Vasluienii sunt prolifici iarna, apatici vara

Dup mai multe luni de scdere accentuat a populatiei judetului, vasluienii au reusit s ntoarc din nou sporul negativ. De la o scdere, n luna ianuarie 2009, de minus 51 de persoane, n iulie, s-a trecut pe un trend pozitiv de 42 persoane. Totusi, pn la atingerea performantelor din iulie 2008, cnd a fost un spor pozitiv de 143 persoane, mai este mult de lucru. Din nefericire, fenomenul demografic este identic ultimilor ani. Scderea n prima jumtate a anului, o crestere lejer n toamn, pentru ca, spre sfrsitul anului, s avem din nou mai multi decedati dect nou nscuti.

Dac anul 2008 s-a ncheiat cu valoare negativ a sporului natural de minus 57 persoane, n iulie 2009, avem o crestere pozitiv cu 42 persoane. Mai exact, s-au nscut 468 de bebelusi si au fost nregistrati 426 de decedati. Comparativ cu perioad similar a anului trecut, diferentele sunt nc destul de mari, n iulie 2008, sporul natural pozitiv fiind de 143 de persoane. De altfel, acest indicator si pstreaz caracterul oscilant, ca si anul n anul precedent (valori negative n primul semestru, pozitive n lunile urmtoare pentru ca, pe final de an, s redevin negative). Din nefericire, la capitolul sustinerii demografice, statul este nc repetent, n ciuda unor eforturi ntreprinse n vederea cresterii natalittii. Nici trusoul pentru nou nscuti, nici indemnizatia pentru cresterea copilului nu au convins. Tot mai multe familii realizeaz venituri lunare la limita subzistentei, departe de a putea sustine financiar ntretinere unui copil. Ce e de fcut? Un program de lucu flexibil pentru prin- tii cu copii mici, posibilitatea reintegr rii rapide pe piata muncii a femeilor dup perioada de maternitate, ntrirea reglementrilor privind pstrarea locurilor de munc pentru printii care cresc copii, politici specifice de stimulare a nasterii celui de-al doilea copil etc.

Natalitatea, n cdere liber

n anul 1990, judetul Vaslui se putea luda cu o natalitate de invidiat. n acel an de referint, n Vaslui au fost nregistrati 8.377 nscuti vii, sporul natural fiind de 3.740 persoane. Ulterior, cu fiecare an, evolutia pozitiv a numrului populatiei a nceput s se diminueze accentuat, cauzele fenomenului fiind diverse. Principalul factor care a lovit din plin n dorinta vasluienilor de a face copii, a fost situatia material tot mai precar. Cu o industrie local care nu s-a adaptat la principiile economiei de piat, locurile de munc au fost pierdute n bun parte. Astfel, numeroase familii s-au confruntat cu spectrul somajului, iar serviciile care au supravetuit au fost pltite cu mult sub media national a salariului mediu brut. n acest context, pn n anul 2001 s-a ajuns la 6.331 nscuti vii, sporul demografic natural reducnduse la 149 persoane. Dup respectivul an, pe lng lipsa unui reviriment economic mult asteptat, la ruinarea sporului natural judetean a contribuit si emigratia masiv, n tri din spatiul Uniunii Europene. n general, n primele valuri a celor plecati s-au aflat persoane tinere si chiar familii ntregi, lipsite de orice prespectiv. Dac n trile de resedint romnii au fost primiti cu bratele deschise, golul lsat n tar s-a adncit constat. Astfel, judetul Vaslui a ajuns s cunoasc, n doar 18 ani, un spor negativ al populatiei de 3.389 persoane, ceea ce nseamn o scdere de peste 90%.

1 COMENTARIU

  1. „Principalul factor care a lovit din plin n dorinta vasluienilor de a face copii, a fost situatia material tot mai precar.” Eu cred ca e vorba despre banii putini pe care-i da statul pentru o mamica cu copil. Daca din 2005 nu s-a mai ajustat suma care se da pentru cresterea copilului, in conditiile in care salariul minim pe economie a tot crescut din 2005 si pana acum, nu poti sa ceri unei mamici sa se schingiuie sa faca un copil doar ca sa creasca natalitatea intr-un stat pe zi ce trece mai mafiot, fara protectie sociala nici macar pentru generatia viitoare !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.