O data n viata!

n timp ce zeci de mii de vasluieni si pierd locurile de munc si abia reusesc s-si duc existenta de pe o zi pe alta, altii, foarte putini la numr, pltesc bani grei pentru a-si satisface pasiunile. Nu vorbim de turisti cu dare de mn, pentru care criza exist doar la televizor, ci de doi oameni simpli, care au pltit bani grei pentru o cltorie n China. Cei doi, membri ai Asociatiei Astronomice „Sirius” din Brlad, au cheltuit fiecare cte 2.000 de euro pentru a putea observa eclipsa total de soare din 22 iulie, chiar n zona de punct maxim din China. Si nu att fenomenul n sine i-a determinat s ia n piept drumul Asiei, ci faptul c au asistat la un eveniment ce se petrece o dat-n viat: totalitatea cu cea mai mare durat din ultimii 100 de ani, dar si cea mai lung totalitate din ultimele dou mii de ani. Alturi de delegatia romn, cei doi brldeni au vizitat cteva dintre cele mai frumoase locuri din lume.

Eclipsa a trecut de dou sptmni, dar, pentru cei doi brldeni, emotiile acestei c- ltorii au rmas la fel de vii, cu att mai mult cu ct, desi expeditia „Eclipsis 2009” a fost inclus printre activittile care au marcat Anul International al Astronomiei, nici un for din Romnia nu a finantat deplasarea n China a delegatiei format din 16 membri. n consecint, cei care au dorit s participe au fost obligati s se descurce singuri. Profesorul Ioan Adam, presedintele Asociatiei Astronomice „Sirius”, din Brlad, a recurs la un credit bancar pentru a strnge la timp cei 1.800 de euro, att ct a costat transportul, cazarea, masa si celelalte cheltuieli. Ovidiu Vasluianu, studentul la Facultatea de Informatic din cadrul Universittii Romno-Americane din Bucuresti, cellalt brldean pasionat de astronomie, a fost ceva mai norocos. El si-a asigurat cu destul usurint banii necesari, ntruct de mai bine de un an administreaz site-uri, activitate destul de bnoas, dup cum spune chiar el. Desi niciunul dintre ei nu regret c au investit att de mult n cltoria n China, au rmas putin dezamgiti de faptul c Ministerul Educatiei, Cercetrii si Tineretului nu a sponsorizat mcar n mic parte deplasarea delegatiei. „Organizatorii acestei delegat ii, respectiv Asociatia Astronomic „Urania” Bucuresti, au trimis programul acestui proiect la Guvern, n speranta c se va primi o finantare. Pentru c n final nu s-a primit nici un rspuns, fiecare a mers pe banii si, dar nimnui nu i-a prut ru c a fcut aceast cltorie. Pn si n tri mai srace s-au acordat fonduri pentru expedit ia din China”, ne-a spus profesorul Adam.

O eclips ca oricare alta si nu prea

Asteptat de ambii cu o anticipatie de peste jumtate de an, eclipsa vzut din China nu prea i-a impresionat. De altfel, fenomenul n sine, vizibil n fiecare an n cte un colt al lumii, i-a dezamgit pe toti membrii delegatiilor care au fcut deplasarea n China. Motivul este faptul c eclipsa nu prea s-a… vzut! Desi toate site-urile de meteorologie si prognozele oficiale anuntau c ziua de 22 iulie va fi nsorit, norii care au aprut pe cer au obstructionat ceea ce trebuia s fie experienta vietii lor. Din cauza vremii nefavorabile observrii n conditii optime a eclipsei, delegatia romn a fost nevoit s prseasc locul special amenajat lng Lacul Anji, n favoarea litoralului. Din pcate, nici aici nu au avut mai mult noroc. „Am avut ocazia s studiem unde va fi vremea mai senin n ziua eclipsei si am vzut c pe litoralul Chinei de Est este mai bun. Numai c, la momentul eclipsei, au venit niste nori de joas altitudine, care ne-au mpiedicat observarea. Cu toate acestea, la momentul de maxim totalitate, sa fcut brusc noapte, iar temperatura a sczut cu opt grade Celsius. A fost mai ntuneric dect la prima eclips pe care am vzut-o eu, adic cea din 1961”, povesteste profesorul Adam .

Programul expeditiei „Eclipsis 2009”

Cei doi brldeni, mpreun cu cei din Bucuresti, Eforie Sud si Sfntu Gheorghe, au avut un program stabilit de dinaintea cltoriei, care a inclus vizite la obiective legate de obiectul astronomiei. Aces- tia au vizitat Observatorul Antic din Beijing, putnd observa diverse dispozitive realizate dea lungul secolelor. De asemenea, au vizitat Planetariul din Beijing, avnd ocazia s participe virtual la cltorii pe Marte, pe Lun sau pe alte planete, cu ajutorul proiectiilor care i-a nconjurat. „Deosebit a fost momentul n care am nmnat revista „Pasi spre infinit” reprezentantilor Planetariului, precum si domnului Jin Shu, directorul institutiei, cu care m cunosc de la Olimpiada International din Suedia, din 2003. De asemenea, impresionant a fost faptul c ne-am procurat o scrisoare timbrat cu data eclipsei care, n mod sigur, peste ani va valora foarte mult”, a spus ncntat presedintele Asociatiei Astronomice „Sirius” Brlad.

Vacanta vietii, dar pn la… anul!

Pe lng fenomenul pentru care au fost dispusi s „rup” attia bani, membrii delegatiei romne au mai cheltuit alte cteva sute de euro pentru obiective turistice de neuitat si suveniruri. nc de la zborul pn n China si pn n ultima secund, acestia au fost impresionat i. Au avut ocazia s vad „pe viu” fenomenul nop- tilor albe odat cu apropierea de Cercul Polar, dar si s cltoreasc n diverse orase si locatii din China. Cei 16 romni au vizitat Marele Zid Chinezesc, Palatul de Var, Piata Tian An Men, Templul Paradisului, Mormintele mpratilor Ming, Orasul Interzis, Armata de Teracot, zona musulman a orasului si Marea Moschee din Xian, Marea Pagod a Gstii Slbatice, Templul Statuilor de Jad a lui Buddha, Muzeul Urban Shanghai din Piata Poporului, Grdina Mandarinilor si alte obiective pline de interes. „Cel mai impresionant mi sa prut Shanghai, dar totul a fost foarte frumos. Este o cu totul alt lume fat de ceea ce cunoastem noi. Mi-a plcut n avion c am putut vedea si rsrit dar si apus de soare. Si mncarea ne-a plcut, mai ales c se servea bufet suedez cu cte 15-20 de feluri de mncare. Nu regret deloc c am cheltuit attia bani, ba chiar mi-am cumprat destule suveniruri, pe care am reusit s le negociez „la snge”. S-ar putea spune c este vacanta vietii. Totusi, ne gndim serios s plecm si n America de Sud, pentru a vedea eclipsa ce va avea loc n iulie 2010, chiar dac, la fel ca si acum, nu vom primi finantare”, a completat Ovidiu Vasluianu, studentul brldean de 20 de ani. De mentionat c el a mai prsit Romnia si n 2006 pentru Forumul International „Green Planet”, din Rusia, unde a cstigat premiul I pentru un site de ecologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.