Transfer impus de Ministerul Sanatatii

Asistentii comunitari si mediatorii sanitari din comune vor fi transferati din subordinea directiilor judetene de sntate public n cea a consiliilor locale. Spitalul Municipal de Urgent Elena Beldiman Brlad are arondati 20 de asistenti comunitari si 5 mediatori sanitari, att din localitate, ct si din cele 18 comune din apropiere. La spitalul brldean, protocolul a fost semnat ieri. n urma acestuia, asistentii comunitari din comune precum Tutova, Grivita, Voinesti, Iana, Ciocani, Pogana, Viisoara, Bcani sau Banca vor deveni angajati cu carte de munc ai consiliilor locale respective. Transferul de autoritate este prevzut n HG nr. 56/2009, care stipuleaz si noile atributii ale directiilor de sntate public. Chiar dac asistentii vor deveni angajatii consiliilor locale, se va pstra colaborarea cu institutiile medicale iar banii i vor primi tot de la Ministerul Snttii, prin directia de sntate public judetean. Noutatea const n faptul c de acolo banii vor pleca ctre primriile comunelor, care i vor vira noilor salariati. Concret, n judet, Directia de Sntate Public (DSP) Vaslui va continua s acorde consultant si asistent tehnic n domeniul evalurii nevoilor, a stabilirii priorittilor, modalittilor de implementare si monitorizare a politicilor de asistent medical comunitar integrat. Va colabora, ca si pn acum, cu autorittile publice locale n vederea realizrii strategiei judetene si a listei de prioritti n acest domeniu. DSP Vaslui va monitoriza elaborarea de ghiduri si standarde de practic, va asigura sprijin pentru formarea de personal, va identifica si va propune programe specifice de consiliere medicosocial. Odat cu acest transfer, s-a predat si baza legal mpreun cu toate atributiile ce i revin unui asistent comunitar. Consiliile locale vor deveni angajatorii acestora si vor avea obligatii specifice oricrui angajator. Printre acestea se numr supravegherea activittii curente, asigurarea resurselor financiare sau verificarea programului. Totodat, pentru c sunt mai aproape de salariatii respectivi, acestea vor comunica cerintele financiare la DSP Vaslui n fiecare lun pn pe data de 20, urmnd a fi trimise la Ministerul Snttii lista pentru aprobare. Spitalul nostru are arondate 19 primrii cu tot cu cea din Brlad, cu un numr total de 20 de asistenti comunitari si 5 mediatori sanitari. Acestia si vor continua activitatea n mod normal, adic mpreun cu medicii de familie din comune vor prelua cazurile sociale mai dificile, acordnd n acelasi timp si ngrijiri medicale. ns, vor trece n subordinea consiliilor locale, unde vor deveni angajati cu acte n regul ale acestor institutii , a spus dr. Gabriela Danis, directorul medical al spitalului.

3 COMENTARII

  1. parca stiam ca primariile si-au disponibilizat o parte din salariati din lipsa de fonduri banesti. de unde vor avea bani de salariile asistentilor?

  2. guvernul a mai facut o reducere de cheltuieli. tocmai aflasem ca sunt foarte multe primarii care si-au concediat salariatii ca nu au bani. pentru asistentii comunitari de unde au??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.