Sesizari electorale

n intervalul orar 06.00 – 21.00, au fost primite la numrul de urgent 112 un numr de 41 sesizri, acestea fiind preluate de un operator special n dispeceratul IPJ Vaslui, iar fiecare informatie relevant a fost verificat n regim de urgent de ctre organele de aplicare a legii. Astfel, n ziua de 22.11.2009, au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale si a fost ntocmit un dosar penal, aflat n lucru la Politia municipiul Husi.

Reprezentantii unui partid politic ne-au sesizat, prin numrul de urgent 112, despre faptul c pe raza orasului Murgeni a fost continuat propaganda electoral. Politistii l-au identificat pe S.Gigel, de 46 ani, din orasul Murgeni, care a distribuit materiale electorale (brelocuri cu inscriptia unui partid politic) la cettenii care se aflau la stadionul municipal, n timpul desfsurrii unui meci de fotbal. Politistii au luat msura sanctionrii contraventionale, conform art. 26, ind. 1, lit. t, cu amend de 4500lei.
Un membru al unui partid politic ne-a sesizat faptul c lista cu membrii comisiei de supraveghere de la alegerile prezidentiale, apartinnd unui alt partid politic a suferit modificri (au fost nlocuite persoane). Aceste aspecte nu s-au confirmat – reprezentantul formatiunii politice n cauz a precizat c aceste liste nu au fost modificate, aspecte confirmate si de reprezentant ii Biroului Electoral Judetean Vaslui.
Prin apelul de urgent 112, am fost sesizati de un reprezentant al unui partid politic, despre faptul c persoanele comunicate la Biroul Electoral Judetean, pentru a face parte din comisiile de la sectiile de votare, nu s-au regsit pe aceste liste. Sesizarea a fost transmis pentru solutionare la Biroul Electoral Judetean Vaslui.
Un cettean din localitatea Gura Bustei, suburbie a municipiului Vaslui, a sesizat faptul c, concubina sa a primit dou buletine de vot pentru alegerea Presedintelui n momentul n care s-a prezentat la sectia de votare. Aspectele au fost verificate de politisti din cadrul Politiei municipiului Vaslui si s-a constatat faptul c, din eroare, femeia a primit dou buletine de vot ns, nainte de a le introduce n urn, unul dintre ele a fost anulat. Nu au fost constatate fapte de natur penal sau contraventional.
Un cettean din comuna Zpodeni a sesizat faptul c, la o sectie de votare din aceast comun, se mpart buletine de vot gata stampilate. Aspectele sesizate au fost verificate de ctre politistii din cadrul Postului de Politie Zpodeni si nu s-au confirmat.
Un cettean din comuna Bcani ne-a sesizat faptul c se ofer buturi alcoolice n apropierea unei sectii de votare din aceast localitate. Aspectele sesizate au fost verificate de ctre politisti din cadrul Politiei municipiului Brlad, iar n apropierea sectiei de votare nu au fost identificate persoane care s ofere sau s consume buturi alcoolice.
Un consilier local din comuna Pogana a sesizat faptul c un reprezentant al unui partid politic a nmnat un pachet cu alimente unui membru al unei sectii de votare. Aspectele sesizate au fost confirmate ns nu s-au pus n evident elementele constitutive ale vreunei fapte ilegale.
Am fost sesizati despre faptul c preotul din comuna Vutcani, la terminarea slujbei, a continuat propaganda electoral. Au fost efectuate verificri, stabilindu-se faptul c preotul a ndemnat cettenii prezenti la biseric, s mearg la vot, dar nu ia sftuit s voteze sau s nu voteze un anumit candidat.
Reprezentantul unui partid politic a sesizat faptul c, n apropierea sectiilor de votare din comunele Perieni si Pogana, exist persoane cu atributii de paz n comun care sunt instruite de primari s influenteze alegtorii. n baza prevederilor O.U.G 95/2009 pentru mentinerea ordinii, presedintele Biroului electoral al sectiei de votare are la dispozitie mijloacele de ordine necesare asigurate de primar si de prefect, mpreun cu reprezentantii M.A.I.. n aceste conditii, presedintii sectiilor de votare mentionate nu au refuzat prezenta acestor persoane n preajma sectiilor de votare, iar din verificrile efectuate la fata locului nu s-au constatat fapte de natur penal sau contraventional.
Primarul comunei Tcuta a sesizat faptul c presedintele unei sectii de votare a luat msuri de ndeprtare a unui banner electoral fr a solicita sprijinul reprezentant ilor Primriei. Aspectele sesizate au fost verificate si s-a constatat faptul c banner-ul era amplasat la o distant de aproximativ 100 de metri de sectia de votare, iar atributiile presedintelui Biroului electoral al sectiei de votare se ntind pe o distant de 500 de metri de sectia de votare.
