Impozitele, lipsa banilor si a msurile de relansare economic au adus disperarea n rndul ntreprinztorilor privati. n loc de societti cu rspundere limitat sau pe actiuni, n acest an, vasluienii s-au orientat cu precdere spre persoane fizice autorizate sau intreprinderi individuale etc. Explicatia principal a fenomenului este una extrem de pragmatic: cettenii nu mai au bani si aleg variantele cele mai ieftine de supravetuire. Cu numai 170 de lei, o persoan ocoleste „forfetarul” si poate nregistra la Registrul Comertului o intreprindere familial. ns, n economia real, trendul spre acest gen de afaceri este unul devastator. Activitatea de productiei se caracterizeaz printr-o restrngere drastic, pe fondul diminurii severe a investitiilor n proiecte importante de dezvoltare. Cu alte cuvinte, economia se ntoarce la niste relatii de munc de tip manufacturier, cu performante financiare pe msur.
Fiscalitatea excesiv si lipsa acut a banilor din piat au provocat schimbri majore n structura initiativei private la nivelul judetului Vaslui. Dac n anii trecuti ntreprinztorii mizau pe societt i cu rspundere limitat, societti pe actiuni etc, n acest an au fost preferate micile afaceri. Fr resurse financiare sigure si cu un mediul de afaceri care se degradeaz de la o lun la alta, intreprinderile individuale, familiale si persoanele fizice autorizate sunt la mare cutare. Dect s nfiinteze un SRL, o persoan nregistreaz o intreprindere familial cu numai 170 de lei, bani n care este inclus si autorizatia. Din acest set de firme, numai intreprinderile individuale detin o parte din prerogativele unui SRL, cum ar fi posibilitatea angajrii de personal cu contract individual si deschiderea mai multor puncte de lucru. Reprezentantii patronatului local sustin c acest tip de afaceri reliefeaz ct mai fidel volumul investitiilor realizate, precum si amploarea dezvoltrii n economia real. „Nu se mai nfiinteaz noi firme din cauza fricii de impozitele care au aprut. Modificarea Codului Fiscal se face peste noapte si sperie lumea. Oamenii nu mai au bani si nu mai stiu cu exactitate n ce s investeasc pentru a fi performanti”, sustin reprezentantii secorului privat. Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comertului de pe lng Tribunalul Vaslui, scderea cea mai accentuat se nregistreaz pe segmentul societtilor cu rspundere limitat. Astfel, dac n perioada ianuarie – august 2008 intrau pe piat 662 de SRL-uri, n perioada similar din 2009 au fost nfiintate numai 325 societti. Socul este cu att mai puternic, dac lum n considerare c, n cursul anului trecut, au fost deschise n total 923 de societti. Pe acest segment de firme si anul 2007 reprezint o veritabil performant, acum doi ani fiind dechise n total 852 de SRL-uri.
Micile afaceri n top
n cursul anului curent, au fost nregistrate 337 persoane fizice autorizate si 423 intreprinderi individuale. Pe lng lipsa banilor, crestere semnificativ a micilor afaceri mai are si alte explicatii. n primul rnd, nregistrarea persoanelor fizice la Registrul Comertului se datoreaz programelor finantate din fonduri nerambursabile europene. Cel mai important lot de ntreprinztori care s-au oficializat ca persoane fizice autorizate a solicitat subventii comunitare n cadrul msurii 141, din cadrul Fondului European Agricol de Dezvoltare Rural. Msura se adreseaz fermelor de semi-subzistent si, dac o gospodrie are selectat planul de afaceri si solicitantul semneaz contractul de finantare, primeste 1.500 euro/an pe o perioad de cinci ani. Pe lng atractia fondurilor europene, cresterea numrului de persoane fizice autorizate se datoreaz si modificrilor unor norme sanitar veterinare, care reglementeaz vnzarea direct n piete a produselor de origine animal. „Prin acest tip de afaceri se scap de impozitul forfetar si sunt asumate cheltuieli mai mici la nregistrare. Pe de alt parte, fenomenul reprezint o restrngere a activittii economice si sunt solutii disperate de supravetuire individual”, a spus Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui.