Speranta pentru verdeata

Sptmna trecut, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind mpdurirea terenurilor degradate. Legea vizeaz identificarea si delimitarea suprafetelor aride, dar si constituirea perimetrelor de ameliorare. Finantarea lucrrilor va fi sustinut de la bugetul de stat, sponsorizri, fonduri speciale etc. Pentru judetului nostru, actul normativ are o important capital. Vasluiul are o „zestre” de peste 70.000 de hectare de terenuri fr viat, n timp ce pdurile ocup o suprafat de numai 13% din teritoriu.

Actul normativ reglementeaz att cadrul general privind ameliorarea prin mpdurire, ct si procedura de identificare si delimitare a terenurilor degradate destinate mpduririi si de constituire a perimetrelor de ameliorare. Identificarea, delimitarea si constituirea perimetrelor de ameliorare la nivelul localittilor se fac de ctre o comisie stabilit prin ordin al prefectului, la propunerea directorului executiv al Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural. Comisia va fi format din primarul comunei, al orasului sau al municipiului, dupa caz, n calitate de presedinte al comisiei si reprezentantii mai multor servicii deconcentrate: cadastru, silvic, protectia mediului, mbun- ttiri funciare etc. Sursele de finan- tare pentru realizarea lucrrilor sunt: fondul de ameliorare a fondului funciar; alocatii de la bugetul de stat; sponsorizri de la societti comerciale, fundatii si altele; surse financiare nerambursabile sau credite externe pe termen lung; contribut ia benevol a persoanelor fizice sau juridice. Actul normativ mai prevede c mpiedicarea, sub orice form, de ctre persoanele fizice si juridice a executrii lucrrilor de ameliorare prin mpdurire a terenurilor degradate constituie contraventie si se sanctioneaz cu amend de la 300 de lei, pn la 1.200 de lei.

Peste 70.000 hectare degradate

n prezent, la nivelul judetului Vaslui exist peste 70.000 hectare de terenuri degradate. Grav este c, n fiecare an, suprafata arid creste, iar impactul direct asupra mediului nconjurtor este dramatic. Nisipurile nghit suprafete arabile valoroase, microclimatul necesar precipitatiilor dispare, n timp ce seceta si procesul de desertificare pun n pericol comunittile locale. Mai mult, judetul nostru duce n spate o povar extrem de grea, care va fi fatal pentru generatiile viitoare. Dac media pe tar este de 26,3%, din suprafata total a judetului nostru doar un procent de 13% este acoperit de pduri. Sudul judetului Vaslui este cel mai expus la pericolul transform rii ntr-un desert autentic. Zone precum Brlad si Epureni sunt favorite s fie acaparate de suprafete aride, fr viat. Ocolul Silvic Epureni mai administreaz n prezent doar 16.000 hectare de pdure, n timp ce la Ocolul Silvic Brlad vegetatia forestier se ntinde pe o suprafat de numai 10.000 de hectare. Pentru a putea vorbi de vegetatie din belsug, n respectivele areale pdurea ar trebui s reprezinte 35% din suprafata total. Din pcate, dup retrocedri succesive si un jaf fr margini, azi, pdurile mai sunt n picioare pe o suprafat de numai 7%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.