Presedintele unei sectii de votare din municipiul Husi ne-a sesizat faptul c S. Gelu, n vrst de 42 de ani, din municipiul Husi, n timp ce se afla n cabina, a fotografiat buletinele de vot. Pn la sosirea politistilor din cadrul Politiei municipiului Husi imaginile de pe telefonul mobil au fost sterse de S. Gelu, ca urmare a unei discutii pe care a purtat-o cu vicepresedintele sectiei de votare cu privire la valabilitatea buletinelor de vot. Cercetrile la fata locului au fost efectuate de politisti din cadrul Politiei municipiului Husi, ocazie cu care au fost audiate persoanele implicate (S. Gelu, o rud a sa, membrii comisiei de votare de la sectia n cauz). Brbatul a recunoscut faptul c a fotografiat buletinul de vot invocnd un pariu fcut cu o rud de-a sa. Nu au fost constatate fapte de natur penal sau contraventional prev zute de Legea nr. 370/2004 cu modific rile si completrile ulterioare.
Un cettean, domiciliat n jude- tul Galati, aflat pe raza localittii Ltesti, suburbie a orasului Murgeni a sesizat faptul c pe raza acestei localitti nu exist sectie special. A fost ndrumat la sectia special aflat pe raza orasului Murgeni.
Un politist din cadrul Politiei municipiului Brlad, care execut serviciul la o sectie de votare din aceast localitate, s-a sesizat din oficiu despre faptul c la un bar de pe strada Lirei, aflat la mai putin de 500 de metri de sectia de votare, se comercializeaz buturi alcoolice. Pentru nerespectarea prevederilor art. 19 ind. 4, pct. 12, a fost luat msura de sanctionare a barmanului cu amend n cuantum de 1000 lei.
n jurul orei 14.10, am fost sesizati despre faptul c C. Neculai, n vrst de 51 de ani, din satul Portari, comuna Zpodeni, membru al comisiei electorale la o sectie de votare din comuna Zpodeni, fiind sub influenta buturilor alcoolice, se manifest zgomotos. Presedintele sectiei de votare solicitat jandarmului care asigura ordinea, luarea de msuri fat de C.Neculai. La fata locului a intervenit si seful Postului de Politie Zpodeni, moment in care C. Neculai i-a adresat acestuia din urma cuvinte jignitoare. Deoarece brbatul a devenit violent politistul si jandarmul au procedat la imobilizarea si ncatusarea acestuia. Presedintele sectiei de votare a informat Biroul Electoral Judetean Vaslui, fiind luat decizia de a se continua procesul electoral fr ca aceast persoan s fie nlocuit. La fata locului pentru continuarea cercetrilor s-au deplasat procurori din cadrul din cadrul Parchetului de pe lng Tribunalul Vaslui, precum si echipa operativa din cadrul Politiei municipiului Vaslui, pentru a se stabili daca in cauz sunt ntrunite elementele constitutive ale infractiuni de ultraj.
La un numr de 6 sectii de votare din localittile Vaslui, Husi, Vleni, Bcani, Dimitrie Cantemir si Zorleni s-au pierdut impresiunile din cauciuc cu mentiunea votat de la stampile. Acestea au fost cutate n sectiile de votare dar nu au fost gsite. Exist posibilitatea ca por- tiunile din cauciuc s fi rmas lipite de buletinele de vot si s fi fost introduse n urne. Urmeaz ca, dup ncheierea preocesului de votare si dup deschiderea urnelor, s fie cutate aceste portiuni ale stampilelor de vot.
Politistii Politiei municipiului Husi s-au sesizat despre faptul c pe fatada unui bloc de pe strada General Teleman se afl un ecran digital, prin intermediul cruia se continu propaganda electoral, prin difuzarea de mesaje electorale. Fapta constituie contraventie, n conformitate cu prevederile art. 26, ind. 1, lit t, din Legea 370/2004, modificat si completat prin O.U.G. nr. 95/2009. Politistii au identificat reprezentantii societtii comerciale care detin ecranul digital, fiind luat msura de sanctionare contraventional cu amed de 1000 lei.
Un membru al comisiei de la o sectie de votare de pe raza comunei Grivita a sesizat faptul c un cettean din comun a transportat persoane din satul Odaia Bursucani n satul Grivita, pentru a vota. Au fost efectuate verificri de ctre politistii Postului de Politie Grivita, stabilinduse faptul c au fost transportate cu o autoutilitar, n mai multe rnduri, persoane care nu se regseau pe listele permanente, la sectia de votare special din comuna Grivita, la solicitarea alegtorilor. Nu au rezultat aspecte de natur penal sau contravent ional.
La o sectie de votare din municipiul Husi s-au prezentat sotii Sava N. si Valentina N., ambii din municipiul Husi, iar n momentul n care si-au exercitat dreptul de vot au folosit aceeasi cabin. Presedintele sectiei de votare s-a sesizat despre acest fapt, solicitndu-le s pr- seasc cabina de vot, deoarece legislat ia n vigoare nu permite acest lucru. Sava N. a prezentat o dispozitie de curator asupra sotiei sale, document eliberat de Primria municipiului Husi, n care se specific faptul c femeia nu are discernmnt. n momentul n care se efectuau verificri cu privire la cele nregistrate, Valentina N. a introdus n urne o parte din buletinele de vot. Politistii Politiei municipiului Husi efectueaz n prezent cercetri sub aspectul svrsirii infractiunii prev- zute de art. 26 ind. 6 alin. 1 (violarea prin orice mijloace a secretului votului). La un numr de 9 sectii de votare din localittile Husi, Zorleni, Bcani, Puscasi, Albesti, Mlusteni, Dimitrie Cantemir si Vleni s-au pierdut impresiunile din cauciuc cu mentiunea votat de la stampile. Dup ncheierea preocesului de votare si dup deschiderea urnelor, aceste portiuni ale stampilelor de vot au fost cutate, fiind gsite 7 din ele.

