Evaluarea la nivelul scolii se face dupa clasa a II-a, a VI-a si a X-a

Potrivit proiectului Legii educatiei nationale, transmis Parlamentului, elevii vor fi evaluati la nivelul scolii la sfrsitul claselor a II-a, a VI-a si a X-a si la nivel national la finele claselor a IV-a, a VIII-a si la bacalaureat, dar si la nceputul fiecrui an de nvtmnt.

Proiectul Legii educatiei nationale stabilieste modul n care va fi realizat evaluarea. Astfel, o prim evaluare este cea predictiv, care se realizeaz obligatoriu de cadrele didactice la nceputul fiecrui an scolar, pentru fiecare disciplin/modul de pregtire din planurile-cadru de nvt- mnt corespunztoare. Scopul acestei evaluri vizeaz stabilirea nivelului initial al cunostintelor, deprinderilor/abilittilor si aptitudinilor pentru fiecare elev, considerat ca nivel de referint pentru anul scolar si disciplina/modulul de pregtire respectiv. Rezultatele nu se trec n catalog. Totodat exist si evaluarea formativ, realizat pe toat durata anului scolar, ale crei rezultate se trec doar n portofoliul elevului si sunt aduse la cunostint printilor. Un alt tip de evaluare este cel sumativ. Evalurile sumative ale elevilor se realizeaz att la nivelul clasei si al unittii de nvtmnt, ct si prin teste si examene nationale, n conditiile prezentei legi. Evalurile sumative la nivelul unittii de nvtmnt se realizeaz sub coordonarea consiliului de administratie al acesteia, n baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetrii si inovrii. Astfel, la finalul clasei a II-a, este o prim evaluare privind competentele de baz ale elevilor – scris-citit si operatii matematice elementare. La sfrsitul clasei a VI-a se vor evalua competentele cheie ale elevilor n domeniile, comunicarea n limba romn si, dup caz, n limba matern, comunicarea n limbi strine, competent ele n matematic si competentele fundamentale n stiinte si tehnologii. La finalul clasei a X-a se va face o evaluare din toate domeniile de competente cheie ale Curriculumulului National, respectiv comunicare n limba romn si, dup caz, n limba matern, comunicare n limbi strine, competente n matematic si competent e fundamentale n stiinte si tehnologii, competente digitale, „a nvta s nveti”, competente sociale si civice, initiativ si antreprenoriat, sensibilitate si expresie cultural.

Evalurile la nivel national, dup a clasele a IV-a, a VIII-a, la bacalaureat

Evalurile sumative la nivel national se realizeaz sub coordonarea Ministerul Educatiei, Cercetrii si Inovrii, n baza metodologiilor specifice aprobate prin ordin al ministrului, si constau din evaluarea absolventilor clasei a IV-a, pentru evaluarea competentelor de baz formate la elevi pe parcursul nvtmntului primar, testarea absolventilor clasei a VIII-a, examenul national de bacalaureat, si examenele pentru certificarea calificrii profesionale, potrivit aceluiasi proiect al Legii educat iei nationale, transmis Parlamentului. Pentru orientarea scolar si profesional a absolventilor clasei a VIII-a si continuarea studiilor n clasa a IX-a, se iau n considerare rezultatele scolare obtinute pe parcursul claselor V-VIII, ca indicator general al performantelor elevului n raport cu standardele curriculare si rezultatele obtinute la o testare national realizat la finalul clasei a VIII-a si structurat dup modelul testrilor internationale standardizate, ca indicator specific privind competent ele-cheie formate pe parcursul nvt- mntului general de tip comprehensiv. Medodologia acestui tip de test va fi stabilit de ctre MECI, potrivit proiectului. Examenul national de bacalaureat const din mai multe evaluri sumative. Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare oral n limba romn si, dup caz, n limba matern, pentru elevii care au urmat studiile liceale ntr-o limb a minorittilor nationale. Rezultatul evalurii se exprim prin nivelul de competent corespunztor din cadrul national de referint pentru comunicare oral n limba romn, respectiv n limbile minorittilor nationale studiate n scoal, derivat din Cadrul European Comun de Referint pentru Limbi si stabilit prin ordin al ministrului Educatiei. Apoi, evaluarea competentei lingvistice ntr-o limb de circulatie international studiat pe parcursul nvtmntului liceal. Rezultatul evalurii se exprim prin nivelul de competent corespunztor din Cadrul European Comun de Referint pentru Limbi. Elevii care promoveaz, pe parcursul nvtmntului preuniversitar examene cu recunoastere international pentru certificarea competentelor lingvistice n limbi strine, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educatiei. O alt evaluare este cea privind competentele digitale. Rezultatul evalurii se exprim prin nivelul de competent n raport cu standardele europene recunoscute n domeniu. Elevii care promoveaz pe parcursul nvtmntului preuniversitar examene cu recunoastere european pentru certificarea competentelor digitale, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.