Agricultura la pmnt, economia n aer si asistenta social abandonat. Acestea sunt doar cteva dintre „realizrile” mrete, contabilizate de judetul Vaslui n anul 2009. Cu alte cuvinte, am fost loviti original la „papa”, la locurile de munc, iar multor familii le-a fost confiscat ultima sperant. Un an blestemat, care se ncheie cu un bilant sinistru. Fermierii au pierdut zeci de milioane de lei, mii de firme au disprut de pe piat si sute de persoane au fost „nghitite” de srcia absolut. Treptat, valul de promisiuni de la nceputul anului a fost nlocuit de o ignorant total, iar nenorocirile nu au ntrziat s apar. Agricultorii nu au primit despgubirile pentru culturile calamitate de secet, firmele nu au beneficiat de facilittile solicitate insistent, iar mormanele de dosare pentru ajutoarele financiare au fost uitate. O mostenire dezastruoas, care va face din 2010 un an blestemat, pentru foarte multi vasluieni.
Agricultura, economia si asistenta social sunt doar trei domenii lsate n paragin de Guvernul Boc. Dup ce au adoptat cel mai mic buget al agriculturii din ultimii 10 ani, btaia de joc la adresa fermierilor nu a ncetat. Subventia promis pentru ngrsmintele chimice nu s-a mai acordat, astfel c suprafete agricole apreciabile au rmas nefertilizate, cu consecinte negative directe asupra productiilor obtinute. Dup farsa cu ngrsmintele, a nceput „jocul” cu ajutorul financiar destinat sectorului zootehnic: o trans de bani, a doua trans, mprumuturi de la bnci etc. Concluzia este c majoritatea cresctorilor de animale nu dispun de resurse suficiente pentru a trece iarna, iar efectivele matc risc s fie reduse drastic. Nu n ultimul rnd, seceta sever din aceast var, care a ngropat milioane de euro, nu a trezit nici pn n prezent interesul Ministerului Agriculturii. Despgubirile pentru culturile calamitate nu au ajuns n teritoriu, productorii agricoli apelnd la Justitie pentru a-si recupera banii pierduti. Cu agricultura n colaps, nici sectorul privat nu a fost iertat de politicile „inteligente”, care s-au concretizat n mai multe programe anticriz. Cu o economie dimamic, care se bazeaz n special pe IMM-uri, judetul Vaslui a fost lovit brutal de efectele recesiunii economice. Fr facilitti, cu un impozit forfetar distructiv, cu datorii neachitate de stat, cu o creditare extrem de scump si lipsa comenzilor, firmele au falimentat pe capete. n consecint, oamenii de afaceri au ajuns ntr-un punct foarte periculos, care poate conduce la sistri importante de activitti. Dac principalele motoare ale economiei vasluiene au fost gripate sever si asistenta social a fost abandonat, de peste 10 luni, sute de familii din judetul Vaslui asteapt cu disperare ajutoarele financiare si de urgent de la Ministerul Muncii. Cu alte cuvinte, vasluienilor de rnd nu li se ofer sansa unui loc de munc unde s cstige cinstit, dar nici o asistent social adecvat, n conditii de srcie absolut.
Daune immense
Odat cu primele semnale de persistent a secetei excesive, conducerea Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui a fcut mai multe informri ministerului de resort, cu privire la pagubele nregistrate de fermieri. Informrile au fost nsotite de date exacte privind suprafetele agricole care au avut cel mai mult de suferit, precum si de valoarea total a pierderilor. Tot acest efort logistic si uman a avut scopul s conving factorii de decizie de la nivelul Ministerului Agriculturii s promoveze un proiect de Hotrre de Guvern, n vederea declar rii judetului Vaslui ca zon calamitat. Potrivit centralizrii datelor de la nivelul judetului Vaslui, valoarea pagubelor provocate de secet la culturile de toamn se ridic la suma de 30.110.712 lei. A fost afectat o suprafat agricol total de 61.383 hectare (gru, orz, orzoaic rapit). ntre timp, la aceast suprafat afectat de secet s-au adugat si 8.899 hectare de culturi de toamn (porumb, floarea soarelui, mazre, mustar). n total, la DADR au fost nregistrate dosare pentru 70.288 hectare, adic 76% din suprafata total asigurat, care este de 92.001 hectare.
