresc s ni se alture, ca o demonstratie a faptului c lng persoanele cu HIV/SIDA din judetul Vaslui sunt multi oameni capabili s le mprtseasc tririle s-i sustin. S ne deschidem mpreun inima si s spunem nu discriminrii, s spunem da unei societti incluzive n care persoanele seropozitive au oportunitatea de a fi acceptate si de a tri activ n societate. n cadrul asociatiei noastre sunt 23 de tineri crora le oferim consiliere. Unii sunt la facultate, altii liceeni si trei dintre ei vor da n acest an bacalaureatul. Impresionant este c ei simt la fel ca orice tnr de aceeasi vrst, si doresc o viat normal si nu se simt cu nimic diferiti fat de ceilalti. Apelul nostru este s le oferim ntelegerea de care au nevoie ca s se simt oameni normali, a spus Lenuta Volocaru, presedinta Asociatiei Iris. Exist o distantare ntre persoanele sntoase si cele care au o problem de sntate grav. Ar trebui s ne schimbm mentalitatea si s le acordm dreptul la o viat egal. De aceea consider c este extrem de important ca autorittile administrative s colaboreze cu ONG-urile de profil. Noi am semnat recent un Protocol de colaborare cu Asociatia Iris si sprijinim, financiar si moral, att ct putem, toate activittile sociale, a precizat si viceprimarul Valeriu Caragat.
Manifestri tot mai agresive
Dr. Otilia Blnescu a fcut o scurt trecere n revist a aspectelor care vizeaz asistent a medical a persoanelor seropozitive. La aceast dat, n judet, exist 128 de pacienti cu HIV/SIDA, din care 121 sub tratament n cele dou sectii de boli infectioase din cadrul spitalelor de urgent din Vaslui si Brlad. n cazuistica nou a acestui an s-au nregistrat sase cazuri mai putin obisnuite, n sensul c au fost depistati seropozitivi doi nou nscuti, cu ambii printi seropozitivi, care nu au stiut c sunt purttori ai virusului HIV. n ceea ce priveste tratamentele, desi a fost un an dificil din punct de vedere financiar, nu am avut probleme majore n acordarea tratramentelor necesare, chiar dac acestea implic cheltuieli de aproximativ 300.000 lei pe lun, adic de peste 3 miliarde de lei vechi. Problemele cu care ne confruntm tin de faptul c sunt cazuri n care pacientii nu vin la timp pentru terapie ceea ce face s se dezvolte virusuri agresive care au ca rezultat adoptarea unor scheme terapeutice mai complexe si, prin urmare, mai scumpe, a spus dr. Otilia Blnescu.