Dup prima repartitie computerizat a elevilor de clasa a VIII-a, 660 de locuri la liceu au rmas libere. Evident, sunt mai mult dect suficiente pentru cei 28 de elevi rmasi, n urma primei runde a repartizrii, „pe dinafar”. Dar alta este problema si, din pcate, nu este deloc nou. Numrul mare de locuri rmase neocupate se traduce prin savanta expresie „scderea populatiei scolare”. Iat ce se ascunde n spatele acestei nevinovate sintagme… Un numr considerabil de locuri au rmas neocupate la Grupul Scolar Industrial „Ion Mincu”, din Vaslui, majoritatea la fosta sectiune de Arte si Meserii. Din totalul de 660 de locuri rmase libere, majoritatea sunt n mediul rural, la grupurile scolare din Codesti sau Puiesti. O cauz a celor peste 660 de locuri libere ar fi cei 130 de elevi vasluieni care au plecat n alte judete, cifr compensat ntructva de cei 80 de elevi veniti dinafara judetului. „Cauze posibile ale acestor locuri libere pot fi reprezentate att de planurile de scolarizare nu foarte bine ntemeiate, ntruct unele unitti scolare au scos prea multe locuri la concurs, ct si de plecrile n straintate ale printilor, care si iau si copiii cu ei”, explic Vasile Mariciuc, inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Judetului (ISJ) Vaslui. Un studiu recent arat un procent ngrijortor de mare n ceea ce priveste abandonul scolar din tara noastr. Problemele financiare si cele familiale sunt principalele cauze pentru care 10% din elevii romni renunt s mai frecventeze cursurile gimnaziale sau liceale. Aceste cifre plaseaz Romnia pe locul trei n Europa n ceea ce priveste abandonul scolar. Anual, n Romnia, mii de elevi renunt la scoal, srcia fiind principalul motiv. Un alt studiu realizat la nivel european arat c, n tara noastr, 75% din elevii de clasa a IXa si a X-a din mediul rural au abandonat scoala.
Munca „afar”, mai bun dect scoala
Numai n acest an, n judetul Vaslui, 300 de copii nu s-au nscris pentru a urma n continuare cursurile unui liceu sau scoli profesionale. Aceasta cifr reprezint aproximativ 6,5% din totalul de 4.652 de elevi care au terminat, n 2009, ciclul gimnazial. Judetul Vaslui este pe primele pozitii la analfabetism, cu peste 12.000 de persoane care nu stiu s scrie si s citeasc, 75% dintre acestia locuind n mediul rural. Statistica se refer n egal msur la copii si adulti. Mai trist este faptul c analfabetismul si abandonul scolar nu vor s dea un pas napoi n fata programelor initiate de Ministerul Educatiei, Cercetrii si Inovrii (MECI). n fiecare an, sute de copii din judetul Vaslui abandoneaz scoala, unii dintre ei intrnd n scoal numai pentru o lun-dou, timp n care nu nvat dect s numere pn la 10. Numratul banilor, att i intereseaz. Proveniti n cea mai mare parte din familii dezorganizate, acesti copii ajung s cerseasc n statele din Vest. Cu putin noroc unii ajung s munceasc cinstit, dar nu tintesc niciodat mai sus de domeniul constructiilor.
Solutii?!
n ultimii ani, au mai existat programe care si-au propus s schimbe vietile copiilor cu risc de abandon scolar. Evident, date fiind proportiile fenomenului, nu au avut prea mare succes. Unul dintre acestea este programul „A doua sans”, initiat de Ministerul Educatiei pentru a sprijini tinerii cu vrsta de peste 14 ani care nu au absolvit nvtmntul obligatoriu. Programul nu a schimbat semnificativ situatia abandonului scolar. Initiat n 1999, programul cuprindea cursuri organizate sptmnal si finaliza pregtirea general din nvtmntul obligatoriu. n 2001, ministerul a lansat, n acelasi scop, un alt program, „Accesul la educatie al grupurilor dezavantajate, n special penru rromi”. Pe parcursul acestui program, au fost formati mediatori scolari care s mearg n comunittile de rromi si s informeze familiile. Nici acest demers nu s-a bucurat de un succes considerabil. Rmne n continuare la latitudinea printilor s realizeze importanta studiilor odraslelor lor, iar ministerul s caute solutii viabile pentru a determina scderea abandonului scolar.
Revelina Adafinei
in data de 08-07-2009 in localitatea barlad pe strada gh emandi nr 12 .o societete pe nume sc. cup sa din barlad lucrau l aora 9-10 pe strada .eu am o pisica mica de 5 luni si a iesit in strada acestia au lovito cu o lopata de iau rupt piciorul cand am ajuns acasa am vazuto cu piciorul rupt si am duso la veterinar acesa a constatat o ruptura de femur adica piciorul era sfarmat am operato si acuma as vrea sa aflu cine ia facut asta si sal pun sa plateasca operatia si sa faca si puscarie ca asa merita astea nu stiu daca la noi este politia asta a animalelor ca ias contacta si leas spune dar nustiu daca sar ocupa