Someri de cinci stele

Criza financiar a transformat statutul de somer ntr-o realitate cotidian. Indiferent de sectorul de activitate si uneori chiar de functia ocupat, „destinul” economic personal este implacabil. Zilnic, la nivel national, sute de salariati rmn fr slujbe, fenomen pe care vasluienii l cunosc la cote dramatice de o perioad mai lung de timp. Oficial, la sfrsitul lunii iulie, n judetul Vaslui erau nregistrati 18.167 de someri, din care primeau indemnizatia aferent 8.188 de persoane. Cum si la alte drepturi sociale exist mai multi factori care concur la stabilirea valorii prestatiei, nici ajutorul de somaj nu face exceptie de la regul. Pentru a beneficia de o indemnizatie consistent, un salariat care a fost disponibilizat trebuie s ndeplineasc dou conditii esentiale: un salariu mare si un stagiu de cotizare ct mai ndelungat. La nivelul judetului Vaslui, cea mai mare indemnizaie de somaj se ridic la 1.315 lei si este primit de un fost electromecanic din municipiul resedint de judet. Urmtoarele dou locuri n topul celor mai mari ajutoare de somaj sunt ocupate de doi soferi din Vaslui si Brlad, care au activat n sectorul privat. Una din indemnizat ii se ridic la suma de 1.306 lei, respectiv 1.289 lei. Pe locul patru, la mic diferent, se situeaz un ajutor de somaj n valoare de 1.240 lei, sum care revine, lunar, unui fost agent de vnzri. Locurile V – VI sunt ocupate de ctre doi fosti sefi de birouri de aprovizionare, care primesc lunar 1.209 lei, respectiv 1.154 lei. La un simplu calcul, pentru a beneficia de un ajutor de somaj de peste 1.000 lei, valoarea unui salariu trebuie s fie de aproximativ 60 – 80 de milioane de lei vechi.

„Secretele” ajutorului de somaj

Cuantumul indemnizatiei de somaj este o sum neimpozabil lunar reprezentnd 75% din salariul de baz minim brut pe tar garantat n plat, n vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adaug, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o sum calculat prin aplicarea asupra mediei salariului de baz lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, dup cum urmeaz: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. Pentru persoanele asimilate somerilor, indemnizatia de somaj este o sum fix, neimpozabil, lunar, reprezentnd 50% din salariul de baza minim brut pe tar, n vigoare la data stabilirii acestuia, adic 300 lei. „Absolventii unei forme de nvt mnt trebuie s se nscrie n evidenta AJOFM ca persoane n cutarea unui loc de munc, n termen de 60 de zile de la absolvire. nscrierea se face n baza unui dosar care contine copii dup cartea de identitate si diploma de absolvire si o adeverint de la medicul de familie. Dac n acest termen nu si gsesc un loc de munc, tinerii pot s-si depun cerere pentru a primi indemnizatie de somaj”, a precizat Adrian Crlan, directorul coordonator al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munc Vaslui.

Bugetul de somaj, n suferint

La nivelul lunii iulie, bugetul asigurrilor de somaj s-a confruntat cu ncasri extrem de slabe. Potrivit datelor furnizate de Directia General a Finantelor Publice Vaslui, n luna iulie, la bugetul de somaj au fost operate ncasri de 0,98 milioane de lei. Comparativ cu 2008, colectrile aferente reprezint numai 69,71%. Pe al doilea loc la ncasri reduse se claseaz bugetul asigurrilor de sntate, cu 9,50 milioane de lei, ceea ce nseamn 83,88% comparativ cu luna iulie a anului trecut. Restul ncasrilor bugetare arat astfel: bugetul de stat 25,97 milioane de lei, iar la bugetul asigurrilor sociale de stat 21,83 milioane de lei. Cu ncasri totale de 58,22 milioane de lei, colectrile aferente lunii iulie pe total buget general consolidat reprezint 96,33%, comparativ cu luna similar din 2008. Pentru redresarea colect rilor, DGFP Vaslui si-a orientat activitatea ctre structurarea unei baze solide de impozitare, n conformitate cu prevederile legale, „care s acopere necesarul de fonduri aprobate prin lege pentru fiecare buget component, ncasarea veniturilor la nivelul prevederilor bugetare, la termenele planificate pentru asigurarea finantrii echilibrate a tuturor cheltuielilor bugetare si respectarea disciplinei financiare att n domeniul ncasrii, ct si al cheltuirii fondurilor publice”, se precizeaz ntr-un comunicat de pres.

2 COMENTARII

  1. Alo Danut, mai incearca sa refaci acel calcul simplu dupa care reciteste ce-ai scris mai apoi.
    Nu mai bea (manca) in timp ce scrii, ca n-ai sa intelegi ce-ai baut ( ) si n-ai sa stii ce-ai scris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.