IMM-uri omorte
Potrivit ultimelor date furnizate de ctre Oficiul Registrului Comertului de pe lng Tribunalul Vaslui, n perioada 1 ianuarie 31 octombrie 2009, au iesit de pe piat 1.968 de firme. „Portofoliul” falimentelor arat astfel: 1.218 suspend ri, 614 radieri si 154 dizolvri. Pe lng efectele negative ale crizei financiare, impozitul forfetar este rspunztor pentru 80% din disparitiile societtilor de pe piat. ncepnd cu luna mai, data de la care a fost instituit impozitul minim, numrul firmelor care si-au ncetat activitatea voluntar a crescut spectaculos. ntr-o singur lun, impozitul minim obligatoriu a reusit s scoat de pe piat nu mai putin de 428 de societti, care au solicitat suspendarea activittii. Si n lunile urmtoare, iunie si iulie, „cruciada” mpotriva evaziunii fiscale a lovit puternic mediul de afaceri local. Astfel, n perioada 1 – 23 iunie, au fost nregistrate 134 de cereri de suspendare, 24 de societti au fost radiate si cinci patroni si-au dizolvat definitiv afacerile. n luna iulie, au fost nregistrate 119 cereri de suspendare, 25 de radiere si cinci dizolvri. n luna august, alte 189 de societti au nchis portile: 106 cereri de suspendare, 41 de cereri de radiere si 42 dizolvri. Dac n septembrie au iesit de pe piat alti 212 agenti economici, n luna octombrie, 117 firme au fost radiate, suspendate sau dizolvate.
Asistenta social abandonat
n cursul acestui an, Guvernul nu a deblocat nici un leu pentru ajutoarele financiare si de urgent. Potrivit datelor oferite de ctre Directia de Munc si Protectie Social Vaslui, n perioada noiembrie – decembrie 2008, au fost nregistrate 94 de ajutoare financiare n valoare de 78.400 lei si opt ajutoare de urgent n valoare de 29.600 lei. n primele nou luni din acest an, au mai fost finalizate 94 de dosare pentru ajutoare financiare n sum de 66.400 lei si opt ajutoare de urgent n valoare de 22.500 lei. De asemenea, mai sunt n lucru, n diferite stadii, alte 11 dosare depuse de ctre familii din judet. Ajutorul financiar se acord n baza Legii 366/2001, pentru familii aflate n dificultate, datorit strii de sntate (cancer, operatii pe cord), pe fondul veniturilor insuficiente. Ajutoarele de urgent se acord n baza Legii 416/2001, pentru familii si persoane aflate n dificultate ca urmare a incendiilor, calamittilor naturale, accidentelor.
Ca bine zice gfhkl; !!! moldovenilor (in majoritate) le plac alcoolul, lenea, invidia si manelele; gospodari pe ici pe colo cate unul… Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga-n traista. Solomon e reprezentativ pt cei ce l-au ales. El e „alesul”
adriane, la agricultura nu te prea pricepi. nu a fost un an grozav, ci unul bunicel. numai sa fi vrut. daca tot asteptam sa ne dea guvernul, basescu sau doamne-doamne nu vom avea. ce poti spune de terenurile lasate in paragina? ce poti spune despre taranul roman care sta la crasma fiindca ii trimite plodul din spania sau italia 100 de euro si nu mai vrea sa munceasca? asistenta sociala este alta gaselnita pentru a incuraja lenea. este adevarat ca la oras nu prea gasesti de lucru dar multi nici nu cauta. iar patronul nu va veni sa te roage sa vii la munca.