Centrul de comunicare judetean Vaslui,
constituit la nivelul IPJ Vaslui

2 COMENTARII

  1. VOTAND BASESCU in 6 decembrie, VOTATI UN PARLAMENT SI UN GUVERN DE OAMENI CAPABILI, NU DE PROFITORI SI MARIONETE INUTILE. VOTATI IMPOTRIVA HOTIEI INDREPTATE IMPOTRIVA PROPRIETATILOR TARII, PUTINELE CARE AU MAI RAMAS SI PENTRU CARE AUTORII JAFULUI ORGANIZAT DIN SPATELE EI, CARE SI-AU BAGAT IN BUZUNARE BANII DIN PRIVATIZARI SI AU DEVALIZAT BANCI, AU ACUM DOSARE PENALE SI VOR TREBUI SA DEA SOCOTEALA.

  2. UNDE ESTE EMINENTA CENUSIE A ZIARULUI DVS SUPER FIS BOGDAN OGRINJ CARE SA NE POVESTEASCA DESPRE LIBERALI SI FORTA LOR. AM VAZUT INTERVIUL CU DAVID DAR SUB SCAUN SE ASCUNDEA UN PUPCURIST. BOGDANE VEZI CA-TI MIROASE GURA SI TE DAI DE GOL DE LA ATATEA LIMBI SI FISURI GALBEN ALBASTRE AI AJUNS CE ESTI DE FAPT UN MARE KKT!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.