Familiile vasluiene care lucreaz n Europa au nceput s priveasc cu alti ochi alocatiile n euro. Dac la punerea n executie a prestatiei sociale cuvntul de ordine era indiferenta, acum, interesul pentru fiecare cent este maxim. Criza financiar, veniturile tot mai mici si instabilitatea locului de munc au transformat pe rezidentii vasluieni n cetteni model. Consecintele noului comportament social sunt contabilizate pozitiv de institutiile judetene, unde numrul cererilor din acest an a crescut cu 60%. Pe lng Italia, trile care mai achit alocatii adevrate sunt Germania, Anglia, Belgia, Irlanda etc. Tot ceea ce trebuie s fac un cettean romn care lucreaz legal n spatiul comunitar este s se adreseze autorittilor din tara de adoptie si s completeze un formular. Ulterior, mecanismul european este pus n miscare si muncitorul migrant primeste banii la virgul.
Alocatiile europene au trezit intersul familiilor vasluiene care lucreaz n tri ale Uniunii Europene. Subtiati consistent la venituri, „armata” de rezidenti si-a reconsiderat pozitia fat de prestatiile sociale pentru cei mici. Asa s-a ajuns ca, n cursul acestui an, cererile pentru alocat iile n euro s creasc cu 60%, comparativ cu anul precedent. Potrivit datelor oferite de ctre Directia de Munc si Protectie Social Vaslui, pn la data de 26 octombrie au fost nregistrate n total 424 de solicitri. Pe lng „stimulentele” provocate de recesiunea economiei europene, relansare sprijinului financiar se datoreaz si unei informri mai bune a cettenilor stabiliti n strintate. Odat nteles mecanismul de atribuire a indemnizatiei pentru copii, beneficiarii au apelat la insitutiile competente pentru a-si ntocmi documentat iile necesare. Marea majoritate a alocat iilor aflate n executie sunt din Italia, urmat de alte state comunitare: Spania, Belgia, Germania, Austria, Norvegia, Irlanda, Anglia. Specialistii din cadrul directiei de munc sustin c sunt familii din judetul Vaslui, pentru care statul unde lucreaz cu forme legale a solicitat un nou formular standard. Potrivit legislatiei europene, pentru fiecare an de plat, se cer date despre beneficiarul prestatiei sociale din tara de origine. n functie de situatia existent, o familie poate primi alocatie n Romnia, cnd un printe munceste n tar, iar al doilea printe care lucreaz afar primeste la rndul lui alocatie din statul respectiv. Din cuantumul alocatiei primite n euro, care de regul este mai mare, se scad cei 45 de lei primiti de la statul romn. Atunci cnd ambii printi lucreaz n strintate, alocatia din tara de origine este sistat si rmne n vigoare doar prestatia social din locul de rezident. Alocatia este sistat si n situatia n care un printe rmne n tar dar nu munceste, prestatia fiind pltit doar printelui care este angajat n unul din statele europene.
Regulamentul „de aur”
Pentru punerea n aplicare a prevederilor europene n domeniu, n data de 18 ianuarie 2008, a fost publicat n Monitorul Oficial al Romniei nr.42, ordinul comun al ministrilor muncii, internelor si educatiei. Ordinul aprob instructiunile de aplicare a prevederilor Regulamentului nr.1408, privind aplicarea regimurilor de securitate social a salariatilor, lucr- torilor independenti si membrilor familiilor acestora, care se deplaseaz n interiorul Uniunii Europene (UE). n baza prevederilor regulamentului, Ministerul Muncii este organul competent, responsabil cu toate regimurile de securitate sociale cu excep- tia celor din sntate. n domeniul prestatiilor familiale, regulamentul se aplic salariatilor sau persoanelor care desfsoar activitti independente, care se afl sub incidenta legislatiei din unul sau mai multe state membre, precum si familiilor acestora. Beneficiarii sunt cetteni a unuia din statele comunitare, cu rezident pe teritoriul unuia din statele UE. Persoanele enumerate mai sus pot beneficia de alocatie de stat pentru copii, indemnizat ie pentru cresterea copilului si indemnizatie lunar pentru cresterea copilului cu handicap.
Un formular, pentru viitor
Dreptul la prestatii familiale se stabileste indiferent de statul membru de rezident a lucrtorului migrant si ai membrilor familiei sale, acesta avnd dreptul la prestatiile prevzute de legislatia din tara n care munceste. Totodat, perioadele de asigurare, de activitate salarial sau independent realizate n alt stat membru, sunt totalizate si sunt luate n considerare la stabilirea drepturilor familiale. Pentru a primi aceste drepturi ntr-un stat comunitar, persoanele ndreptt ite depun o cerere la institutia competent din tara respectiv. n sprijinul cererii trebuie s se prezinte si formularul E 401, completat la punctul B, de autoritatea competent din Romnia n materie de stare civil. De asemenea, cererea trebuie nsotit si de alte formulare, n functie de situatia familial sau profesional a solicitantului.