Persoanele care fumeaz prezint un risc de dou ori mai mare de a se mbolnvi de tuberculoz, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodat, potrivit rezultatelor unui studiu realizat n Taiwan. Studiul a fost realizat pe aproape 18.000 de persoane din Taiwan, pe o perioad de trei ani. „Am descoperit c riscul de tuberculoz este de dou ori mai mare pentru fumtori, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodat”, scrie Hsien-Ho Lin, cercettor la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Una din trei persoane din lume este infectat cu bacteria tuberculozei, dar n 90% dintre cazuri infectia rmne n stare latent. Doar 10% dintre cei infectati dezvolt boala, la un moment dat pe parcursul vietii, din cauza unui sistem imunitar sczut. De exemplu, multe persoane infectate cu virusul HIV se mbolnvesc si mor din cauza tuberculozei. Dintre cei 17.699 de participanti la studiu, 3.893 erau fumtori activi, 552, persoane care renuntaser la fumat, iar 13.254, persoane care nu fumaser niciodat. La sfrsitul celor trei ani de studiu, au fost descoperite 57 de cazuri noi de tuberculoz activ. Dup eliminarea unor factori precum sexul, vrsta, venitul pe gospodrie, locul unde era situat locuinta, statutul marital, consumul de alcool si locul de munc al participantilor, studiul a artat c persoanele care fumeaz prezint un risc crescut de a se mbolnvi de tuberculoz. „Pe baza analizei noastre, am stabilit c 17% dintre subiectii care s-au mbolnvit de tuberculoz erau fumtori”, mai arat studiul. „Tinnd cont de rezultatele noastre si ale altor studii, institutiile abilitate si personalul medical ar trebui s ia n considerare interzicerea fumatului n cazurile de tuberculoz”, sunt de prere cercettorii. Tuberculoza este, n continuare, cauza principal de deces la nivel mondial. Astfel, n 2007 au fost raportate 9,3 milioane de noi cazuri de infectie si 1,8 milioane de decese provocate de aceast boal.
Narghileaua, mai duntoare dect tigara
Narghileaua – sau „sisha”, cum este numit n limbile arabe -, este mult mai duntoare dect tigara, pentru c determin o crestere a nivelului de monoxid de carbon din snge care poate provoca leziuni cerebrale sau pierderea cunostintei, potrivit unui studiu citat de BBC News Online. Cercetarea privind efectele fumatului de narghilea, realizat de specialistii de la Departamentul Snttii si Centrul de Cercetare privind consumul de tutun, a invalidat mitul potrivit cruia acesta nu ar afecta sntatea. Mai mult dect att, s-a descoperit c, dup ce fumeaz narghilea, oamenii nregistreaz o crestere a nivelului de monoxid de carbon din snge de trei sau chiar de patru ori mai mare dect n cazul n care ar fuma o tigar. Niveluri foarte ridicate ale monoxidului de carbon din snge pot provoca leziuni cerebrale sau pierderi ale cunostintei. Prin msurarea concentratiei gazului din respiratie s-a observat c, n cazul unui non-fumtor, tutunul de narghilea afecteaz 1% din snge, n cel al unui fumtor ocazional, 2-4%, iar n cel al unui fumtor permanent, 5-7%. Cercetarea a artat c fumtorii de narghilea au n snge o concentratie de monoxid de carbon de 8-12%. Cercettorii s-au artat surprinsi de rezultate, mai ales n conditiile n care multe persoane nu ncadreaz sisha n categoria „fumat”, considernd, dimpotriv, narghileaua ca fiind o alternativ sntoas la consumul de tigarete. Noul studiu a demonstrat c, n cele mai rele circumstante, narghileaua poate fi de 400 – 450 de ori mai periculoas dect o tigar.